Na het Pieterpad staat nu het Westerborkpad op de planning. Buiten dat we deze kozen om de geschiedenis achter het pad is dit pad ook gepast om juist nu te lopen vinden wij. Het is dit jaar (2019) en volgend jaar (2020) 75 jaar geleden dat (delen van) Nederland werd bevrijd. Op veel plaatsen wordt dit tussen nu en 5 mei dan ook herdacht.
De start
Amsterdam is groot, je moet veel wachten voor verkeerslichten en er is veel te zien. Om het niet af te raffelen lopen we deze dag alleen de proloog van 6,7 kilometer.
Tijdens het Pieterpad kom je de wit/rode wegwijzers op vele plekken tegen. Tegen bomen, hekken, paaltjes en zo meer. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat dit in een grote stad als Amsterdam een stuk minder zou zijn. Dat valt erg mee, er zijn veel bordjes te zien en samen met het boekje hebben we deze etappe dan ook goed kunnen bewandelen zonder verkeerd te lopen (altijd fijn).
Al direct bij het uitlopen van het CS zie je de verschillen met m’n eigen omgeving. Drukte, verkeerslichten na elke meter, heel veel verkeersborden, grachten, versierde fietsen, op elke hoek een kraam en nog veel meer. We wandelen rustig en nemen alles in ons op.
We lopen eerst langs het Anne Frank huis. Daar is het zoals altijd druk. Dit hebben we al eens gezien en gaan we nu daarom nu niet bezoeken. Tussen alle gebouwen door zien we de Westertoren. Deze kun je niet echt mooi op foto vastleggen, te druk, te veel gebouwen, we doen het dus met onze eigen fotografische herinnering.
Op het Rembrandplein vind ik de beelden van de nachtwacht erg mooi. Ook hier is het druk, je merkt dat dit alles echte trekpleisters zijn.
Boekenmarkt
De Boekenmarkt in de Oudemanhuispoort vind ik indrukwekkend. Ik houd van boeken (ondanks dat ik zelf de leesboeken digitaal lees), de geur, de vele verschillen, gewoon alles vind ik mooi. In deze “steeg” zijn allemaal kleine winkelkasten waar boeken te koop zijn. Deze boekenmarkt werd tot en met 1941 door Joodse handelaren beheert. Daarna werd het de Joodse gemeenschap onmogelijk gemaakt om te handelen. Nu worden de “kasten” weer gebruikt en worden er veel verschillende soorten boeken verkocht. Voordeel van de boekenmarkt is is dat het overdekt is, je kunt dus droog winkelen.
De tijd staat niet stil en tijdens deze wandeltocht loop je ook over een brug waar de slotjes van de liefde worden opgehangen. Niets met het pad te maken maar wel mooi.
Wandelend langs een grote gedenksteen en het joods museum worden we aangesproken door een dame. Ze ziet dat we met een boekje lopen en rondkijken. Ze geeft tekst en uitleg over wat ze weet over de omgeving en de 2e wereld oorlog. Ze wijst ons op tegels langs de gracht. Deze zijn voor de oorspronkelijke bewoners van de woningen aan de andere kant van de gracht. Zo ben je aan het kijken en zo ben je een hoop info rijker.
We lopen door en zien een monument voor de dove mensen welke gesneuveld zijn in de 2e wereld oorlog. Ook zien we de dokwerker, hier staan verschillende excursiegroepen met een gids voor te wachten. We luisteren een beetje mee en lopen verder.
Wertheimpark
Dan zijn we al bijna aan het eind van de proloog. We wandelen het Wertheimpark in. Hier zien we het Spiegelmonument welke gemaakt is door Jan Wolkers. Deze lag oorspronkelijk op de begraafplaats, daar hadden ze te veel aanloop en ruimtegebrek waarop dit monument naar het park is “verhuist”. De gebroken spiegels horen zo, ik dacht dat het vandalisme was maar niets bleek minder maar. De gebroken spiegels symboliseren dat de hemel na Auschwitz nooit meer hetzelfde is, gebroken!
We sluiten deze etappe van het Westerborkpad af bij de Hollandse Schouwburg waar we onze volgende wandeling weer zullen starten. We lopen terug naar de stad. Gaan nog wat shoppen om dan terug naar de trein terug naar Limburg te nemen.
Weetjes
Kijk hier voor nog meer foto’s
Kijk hier voor nog meer Westerborkpad wandelingen