Wandelpin Petranpad
Petranpad

Een knooppunten wandelpad in de gemeente Horst aan de Maas. Het Petranpad is in zijn geheeld circa 115 kilometer. De bedenkers hebben het pad in 9 etappes verdeeld en 2 doorsteken.
De langste etappe van het Petranpad is 15 kilometer en de kortste 10 kilometer.

 

Over het Petranpad

Het Petranpad is gecreëerd door 2 fanatieke wandelaars uit de gemeente Horst. Het grootste deel van de wandeltocht gaat door een verscheidenheid aan natuur. Het Petranpad verbind het hoogveengebied van de Peel met akkers, heide, bos en het beekdal met de uiterwaarden van de Maas. De wandeling loopt makkelijk via de knooppunten, op de knooppuntpaaltjes vind je ook routewijzers van het Petranpad.

Tweede etappe

Op de laatste dag van maart wandelen we de 2e etappe. Het is een zeer zonnige dag, je ziet de lente beginnen. 

Vanuit Meerlo wandelen we langs het water naar de Sint Goarkapel. We herkennen beide dit stukje natuur van het Pieterpad. Het kapelletje is een Rijksmonument en is de vaste woonplaats van zes ijzeren wolven. Sinds maart 2021 zijn er in de gemeente Horst aan de Maas ‘Plekskes van geluk’. Dit is de eerste die we tegenkomen op het Petranpad. 

Geluksplekken zijn plekken waar mensen graag komen om tot rust te komen, te genieten van het uitzicht 

De bloesem bloeit mooi, de blaadjes groeien en de vogeltjes fluiten. 
We wandelen Tienray in, als je daar binnen wandelt vallen direct de kappelletjes op. De bordjes langs de weg leren mij dat Tienray ook wel het Klein Lourdes wordt genoemd. Op het plein in het centrum lopen we de kerk in waar dat ook duidelijk zichtbaar is. 

Van Tienray wandelen we door naar Castenray. De makers van het Petranpad hebben dit stukje bij etappe 3 zitten. Wij waren echter eigenwijs en zijn een stukje doorgelopen.

Voor we Castenray inlopen komen we bij de Lollebeek en de Castenrayse Vennen. Hier is een educatief stukje natuur met een waterpomp en een voetveer. In Castenray eindigd deze wandeling. 
Volgende keer gaan we van Castenray naar Veulen. 

Deze wandeling hebben we de volgende knooppunten gelopen: 50-49-92-84-85-86-87-88-43-42-41-10-36-52-30-48-47-46-1. We hebben ons wel ergens verlopen maar dat lag aan ons (gekwebbel) en niet aan de route. 

Eerste etappe

We (een wandelmaatje uit mijn eigen woonplaats) en ik starten bij etappe 1 in Lottum. Het is een druilerige dag, donkere wolken en volgens de weerapp hebben we redelijk wat kans op regen. De donkere wolken zorgen wel voor mooie foto’s. Door de weilanden heen wandelen we langs de Maas naar het veerpont van Broekhuizen.

Bij het veerpont staat een “hutje” met een bankje, deze komt op het juiste moment, het gaat regenen dus “verplicht” een pauze met thee en een boterham. Na onze pauze lopen we door het dorp Broekhuizen en zien we een monument ter ere aan de helden van de 2e wereld oorlog.

We wandelen een mooi nieuw natuurgebied in. Dit natuurgebied loopt van Ooijen naar Wanssum. Het natuurgebied heet Maaspark, wil je er meer van lezen kijk dan eens op deze website.

Onderweg zien we al van verre een wiekenloze molen. Als we dichterbij komen zien we 3 grote klapstoelen, geen idee waarom die er staan. Als we er bijna zijn zien we dat het Forellenvisvijvers “Keijzersberg” is. Het is een mooie verzorgde omgeving, thuis geprobeerd wat over de geschiedenis van de molen te vinden maar dat is helaas niet gelukt. Het blijft voor mij dus gewoon een mooie molen zonder wieken.

Hierna lopen we nog even voor het mooie aangelegde natuurgebied voor we Meerlo in wandelen waar het eindpunt is van deze wandeling. Volgende etappe is “maar” 10 kilometer. Denk dat we deze gaan verlengen naar ongeveer 12-15 kilometer. Hier gaan we ons nog even over buigen met de Route.nl app / website.

Deze wandeling hebben we de volgende knooppunten gelopen: 12-21-86-13-89-1-6-7-8-72-71-4-61-60-63-20-23-21-(6)-19-66-50.
Knooppunt 6 staat tussen aanhalingstekens. Deze moesten we passeren toen we van knooppunt 21 naar 19 wilde. Deze staat niet in de beschrijving van het Petranpad. Dit kan natuurlijk door de wijzigingen van het natuurpark komen.

Wil je deze complete wandeling downloaden kijk dan op de website van Horst aan de Maas

Foutje gezien? Meld het hier