Wandelpin Blog

Trage Tocht Herkenbosch

De Trage Tochten staan erom bekend, het onverhard wandelen. Deze wandeling, Trage Tocht Herkenbosch wandelde ik door en in de buurt van Nationaal Park de Meinweg. Herkenbosch ligt aan de rand van Midden-Limburg tegen de grens met Duitsland. Een kort stuk gaat deze wandeling ook door Duitsland heen.

Nationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km²

De wandeling start bij het info- bezoekerscentrum van Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch. Vanaf die plek ga je direct het onverharde pad op. Hier zie je al snel de bordjes van het park met alle ver- en geboden de bij het pad horen.

De bielsen van de IJzeren Rijn

IJzeren Rijn

Tussen alle mooie winterse bomen zie je links en iets onder je de IJzeren Rijn. Een bekend treintraject van Antwerpen naar  Mönchengladbach. Dit traject rondom de Meinweg is in gebruik geweest tot 1992. Er wordt door de 3 betrokken landen (Nederland, Duitsland, België) nog steeds gesproken over het herstellen van het treintraject voor goederen.

Op verschillende oversteekpunten is er links en rechts wel rails maar op het pad is het verdwenen. Het is daarom wel een leuke plek voor foto’s.

De IJzeren Rijn laat ik achter me en ik ga het glooiende (half open) bos en heidelandschap in. Door de zonnestralen ziet het bos er mysterieus uit. Ook het mos zorgt voor mooie plaatjes. Ik vind het een echt mossenbos, het groeit overal, op de stronken, de grond en het is leuk hobbelig.

Mooi groen “mossenbos”

Rode Beek

De wandeling gaat langs de Rode Beek. De beek dankt zijn naam aan de rode kleur die wordt veroorzaakt door het hoge ijzergehalte in het water. Op enkele plekken hoor je de stroomversnelling van de Rode Beek al van verre. Over de Rode Beek zie ik op veel plekken de bomen over het water hangen, zijn er omgevallen bomen en wandel ik over soms minder stabiele bruggetjes.

De Rode Beek met leuke bruggetjes
Omgevallen bomen, kabbelend water

De Rode Beek verlaat ik, ik wandel Duitsland in naar de Effelder Waldsee. In Duitsland een See voor ons in Nederland een meer. De Waldsee is zo groot als 80 voetbalvelden en is ongeveer 60 jaar geleden ontstaan door grondwinning. Het is nu een plek waar veel watervogels te zien zijn. Je kunt er helemaal omheen wandelen of fietsen en heeft verschillende uitkijkpunten. Wat een rust hier.

Het mooie winterzonnetje over het Effelder Waldsee

Ik wandel van het ene naar het andere watertje. Na de Effelder Waldsee wandel ik door een veld met wel heel veel molshopen. In dit veld kabbelt de Roer.

De Roer is een zijrivier van de Maas en kronkelt ongeveer 21 kilometer door Midden Limburg.

De Roer

Waar de Roer begint als een heel smal beekje zie je deze steeds breder worden. Op enkele plekken ligt de Roer in de diepte. Door een weiland verlaat ik de onverharde paden en ga ik terug de bebouwde kom in.

De kronkelende roer
Hele smalle stukken maar ook hele brede stukken van de Roer

Ik passeer een monument voor de geallieerde vliegtuigbemanningsleden welke hun leven lieten voor onze vrijheid. Het is een propeller met een gedenkplaat.

Nog even langs wat velden en een watertje om naar kasteel Daelenbroeck te wandelen. Dit is een kasteel welke originele elementen heeft maar voornamelijk bestaat uit gerestaureerde, heropgebouwde delen.

De brug en de entree van kasteel Daelenbroeck

De voorburcht is altijd blijven bestaan en ook in gebruik gebleven, in de jaren 90 is alles helemaal  bouwkundig en archeologisch onderzocht en werd op basis van onder andere een 18e-eeuwse tekening een nieuwe hoofdburcht gebouwd. De opbouw is gedaan met de nog bestaande elementen van de middeleeuwse burcht, dat was de basis en vanuit daar is het kasteel weer opgebouwd. Het complex is tegenwoordig in gebruik als hotel, restaurant en partycentrum.

Het einde van de wandeling is in zicht

Na het kasteel wandel ik nog een kort stuk onverhard langs veentjes, blauwe luchten en knotwilgen. Ik kom na 15 kilometer terug op de beginplek in Herkenbosch. Een wandeling die alles heeft wat ik graag tegenkom, bos, water en een historische gebouw.

Laantje met knotwilgen langs het moeras

Tijdens het wandelen heb ik nog veel meer foto’s gemaakt, kijk hier.
Hier kun je de door mij gelopen route downloaden in schrift en in GPS
Kijk hier voor meer van mijn Trage Tocht wandelingen

Wandelpin Herkenbosch
Niet verdwaalt op de IJzeren Rijn
Leuke Wandelpin voor op je rugzak
Kijk hier hoe je die kunt bestellen
Spelen met de camera of de telefoon
Altijd proberen om ook zelf op de foto te staan, best gelukt deze keer

Kijk hier voor nog meer Groene Wissel wandelingen of Trage Tochten

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print