Wandelpin Blog

NS wandeling Maastricht – Sint-Pietersberg

Volgens mij is dit één van de weinig NS wandelingen die rond gaat. Je stapt op het Centraal Station van Maastricht uit en wandelt via de Sint-Pietersberg naar kasteel Neercanne om weer terug te wandelen naar Maastricht om te eindigen bij het Centraal Station.

Deze wandeling was voor mij anders dan andere. Ik had een oproep geplaatst in één van de wandelgroepen op Facebook (wandel1000km) waarna ik contact had gelegd met Caroline. Was dus best spannend, met wie ga ik wandelen.

In de trein kreeg ik al een appje wat ze er was en wat ze aanhad waardoor ik haar kon herkennen. Toen de trein het station van Maastricht in reed zag ik haar al staan. Eerst even voorstellen, om ons heen kijken en op de navigatie bekijken welke richting we uit moeten en wandelen.
Merk dat we het allebei spannend vinden. We vragen elkaar de standaard vragen (woonplaats, partner, kids maar natuurlijk ook, waar wandel je normaal gesproken). Ik merk dat het klikt en dat loopt wel zo makkelijk.

De wandeling

Ik had de route op route.nl geüpload, daar was ik blij om want in de stad waren de plaatjes veelal verdwenen (of niet zichtbaar voor ons). We wandelen langs de Basiliek, de kleine straatjes naar de Sint Pietersberg. De berg is dichterbij dan ik had gedacht, mijn gedachte toen was “wat komt hierna dan?”.  De Sint Pietersberg hebben we natuurlijk met de 1e etappe van het Pieterpad ook bewandeld. We wandelen hem nu andersom dan toen. We zien eerst Fort Sint Pieter, dat is al een geweldig uitzicht. Daarna lopen we de Sint-Pietersberg op.

Voor we bij de start van het Pieterpad komen gaan we rechtsaf. Hier gaan we het heuvellandschap in. Je ziet van afstand een geweldig mooi gebouw. Toen wist ik nog niet dat we dit later in de route zouden aangaan. Al wandelend door het Heuvellandschap loop je België in.

We komen weinig NS- wandeling wegwijzers tegen en als we ze zien dan zijn ze wit/rood. Dit is mijn 2e NS wandeling. De vorige was een hele nieuwe en die had geel/rode bordjes (streekpaden wegwijzers) ik ben dan ook af en toe even “de weg” kwijt. Wellicht heb ik ze daarom ook gemist in Maastricht…..maar niet getreurd. De GPS doet het dus we wandelen lekker verder.

De vorige was een hele nieuwe en die had geel/rode bordjes (streekpaden wegwijzers) ik ben dan ook af en toe even “de weg” kwijt. Wellicht heb ik ze daarom ook gemist in Maastricht…..maar niet getreurd. De GPS doet het dus we wandelen lekker verder.

Onderweg zien we veel moois, beekjes, leuke paaltjes, een kerkje, natuurlijke wandelbogen en een watermolen. Dan merk ik dat we steeds dichterbij “dat mooie gebouw” komen. Later blijkt dat kasteel Neercanne te zijn. Wat een geweldig gebouw, hier houden we even pauze voor een lekker kopje thee. Het uitzicht is geweldig, daar moet je gewoon even van genieten.

Na de thee vervolgen we ons pad. Als eerste komen we dan een huisje tegen wat mij doet denken aan “knibbel knabbel knuisje huisje”. Daarna zien we in de rotsen van de bergen een grote deur. Hier blijkt vroeger een NATO hoofdkwartier gevestigd te zijn.
De lucht is blauw en we kunnen heel ver kijken.

Dan passeren we weer een watergebied. Hier staat een watergemaal (Molen Nekum) die het water laat rondgaan van rivier de Jeker. Na dit stukje watergeweld lopen we weer richting de stad. Eerst slingerend door een park en dan langs de stadsmuur. We zien ook het stuk stadsmuur welke enige tijd geleden is ingestort.

De route is bijna voorbij. We bestellen nog een drankje op een terras aan de maas en ik loop terug naar station Maastricht. Ik geef Caroline mijn wandelpin alvorens we ieder onze eigen weg gaan. Caroline wandelt naar haar auto en ik naar de trein voor de trein naar huis.

We kijken samen terug op een geslaagde dag. Gaan we in het najaar zeker herhalen. Mijn volgende afspraak staat ook al gepland. Dan ga ik in een ander deel van Zuid-Limburg wandelen met Gemma.

Info
Voor mijn NS wandeling heb ik de GPS gedownload op deze pagina.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print