Wandelpin Blog

Pieterpad etappe 6 Sleen – Schoonloo

Na een heerlijke avond in Assen gaan we na het ontbijt onderweg naar Sleen waar onze vorige etappe eindigde. Omdat we daags ervoor de bus wilde halen hebben we niets van Sleen gezien. We gaan daarom vandaag eerst even langs de aandachtspunten van Sleen zoals de kerk, de waterpomp en het kleinste café van Nederland.

We zien hier weer steeds meer markeringen op de bomen, die blijven we toch het leukst vinden. Helaas missen we er ook één. Hierdoor zien we als extra een onderduikershol maar lopen we wel ongeveer 2 kilometer extra omdat we altijd graag de highlights zien. We wilde dan ook heel graag het Vliegtuigmonument zien, we hebben de door ons verkeerd gelopen kilometers dan ook graag gemaakt.

Het monument maakt indruk. Als je de tekst op de plaat leest lees je dat het monument zoals het nu is in en kort na de oorlog al is ontstaan. Om het te laten bestaan is het geworden zoals het er nu uit ziet.

We passeren de Galgenberg een prehistorische grafheuvel. Ik zie vooral rechtopstaande stenen die in een ovaal staan. Wetende dat het al heel oud is maakt het wel indruk op mij. Er is al zoveel verloren gaan in de vele jaren erna, stormen, oorlog, bestemmingswijzigingen en toch staat dit nog overeind.

En dan als we doorlopen weer een memorabel momentje. Het Pieterpadmonument ter ere van Bertje en Toos, de bedenkers van het Pieterpad. We zien een bord met info over het Pieterpad. Dit heb ik volgens mij nog maar zelden op foto’s gezien. Ik snap wel waarom, wij lopen eerst naar het basis punt om dan naar het monument te lopen. Het bord staat op een hoek. Ik kan me voorstellen dat vele andere als ze het zien direct er naartoe lopen en dan vanaf het monument weer de andere kant uit lopen waardoor ze het bord missen.

We kijken en lezen en wandelen weer verder. Dan bordje Pieterburen nog “maar” 94 kilometer, we zitten onder de 100. Toch willen we ook nog de bank vinden die we al op zoveel foto’s hebben gezien, deze staat iets verderop, moet lukken dus.

Elke etappe zien we veel beestjes, nu zien we een hele dikke pikzwarte soort slak (zonder huisje). Ik maak er een foto van, had ik beter niet kunnen doen, ik krijg kramp en dat blijf ik de rest van de etappe voelen. We passeren het Oranjekanaal (fotomomentje) en nemen even een luie lig pauze zomaar ergens in de middle of nowhere. Leuk om hier wat melige foto’s te maken.

Vergezichten met veel droogte, een weiland met paarden is wat we nog passeren voor we het bankje tegenkomen wat we al vaak voorbij hebben zien komen op social media.

Deze etappe lopen over heel veel Flintenpaden. Flinten zijn de keien en stenen die gevonden werden in de natuur en die gebruikt werden om de “wegen” te verharden.
Nu begrijp ik ook waar het woord “the Flintstones” vandaan komt. Het ziet er super uit, het loopt iets minder maar ook dat is het Pieterpad. Op een Y splitsing staat een Flintenbank. Als je hier met een beetje fantasie naar kijkt zie je zelfs de markering van het Pieterpad in de bank zitten. Dit kan technisch niet want de bank is van 1923 en het Pieterpad van 1983 maar leuk is het wel.

En dan zijn we in Sleen, we zien daar nog 2 hele grote keien staan. De éne heel neutraal en de ander een bonte kermis. We hebben hier afgesproken om opgehaald te worden en bestellen een drankje bij de horeca zaak waar ik me eigenlijk te veel voel. Geen fijne zaak maar dat mag de pret niet drukken aan het eind van onze ruim 27 kilometer.

De volgende keer gaan we 3 dagen wandelen. Dan staan Schoonloo – Rolde | Rolde – Zuidlaren | Zuidlaren – Groningen op de planning. Overnachten doen we in Rolde en Zuidlaren, daar heb ik nu al zin in.

Ook het Pieterpad is een Pelgrimstocht, loop je hem van noord naar zuid om verder te gaan op het Pelgrimspad

Weetjes
Kijk hier voor nog meer Pieterpad wandelingen of wil je meer foto’s zien, kijk dan hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print