Wandelpin Blog

Festina Lente – Venlo am Rhein

Carnaval, of zoals we dat in Venlo zeggen “Vastelaovend” kent veel liedjes. Veel van die liedjes gaan over mooie plekjes rondom Venlo. Mooie plekjes, wandelen, langzaam (Festina Lente) allemaal steekwoorden die passen bij wandelen. Rutger Burgers is bezig om 11 wandelingen te ontwikkelen met een liedje als leidraad en ik ben begonnen met het liedje Venlo am Rhein.

Wat betekent Festina Lente

Het liedje dat kende ik wel maar wat betekent het nu eigenlijk. Het is geen dialect, wat is het dan. Google gaf het antwoord (ik had het ook aan niemand anders gevraagd). Festina Lente is een oud Grieks woord. Festina betekent “haasten” en Lente betekent “langzaam”.
Samengevat “haast je langzaam”.

WIKIPEDIA zegt: De constructieve betekenis van de uitspraak is dat activiteiten een goede balans moeten hebben tussen voortvarendheid en zorgvuldigheid

Connectie maken

Ik las het nieuws van deze nieuwe aankomende wandelingen op de lokale omroep en bedacht me geen minuut, laat ik contact opnemen. Eerst maakte ik een connectie via LinkedIn waarop Rutger mij een berichtje stuurde. Hij “vertelde” over zijn plannen en ik vroeg of ik met hem mee mocht wandelen als hij weer in Venlo was.

Venlo am Rhein

De afspraak werd gemaakt, we spraken af om eerst koffie te drinken en dan een stuk te wandelen van één van de wandelingen die in ontwikkeling zijn. Het koffie drinken was gezellig, Rutger is geboren in Venlo en zo kletsten we gezellig over het Venlo van nu, zijn plannen en mijn ideeën. We wandelde de wandeling Venlo am Rhein. Mooi om te zien hoe een wandeling die al eens was bewandeld nu werd gelopen om de tekst voor de website (Wandelzoekpagina.nl) te kunnen maken. Ik heb echt genoten van die wandeling, gewoon voor de ervaring.

In ’t Jaomerdal

Na deze kennismaking appte ik mijn Venlosche wandelmaatje om te vragen wanneer ze tijd had om de wandeling “In ’t Jaomerdal” te wandelen. Ze had er wel oren naar want wandelen in je eigen omgeving en weten dat je dan toch weer leuke nieuwe plekjes ontdekt is altijd leuk.

We spraken vlak voor punt 2 in de route af en gingen aan de wandel. Het begon direct goed, we wandelde onder een stenen poort door en daar was mijn wandelmaatje, die hemelsbreed 500 meter er vanaf woont nog nooit geweest, hoe bedenk je het.

Het spoor

Als we het spoor moeten passeren hebben we pech. Ze zijn al enige tijd aan het spoor aan het werk en de goederentrein staat stil en dat duurt, en duurt, en duurt. Wij maken, omdat we de weg weten een andere keus. We missen hierdoor de vijver bij de Bovenste Molen maar dat vinden we oké.

Jammerdal

Zoals het in de Nederlandse taal heet passeer je met vele wandelroutes en ook tijdens het Pieterpad. Het Jaomerdal is een uniek stukje natuur, je vindt hier grafheuvels en mooie waterpartijen. Ook kun je hier op verschillende grote stenen korte en iets langere spreuken of gedichten lezen. Als wij hier wandelen staan er tijdelijk Konikpaarden, deze wandelen normaal gesproken ergens anders maar vanwege het hoge water staan ze nu in het Jaomerdal.

Lachgas

Als we de Konikpaarden voorbij zijn komen we bij een klappoortje waar ik 2 vreemde flessen in het hek zie zitten. Als ik dichterbij kom zie ik dat het om lachgas gaat en als ik eraan voel merk ik dat ze vol zijn. Ondanks de regen die voorspeld is en ik daarvoor graag terug ben neem ik hier even de tijd om de gemeente in te lichten over deze vreemde vondst. De dame aan de lijn was erg behulpzaam en een half uur later zie ik in een app dat het product is verwijderd, eind goed al goed.

Venlo stad

Na het Jaomerdal lopen we door naar de bewoonde wereld. We komen langs het ziekenhuis, wandelen kort langs de autoweg richting de Maas. Hier nemen wij de verharde weg vanwege de drassige grond langs de Maas. Als we in de stad aankomen nemen we eerst plaats op het terras voor een koffie speciaal (koffie met een ijsje) waarna we verder slingeren door leuke achterafstraatjes van Venlo stad.

Dominicanen kerk

Ofwel Domani, tegenwoordig geen kerk meer. Je kunt er wel trouwen en feest vieren. Voor de kerk staat een pastoor die vraagt of je stil wilt zijn. De route gaat langs het voormalige postkantoor wat toentertijd, toen het nog een postkantoor was zelfs als miniatuur in Madurodam stond langs het station.

Regen

Het station is het start- en eindpunt. Wij wandelen door naar punt 2 op de kaart. Ik loop via de parkeerplaats langs mijn huis naar het water waar ik al 27 jaar langs wandel met mijn hondjes. Als we doorlopen gooien ze boven ons de poorten open en regenen we in een paar minuten echt tot op het bot nat. Mijn wandelmaatje wandelt direct naar huis en ik loop terug naar mijn huis.
het was een prachtige wandeling en zo lekker om in je eigen omgeving te ontdekken.

Eindnoot

In de omschrijving van deze wandeling op de website “Wandelzoekpagina” staat een hele mooie omschrijving over de omgeving en de oorsprong van de naam van de Venlosche Vastelaovesvereniging  “De Wien”.
Wij (mijn man, 1 zoon en ik) zijn al jaren actief lid van deze vereniging waar mijn man in 2018 “als Prins” werd uitgeroepen. Voor hem een hele eer en voor ons een ervaring die je maar 1x meemaakt.

Tijdens het schrijven van deze blog wilde ik het liedje luisteren dus zocht ik op het internet naar het liedje. Nu bestaat toeval niet maar dit vond ik wel toevallig. Als je deze YouTube link opent hoor je het liedje, de prins die aan het dansen is, is mijn man (hij kan helemaal niet dansen) en de dame die de foto maakt….dat ben ik.

Om het cirkeltje nog iets ronder te maken
In de tekst van Rutger staat “De buurtschap ontleent zijn naam aan het gelijknamige landgoed dat de zusters Dominicanessen….”. Laat deze opname nu in Domani de Dominicanenkerk zijn gemaakt, we wandelde er langs tijdens deze wandeling net als door “De Wien”.

Het moest zo zijn want “toeval bestaat niet” (of toch?)

Leuke weetjes over deze wandeling

Ik heb leuke weetjes op een rij voor je verzameld.

> Wandelperiode

Ik wandelde deze wandeling in mei.

> Onze foto’s

We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Een Wandelpin

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print