Wandelpin Blog

Maaspad etappe 14, 15 & 16 | van Den Bosch naar Moerdijk

Een wandel3daagse met allerlei weersomstandigheden. We starten in Den Bosch waar mijn zusje eerst voor de inwendige mens heeft gezorgd want als je in Den Bosch bent kun je natuurlijk niet starten zonder Bossche Bollen.

Het station is niet het startpunt, we hebben daarom op het station afgesproken en gaan met de bus naar het startpunt. 

Onze eerste dag van de 3daagse start fris en koud. We wandelen daarom best wel een beetje door, daar krijgen we het lekker warm van ondanks de miezerregen. We komen langs de sluis van Engelen waar we naar de witte schuimkoppen kijken. Het volgende plekje op de kaart is Kasteel Bokhoven.

Kasteel Bokhoven

Als een kasteel zo benoemd wordt in een gids (of routeplanner)  verwacht ik er altijd van alles van. Heb al vaker gemerkt dat mijn verwachtingen dan te hoog zijn zo ook bij deze vermelding. Naast een mooie kaart langs de weg zien we er niets van en was het het benoemen wat mij betreft niet waard.

Bossche Bol van Jan de Groot

Na Bokhoven vinden wij het wel tijd om de zoetigheid op te eten. We houden pauze bij een picknickbank en eten de Bossche Bollen op. Gewoon met de vingers, bestek is hier niet aanwezig. Best wel fijn want erg praktisch eten is zo’n heerlijke bol niet. Na een goede poetsbeurt van vingers en gezicht wandelen we verder. In een bushokje houden we even pauze voor de ergste regen.

Heusden

De route brengt ons door Heusden en langs een poortgebouw voor we weer verder langs de Maas of de uiterwaarde wandelen. We zien schaapje (zo leuk) en een vreemde schaal met allemaal puntjes er in. Als we de info zoeken (en vinden) lezen we dat dit symbool staat voor de vruchtbare opbrengst. Het is drieluik, er zijn ook nog schalen in Drunen en Giersbergen.

We lopen onder een drukke weg door een tunnel met een kleine klim omhoog als we een kar met een wel heel dikke steen tegenkomen met een klein mannetje er op. We hebben er omheen gelopen en we kunnen niet vinden wat het is, blijft voor ons een vraag. Na een vreemd rond monument komen we in Waalwijk aan waar we naar het hotel gaan om de dag erna de volgende verder te gaan.

Waalwijk

We wandelen eerst even Waalwijk in. Hier zien we een heel oud pand van Albert Heijn (ik houd er van als dit soort dingen zichtbaar blijven) waarna we besluiten om de route weer op te pakken. Vanaf Waalwijk lopen we langs een kunstwerk aan de Bergsche Maas naar een veerpont. Tijdens de overtocht zien we de lucht blauwer worden waar we ook direct blij van worden.

Helikopters en oorlogsmonument “Kaplesche Veer”

De helikopters vliegen aan en af, je hoort ze goed en soms zien we ze ook. Ze zijn eigenlijk de hele tijd “aanwezig”. Het zal een doel hebben denk ik dan maar als we bij een Oorlogsmonument komen.
Het monument heet “Kaplesche Veer”. Deze is ter nagedachtenis aan de bevrijdingsperiode in winter ’44. Bij het monument sta ik even stil, ben ik even stil en in mijn eigen gedachte……

En door

Op de dijk is het rustig, we wandelen soms met de wind mee en soms tegen de wind in maar we wandelen vaak over het midden van de weg, helemaal alleen. Via een lange loopbrug komen we in vestingstad Geertruidenberg

Naar Moerdijk

De laatste dag van de wandel3daagse hebben we eigenlijk maar 1 doel. Het eind, niet omdat dit het eind is maar omdat we het kunstwerk bij het Hollandsch Diep willen zien. Vanaf mijn 8e levensjaar zie ik dit kunstwerk meermaals met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. We verhuisde van Zuid-Holland naar Limburg en gingen met grote regelmaat op bezoek bij de familie in Zuid-Holland. Bij de kunstwerk keek ik altijd “verliefd” naar buiten naar het grote water, om er nu zo dichtbij te komen was voor mij (en mijn zusje) een speciaal moment.

Eerst nog 21 kilometer

Voor we aan het eind zijn moeten we eerst nog 21 kilometer wandelen. De lucht is blauw, de wolken wit en de dijken lang. Het is geen spannende etappe maar dat kan ook aan ons liggen.
We maken foto’s op een treinrails die niet meer in gebruik is en zien een soort watertoren welke een slaapverblijf blijkt te zijn. En dan….dan zijn we bij HET monument.

1978

Het wordt nog leuker, als we de info lezen blijkt het een monument te zijn welke is “geopend” tijdens het officiële in gebruik nemen van de vernieuwde brug. Dit is gebeurt op 11 oktober 1978, 1 maand voor onze verhuizing. Leuk om te lezen dat het allemaal pas net was geopend toen wij hier zo vaak overheen reden. Dat heb ik nooit geweten tot ik er nu, al wandelend langs ben gekomen.

Wandelpin Maaspad

Weer naar huis

Nog een klein stukje verder naar het centrum van Moerdijk en dan zit onze wandel3daagse er op.
We hebben hierna nog maar 4 etappes te gaan.
We spreken af dat we etappe 17 “tussendoor” lopen en etappe 18-19 en 20 doen we weer in een 3 daagse om deze LAW af te sluiten

Kijk hier voor alle etappes van het Maaspad
Kijk op de website van het Maaspad als ook jij interesse hebt in het Maaspad

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print