Wandelpin Blog

Uitdagende wandeling in Altenahr

Vanwege onze Duitse website en omdat Duitsland heel dichtbij is voor ons wandel ik ook graag “bij de buren”. Om me te oriënteren heb ik me bij verschillende Facebook groepen aangemeld en zo vond ik de plaats Altenahr.

Komoot

De foto’s beloofde veel goeds. Helaas kon ik geen gemarkeerde wandeling vinden dus ging ik op zoek naar een wandeling in de app Komoot. Eerst vond ik er één waar de bedenker echt aan het klauteren was. Dat vond ik “iets” te uitdagend, die wandeling werd het niet maar er waren wel highlights die ik graag wilde zien. Na nog wat zoeken vond ik een wandeling van 13 kilometer en 450 hoogte meters.
Mooie afstand en hoogte meters wetende dat het best zonnig zou worden en ik ook nog 3 uur moest autorijden (2 x 1,5 uur).

Zwarte Kruis

Bij aankomst stond de zon al hoog aan de hemel wat de foto’s altijd extra mooi maakt vind ik. Nadat ik de auto had geparkeerd word ik direct geconfronteerd met de schade die nog steeds heel erg zichtbaar is na de overstromingen van zomer 2021. Dit zag ik ook al eerder op mijn wandelingen in de Eifel maar nu 4 maanden later hoop je dan toch dat er ook weer wat vooruitgang in renovatie is.

Vanaf de parkeerplaats zie ik een prachtige brug en een rustige rivier. Direct zie ik de bordjes van de Teuvelsloch. Onderweg naar het Duivelsgat zie ik grappige schilderingen in bomen en stijg ik flink naar het Zwarte Kruis. Het Zwarte Kruis stamt al uit 1865. Toerisme groeit en dit kruis wordt tegenover het Witte kruis geplaatst als markeerpunt. Boven bij het kruis is het druk, ik kan niet echt een mooie foto maken maar ik zie wel voor het eerst de resten van een kasteel op de top van een berg.

Teuvesloch ofwel Duivelsgat

Om de beurt omhoog en ook om de beurt naar beneden. Als ik weer op het wandelpad sta ga ik verder naar de Teuvelsloch. Om daar te komen moet ik nog meer klimmen en klauteren. Op dit stuk zijn staalkabels waaraan je je vast kunt houden. Ook hier is het druk, ik maak een foto van de doorkijk en iemand maakt een foto van mij voor het gat, ik kijk nog even rond en ga weer naar beneden zodat andere wandelaars boven kunnen kijken.

Dit waren binnen 2 kilometer de echte hoogtepunten. De wandeling hierna is genieten van al het moois de natuur ons bied. De geweldige uitzichten en de mooie kleuren van de herfst. Op de bomen zie ik wel markeringen, toch maar eens kijken als ik thuis ben of er ook gemarkeerde wandelingen zijn. Ik vind dat heerlijk lopen, gewoon de bordjes volgen en alleen bij twijfel de GPS raadplegen.

Wandelpin Altenahr

Een schilderijtje

Ergens boven op een berg staat een bankje met een prachtig uitzicht. Ik zie de wijnvelden waarvan de struiken door de herfst heel veel verschillende kleuren bladeren hebben. Als ik schilder zou zijn zou ik daar willen staan voor mijn schilderij. Ik kon ook niet stoppen met fotograferen omdat ik steeds weer wat anders zag.

Als ik mijn spullen wil inpakken en verder wil lopen komt er een mountainbiker aan. Ook hij kijkt met een grote glimlach uit over de velden. Naast kijken wil meneer ook graag kletsen. Nu kan ik niet zo goed Duits maar ik houd wel van gesprekken, ik doe dan ook mijn best om me goed verstaanbaar te maken. Eigenlijk hoefde dat niet want meneer houd van een praatje. 
Hij verteld welke delen er onder water hebben gestaan in de zomer in 2021. Ook legt hij uit welke delen er niet meer gebruikt worden voor de fruitteelt (druiven). Ik vertel hem dat ik de vele verschillende kleuren zo mooi vind waarna hij verder vertelt.

Hij zegt dat de verschillende kleuren door de verschillende struiksoorten komen en dat hij blij is dat het aan het eind van de zomer toch is gaan regenen anders was de druivenoogst helemaal verloren gegaan. Zo leuk als iemand dat allemaal wil delen zeker als je dat echt niet weet.

Mooie hut als uitkijkpunt

Meneer fietst verder, ik wandel verder en kom bij een houten hut uit met een nog mooier uitzicht. Vanaf daar gaat het pad naar beneden. Ik sta stil want hoor iets maar ik weet niet wat als ik ineens 3 kontjes van herten zie. Ik zie ze de steile heuvel op “springen” en bedenk me dat het erg stijl is.

Bordjes vertellen mij dat ik even van het pad af moet om een uitkijkhoogtepunt te krijgen op de ruïne. Ik wandel door het gras naar de rand van de berg en heb inderdaad een mooi uitzicht op de ruïne.

En dan gaat het fout

Als ik beneden ben gaat het fout. De weg die Komoot aangeeft bestaat niet meer, en nu, dan neem ik een verkeerde beslissing. Ik besluit om niet terug te lopen (want ik houd niet van heen en weertjes) maar om via het bos terug te komen op de route die Komoot aangeeft. Stom…….ik had bij de herten toch gezien dat de bossen stijl zijn. Ik heb het geweten, ik heb geklommen en geklauterd door het bos, was blij met mijn stokken en na 300 hoogtemeters was ik eindelijk weer op een regulier pad.

Ik haal een keer diep adem, weet dat dit niet handig was en vervolg mijn pad. Nu wandel ik een klein stukje dubbel maar ik zie ook dat de wandeling zich iets verder weer splitst en ik op de bestaande route terug kom.

Ahr

Nu wandel ik langs de Ahr, door de bossen verder naar het dorp. Ik passeer de Ahr verschillende keren en steeds over tijdelijke bruggen. De rotspartij langs de Ahr is indrukwekkend maar wat nog indrukwekkender is is de weggeslagen brug die ik iets verderop zie. Na een korte wandeling door het dorp zie ik het zwarte kruis weer en ben ik terug bij de auto. Ik heb de wandeling met 2 kilometer verlengt en heb er  300 hoogtemeters toegevoegd. Het was een prachtige wandeling maar ik heb ook wat geleerd, volg het pad en als het stopt ga terug want dit was me “iets” te uitdagend (maar wel gaaf).

Er zijn veel wandelingen in en om Altenahr, die van mij ga ik niet delen omdat die niet klopt. Wil hier zeker een keer terugkomen maar dan wel een gemarkeerde route. Had gelezen dat er ook een wandeling is genaamd Rotweinwanderweg, misschien is dat een idee voor de volgende keer

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in november
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan een wandeling een Wandelpin kijk dan hier voor onze collectie
Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print