Wandelpin Blog

Knopen lopen in Ommen

Een wandeling langs in mijn ogen veel mooie plekjes in Ommen. Ik parkeer de auto bij Parkeerplaats Steile Oever. Als het daar te druk is kun je ook parkeren bij het Bezoekerscentrum Ommen van Staatsbosbeheer. Dit verlengd de wandeling met 1 kilometer.

Vanaf de parkeerplaats bij het informatiebord ga je rechtsaf (niet het pad met de houten slagboom) en loop je door het bos welke evenredig aan de Hammerweg loopt. Je voelt daar al direct de natuurlijke omgeving. De eerste highlight is de Steile Oever. Hiervoor moeten we de Hammerweg oversteken en komen we bij het eerste knooppunt. Zelf ben ik in verwarring want er staat wel een nummer maar geen bordje welke kant ik uit moet om naar het volgende nummer te gaan. Er zijn alleen gekleurde pijltjes maar dat heb ik niet genoteerd omdat ik dat niet wist.

Welke kleur?

Ik ga dus van nummertjes volgen naar pijltjes volgen maar moet dan wel weten welk pijltje ik moet volgen. Ik merk dat ik hier het gele pijltje moet volgen. Voor mij even omschakelen maar dat is geen probleem. De paaltjes zijn duidelijk zichtbaar overal en gelukkig kan ik altijd terugkijken op mijn GPS in Komoot of Route.NL.

Steile Oever

Zoals ik al schreef is de eerste highlight de Steile Oever. Dit is een stuwwal van de meanderen de Regge en stamt uit de ijstijd. Op verschillende plekken heb je een mooi uitzicht op de hoge wanden en de overhangende bomen.

De Regge is een Overijsselse rivier

Kasteel Eerde

Onderweg naar Kasteel Eerde kom ik grote landhuizen en boerderijen met rieten daken tegen. Kasteel Eerde is een statig gebouw in een mooie staat. Het gebouw is in goede staat en volgens informatie normaal gesproken niet afgesloten. Nu mocht ik echter niet het terrein op, jammer want het blijkt mooie tuinen te hebben begrijp ik uit de informatie voor het kasteel.
Ik maak door de tralies heen enkele foto’s en wandel verder.

Na het kasteel wandel ik over lange paden met aan beide zijde hoge bomen. De paden zijn soms breed soms smal en ze wandelen zo lekker door met een zonnetje, de natte geur van de bomen en de kwetterende vogels. Soms links, soms rechts, de kleuren van de pijlen die ik moet volgen veranderen steeds (in de route beschrijving kun je straks lezen wanneer je welke kleur moet volgen) en zo kom ik bij de Sahara uit.

De Sahara

Of het zo moet zijn maar als ik bij de Sahara aankom trekken de wolken grotendeels weg en kan ik kijken naar een mooie blauwe hemel.

De Sahara ligt in het Overijsselse Vechtdal. Het betrekt een 20 hectare grote zandverstuiving. Van oorsprong waren het 2 kleinere gebieden. Ze zijn door Staatsbosbeheer in overleg met de provincie tot 1 vlakte gemaakt. Nu is het een plek waar kwetsbare dieren en planten de kans krijgen om zich te vermeerderen en te groeien.

De Sahara gewoon in Nederland

Het lopen over een zandvlakte is pittig. De paaltjes met de pijltjes die ik moet volgen staan aan de rand van de zandvlakte, wel zo prettig en zeker niet minder mooi. Als ik daar wandel ben ik (een tijdje) helemaal alleen. Zo voel je je even “alleen op de wereld”.  Als ik me dat bedenk hoor ik een geluid wat in de grond doordreunt, als ik omkijk zie ik 2 ruiters met galopperende paarden. Daar blijf ik even voor stilstaan, wat een kracht en wat is dat mooi om te zien. Zij zullen zich ook wel “alleen op de wereld” voelen, heerlijk.

Bij het informatiebord, voor mij aan het eind van de Sahara houd ik even pauze op een picknickbank. Nog even uitkijken op de zandvlakte en dan door en weer verder de bossen in. Zo rondwandelend zie ik een grote steen die er symbolisch staat voor 3 slachtoffers van de 2e wereldoorlog. Op die plek zijn 3 verzetsstrijders om het leven gebracht. Sta even stil en denk……

Kamp Erika

In het laatste stuk loop ik langs een bostheater naar de herdenkingslek van Kamp Erika.
Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafkamp waar gevangenen heen werden gebracht om de overvolle gevangenissen te ontlasten. Ik zie 3 grote vierkante stenen. In mijn herinnering stond hier jaren geleden een witte kei met een kruis ervoor. De vierkante stenen zijn mooi en indrukwekkend maar zo anders als ik de plek herinner van het Pieterpad dat ik me afvraag of ik wel op dezelfde plek sta.

Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafkamp in de bossen van Ommen

Ondanks navraag aan andere wandelaars en een zoektocht op internet kom ik er niet uit. Het laatste stuk volg ik de bordjes van het Pieterpad terug naar de parkeerplaats. De steen blijft in mijn hoofd zitten, ik zoek nog even op de telefoon  verder maar die geeft mij geen antwoord en zelfs later thuis kom ik er niet uit.

Ik laat het voor wat het is, wellicht kom ik er later nog achter. Voor nu kijk ik terug op een heerlijke wandeling van circa 13 kilometer door heel veel bos, weinig bewoonde wereld en veel mooie highlights.

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers:
Parkeerplaats als je naar het informatiebord kijkt rechts (niet over de slagboom) N23 geel – N24 geel (links) – N37 groen – N30 groen – N39 groen – N57 oranje – N55 oranje – N54 geel – N32 groen – M37 groen – M36 groen – M29 geel – M30 geel – M45 geel – M44 blauw – N28 Pieterpad – en zo kom je weer bij de parkeerplaats uit

Weetjes op een rijtje

Vertrek en eindpunt:
Parkeerplaats Steile Oever – Bergsteeg Ommen of Bezoekerscentrum Ommen – Hammerweg 59a  in Ommen (wandel van het bezoekerscentrum naar de parkeerplaats, ca. 500mtr)
Afstand:
Circa 12 kilometer
Highlights:
Steile Oever | Kasteel Eerde | De Sahara | Kamp Erica
Aanvullend:
Lastig met kinderwagen, rolstoel of als je slecht te been bent
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet op kleur of met een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waaargenomen.

Let op:
Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Wandelpin Knooppunt

 

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print