Wandelpin Blog

Trage Tocht Stevensweert

De Vestingstad

Deze Trage Tocht in Stevensweert wandel je door de vestingstad, langs de maas, vele andere watertjes en landelijke velden.

In Stevensweert kijk ik eerst naar de mooie kerk en het daarnaast gelegen museum, langs het kerkhof loop je naar de Maas. Je wandelt kort over de historische wandelroute van Stevensweert langs de vestingwal. Hier staan de waterplanten hoog in het water, de eenden kwetteren omdat ik vlak langs de kant loop waar hun nesten zijn. Over een vlonderpad loop ik naar de andere kant van het water om dit waterdeel weer te verlaten.

Water, water en nog eens water

Voor ik de volgende waterrijke omgeving inloop zie ik een speciale bijenweide met een insectenhotel in de vorm van de vestingstad, ziet er indrukwekkend uit. Ik passeer een drukke weg, loop langs een weiland met koeien, zie veel waterplanten en loop het natuurgebied Biltlpas van Natuurmonumenten in.

Ben zelf ook lid van Natuurmonumenten, wat een mooie gebieden beheren zij toch…..

Als ik over een soort dijk loop zie ik zomaar ineens op klaarlichte dag een egel op z’n gemak aan het knabbelen aan de plantjes. Als hij (of zij) mij in de gaten  heeft probeert het zich stil te houden maar dat duurt niet lang, het knabbelt vrolijk verder, kijkt me aan en doet of ik er niet ben, ik loop verder.

Vogels en paarden

Een stuk verder loop ik langs het water waarin kleine eilandjes zijn, Hier zien veel watervogels te zien. Daar wandelend loop je een “heuvel” op. Hierboven staat een picknicktafel waar ik pauze houdt en gewoon van de omgeving geniet.

Ik zie overal iets moois, een molen, water, weilanden.
Hierna loop ik verder en kom ik een kleine kudde Konikpaarden tegen. Op de bordjes staat dat je 25 meter afstand moet houden, nou kun je dat proberen maar de paarden zien dat niet zitten. Ze zijn best brutaal en ik ontkom er niet aan dat ik de geen die zijn neus tegen mee aanduwt even aandacht geef.

Hierna loop je kort door Ohé en Laak, langs de Limburgse Mineraal Brekerij, onder langs de maas om via de Schroevendaalseplas in de haven te komen. Helaas is de horeca dicht dus geen koffie.

Dilkensweerd

Na de haven en de camperplaatsen loop ik het gebied Dilkensweerd in. Hier kwam ik de 1e keer de Galloways tegen. Nu zie ik ze niet op dezelfde plaats, gelukkig zie ik ze een heel stuk verder wel. Het zijn er niet heel veel, ze lopen voor me op op het pad. Rustig aan passeer ik ze, ze kijken me nog even aan maar gaan dan verder met grazen.

Het is heerlijk wandelen langs de maas met al die geluiden van vogels, koeien, en de wind. Dan zie ik de molen van de andere kant, deze molen zag ik vanaf de picknickplek ook. Bij de molen aangekomen blijkt deze toevallig open te zijn omdat de vrijwilligers bezig zijn.
Ik word hartelijk ontvangen en krijg een rondleiding, zo gaaf. Het uitzicht maar zeker de passie waarmee men mij uitlegt wat er gebeurt in de molen is TOP.

Tijdens de eerste wandeling maakte ik hier kennis met een TERRORwesp. Deze kon mijn aanwezigheid niet waarderen en kwam met naar mijn idee grote ogen agressief aangeflogen en vond dat ik wel een prik vlak bij mijn oog verdiende. Gelukkig kwam ik er de tweede wandeling beter vanaf.

Na het bezoek aan de molen loop ik verder. Voor ik Stevensweert in ga loop ik nog even op een ruig begroeit pad, door de uiterwaarden. Heel even zie je nog water en dan is het eindpunt in zicht. Terug in Stevensweert kijk ik nog even naar de uitleg over het kasteel wat er vroeger heeft gestaan en waar nu nog enkel de resten van te zien zijn.

In de auto download ik direct mijn foto’s en films om niet dezelfde fout te maken. Het dubbel lopen was geen straf zeker niet met de extraatjes van de egel en de rondleiding door de molen.

Hoogspanningsmasten

Tijdens de hele wandeling zie je vaak de hoogspanningsmasten, eerlijk gezegd storen ze mij niet, we hebben ze nodig voor onze dagelijkse dingen en zo hoog stilstaand staan ze mij in deze natuur helemaal niet storend.

Deze wandeling staat hoog in mijn favoriete lijstje, wat een geweldige “Tocht”.

Weetjes
Trage Tocht Stevensweert kun je hier downloaden
Kijk hier voor nog meer door mij gewandelde Trage Tocht wandelingen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print