Wandelpin Blog

Voorlopig geen wandeltocht naar Santiago

Al een hele tijd (jaar of 2) denk ik, ik wil een lange wandeltocht maken “ik ga van Porto naar Santiago lopen”. Ik heb hier eerder over geschreven en zojuist ook even terug gelezen. Best grappig om te zien wat er allemaal alweer is gebeurt.

Mijn plan was om dat in september/oktober 2020 ook echt te gaan doen. Om te kijken of ik het echt iets vond heb ik samen met mijn zusje het Pieterpad gelopen. We hebben de etappes van zuid naar noord gelopen. Onervaren als we waren met Lange Afstandswandelingen zijn we begonnen in september 2018.

Wandelen met een doel

We hadden afgesproken het Pieterpad binnen een jaar uit te lopen. Het was af en toe flink plannen met ons beider drukke sociale leven maar het is gelukt. We hebben gewandeld in de stromende regen, flinke wind maar ook met meer dan 30 graden op de teller en alles wat daar tussen in zit. De laatste etappe liepen we in augustus 2019. Trots waren we en ook onze mannen waren dat (we hebben ze een poepie laten ruiken).

De smaak te pakken

Tijdens het Pieterpad maakte we plannen voor ons volgende avontuur want dat was het soms. We zijn verdwaalt, hebben vele wandelingen “wat” extra kilometers gewandeld maar het was vooral TOF. Tijdens het plannen waren er 2 wandelingen die onze voorkeur hadden. Het Westerborkpad en het Maaspad. Vanwege het thematische jaar, in 2020 – 75 jaar bevrijding kozen we voor het Westerborkpad. Ook deze hebben we ondertussen helemaal bewandeld en nu gaan we starten met het Maaspad.

Ondertussen bleef de uitdaging naar de tocht van Porto naar Santiago in mijn achterhoofd zitten. Deze wilde ik alleen lopen en ik had bedacht dat ik dit in het jaar dat ik 50 jaar oud ben zou gaan doen. In november ’20 word ik 51 dus voor die tijd moet het gebeuren. Ik kies voor september/oktober. Geen tropenhitte (wat ik wel heerlijk vind) en geen katholieke feestdagen (april/mei)

Geen wandelvirus

En dan komt er een ander virus dan het wandelvirus. Het virus Corona meld zich aan. Bij iedereen dus ook bij mij worden plannen opgeschoven.

In de tussentijd lees ik Facebook, verschillende pagina’s en ook die van het wandelen naar Santiago. Iedereen mist het, in Spanje zijn de regels veel strenger en Santiago wordt een periode zelfs bewaakt door de militaire. Voor niemand meer een (voet)tocht naar Santiago. Op een aantal Pelgrims na blijft iedereen thuis en maakt nieuwe plannen, ik ook.

Op diverse sites lees ik dat 2021 een heilig jaar is en dat dit extra pelgrims aantrekt. Dan zijn er meer mensen die de tocht naar Santiago willen bewandelen.

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar (Año Jacobeo ) telkens als 25 juli op een zondag valt. 25 juli is namelijk de naamdag van Sint Jacob, zijn sterfdag en geboorte in de hemel worden dan herdacht.

Voor mij een reden om dan niet te gaan. Veel van de wandelaars die nu niet mogen wandelen maken plannen voor het jaar 2021. Wil ik die extra drukte of kies ik dan toch voor iets anders.

Mijn keuze is gemaakt. Ik ga de tocht in 2022 maken. Of het dan ook Porto – Santiago wordt, geen idee. Dat zal de toekomst uitwijzen. Wellicht sta ik er in 2021 weer anders in, lees ik andere berichten en ga ik wel in 2021 maar nu zet ik mijn pijlen op 2022.

Betekend dat ik op zoek ga naar andere uitdagingen voor 2021. Ga ik de GR5 lopen? Niet helemaal maar van Hoek van Holland in delen naar Luxemburg lijkt me wel mooi. Ik kan ook het Krijtlandpad in één keer uitlopen of bijvoorbeeld de Walk of Wisdom in één keer lopen en niet zoals nu in etappes. Ook het Gelukkigerwijspad staat nog op mijn wensenlijstje of een buitenlandse vierdaagse zoals in Mallorca of Malaga. De Assisi een pelgrimstocht in Italie is ook mooi of de Eifelsteig in Duitsland, die staat ook hoog op mijn wensen lijstje.

Als ik het lijstje zo bekijk heb ik nog keuze zat.
Ik droom en denk nog even verder want het lijstje van hierboven is voor “iets” meer dan 1 of 2 jaar wandelen.

Lees hier meer van mijn dagdromen over de wandeling naar Santiago

Leuke Wandelpin op je rugzak
Kijk hier hoe je die kunt bestellen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print