Wandelpin Blog

Maaspad etappe 13 | van Lith naar Den Bosch

We starten deze etappe in Lith. Hier komen we mooie “weg”wijzers tegen naar het museum en wel heel grappige decoratie in een vensterbank.

Uit gouden korenaren schiep God de Ossenaren en uit het restant de rest van het land

Sneeuw

Na deze vrolijke quote lopen we al snel richting de uiterwaarden. Hier zien we in de sloten nog heel veel sneeuw liggen. De sneeuw heeft ons land al enige tijd geleden verlaten maar hier is het goed gespaard gebleven. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat we even een fotomomentje houden.
Foto van de sloot, foto van voetstappen, foto van de schoenen in de sneeuw, het kan niet op, wat een fun met een beetje sneeuw.

Als we dan nog geen 100 meter verder lopen zien we krokussen opkomen. Heerlijk die tegenstrijdigheid in de natuur tijdens een wandeling.

We lopen door naar één van de in het boekje beschreven hoogtepunten. We zijn onderweg naar Gemaal Gewande.

Gemaal Gewande

Gewande is een plaats aan de Maas onder de rook van ’s Hertogenbosch. Ik had er echt nog nooit van gehoord en ik denk dat ik niet de enige ben.
Toch is deze plaats “bekend” om het gemaal wat hier stond (wat we niet zagen) maar ook wat hier staat.

In de plaats Gewande komen verschillende wateren bij elkaar wat door het gemaal wordt beheert. Het gemaal zorgt er voor dat de wateren naar de juiste hoogte worden gebracht zodat overal het juiste peil wordt gehandhaafd.

Na gemaal Gewande lopen we door naar sluis Empel, een in mijn ogen lange smalle sluis. Je ziet in dit deel van de wandeling vaak hoe we het water zo “keren” dat het voor ons juist is.
Knap hoe we het zo allemaal kunnen beheersen.

Tempel van Empel

Na de nodige kilometers langs het water en alle waterkeringhulpmiddelen ook nog een beetje geschiedenis. Tijdens deze wandeling loop je langs de Tempel van Empel.
Deze tempel, welke er meer dan 2000 jaar gestaan zou hebben is deels weer zichtbaar door een reconstructie van hout. De reconstructie is gebouwd op de plek waar de tempel zo’n 2000 jaar geleden gestaan zou hebben.

Na deze tempel wandelen we door langs de Maas, de uiterwaarden en de dijken naar een parkeerplaats ca. 5 kilometer van ’s Hertogenbosch. Hier is het eindpunt van deze wandeling.
Als aanvulling kun je natuurlijk de stad Den Bosch bezoeken.
Wij houden het hierbij en wandelen de volgende keer weer verder naar Waalwijk.

Volgende keer wandelen we etappe 14, 15 en 16 van Den Bosch naar Moerdijk

Kijk hier voor alle etappes van het Maaspad
Kijk op de website van het Maaspad als ook jij interesse hebt in het Maaspad

Deze wandeling hebben wij gewandeld in februari 2021

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print