Wandelpin Blog

Te voet met boswachter Ellen | Oude Bondswandelweg Zuid-Limburg | Sittard – Elsloo

Deze wandeling ga ik van station naar station. Ik start in Sittard en loop naar station Beek-Elsloo. Sittard de stad van Toon Hermans, het Pieterpad loopt er doorheen maar ook een mooie stad met veel historie.

Als eerste wandel ik langs een boog met 2 torentjes en passeer ik verschillende beelden. Naast een boom met wel heel aparte stronk spot ik ook mooie huizen met een on-Nederlandse uitstraling.

Van Sittard naar de Geleenbeek

Ik loop al snel het centrum van Sittard uit, via de Geleenbeek richting Ophoven. Vroeger een op zichzelf staand dorp nu een buitenwijk van Sittard. In Ophoven wandel je langs watermolen de Ophovenermolen (waarin nu een restaurant gevestigd is: De Vief Heringe). De Ophovenermolen heeft al een lange geschiedenis. De eerste publicatie stamt al uit 1348 en heeft vele eigenaren gekend. In 1988 was de laatste renovatie klaar en sinds 2003 is het een waterkrachtcentrale en tevens een rijksmonument.

Kollenberg in Sittard

Wandelend langs mooie gebouwen, zonnende eenden en mooie voortuinen loop ik naar de Kollenberg. Een bekende berg in de gemeente Sittard (Zuid-Limburg) en onderdeel van het Pieterpad. In deze regio worden heuvels, omgevingen en soms straten vermeld op grote stenen.

De Kollenberg, ca. 100 meter hoog is de noordelijkste heuvel in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Bovenop de Kollenberg staat de Sint-Rosakapel. Tegenover de kapel staan bankjes, heerlijke plek om een korte pauze te houden na de klim. De Sint-Rosakapel staat heel origineel op de Kapellerweg.

Windraak

Via Windraak waar een wel heel oud waterreservoir hangt en de bordjes naar de Heemtuin (die ik niet bezoek) wandel ik langs uit bomen gemaakte kunstwerken. Ik zie een kunstig vogelhuisje, een kapel en een bijen-oase, daar wordt je toch vrolijk van.

Oude huizen, een brug en Kasteel Terborgh, ik wandel er langs, erover of zie het van afstand en dan ga ik weer de natuur in. Grote grazers staan aan de andere kant van het hek rustig hun maaltijd te nuttigen en ik hoor het water al van de Geleenbeek. Hier is de Geleenbeek aan het meanderen met dikke keien erin overhangende bomen. Dat is niet overal het geval. Er zijn ook delen waar het een kanaalachtig beeld heeft.

Oude kerk

Vlak voor Spaubeek (waar ook een station ligt dus ook een eind, beginpunt kan zijn) ligt het “dorp” Oude Kerk. Oude Kerk, of zoals de Limburgs het noemen Aw Kèrk is een buurtschap met een mooie opvallende Sint-Annakapel.

Via het bos met holle wegen loop ik naar Beek, langs de kerk en een joods monument loop ik naar het station van Beek-Elsloo waar deze wandeling voor mij eindigt. Het was een mooie route die mij van Sittard naar Beek-Elsloo bracht

Kijk op de website van Wandelboswachter Ellen als ook jij interesse hebt in het wandelpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling de speciale wandelpin, kijk dan even hier
Hier lees je alle blogs van de Oude Bondswandelwegen
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Ik wandelde deze wandeling in september

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print