Wandelpin Blog

Dutch Mountain Trail | Heijenrath – Mheer

Een wandeling over de “Dutch” Mountain Trail vanaf Heijenrath die meer door België gaat als door Nederland. Mijn auto parkeer ik bij de bushalte in Mheer. In minder dan 30 minuten sta ik in Heijenrath bij de start van mijn geplande wandeling.

Krijtrots van Heimans

Als ik uit stap loop ik al direct de natuur in. Het is een zeer warme maar ook een beetje heiige herfstdag (24graden). De wandeling gaat langs de bomen en de afzetting van de landerijen. De start is relatief hoog waardoor ik de wandeling start op de heuvels maar ook met mooie uitzichten. Langzaam wandel ik naar beneden langs de krijtrots van Heimans. De groeve is een geologisch monument en is in beheer van Het Limburgs Landschap

De groeve en kalkrots is vernoemd naar Eli Heimans, een van de grondleggers van de natuurbescherming in Nederland. Voor mij ziet het eruit als een steile rots met mooi gekleurde bomen.

De wind is heerlijk en de zon is warm. Vanwege de tijd van het jaar is de zon laag waardoor hij regelmatig mooie “plaatjes” geeft zo tussen de bomen door.

Hakkenberg

In het Schweibergerbosch wandel ik België in en ga ik naar de eerste Summit, de Hakkenberg. Na de Hakkenberg daal ik weer langzaam af naar natuurgebied “de Teuvenderberg”. Hier is de herfst heel goed zichtbaar zo tussen de holle wegen in.

Holle Wegen

In dit deel van de wandeling zijn veel Holle Wegen. Holle wegen ofwel Grubbe kan ontstaan doordat er veel natuur- regen water doorheen is gegaan of vanwege het veelvuldige gebruik van karren tussen 2 heuvels in. Bij holle wegen geen vergezichten maar opkijken naar bomen die soms wel oneindig omhoog lijken te gaan. Via natuurgebied Broekbos wandel ik naar de Belgische plaats Sint Martens Voeren.

Spoorwegviaduct Sint-Martens-Voeren

In de verte zie ik Spoorwegviaduct Sint-Martens-Voeren. Zo’n hoge brug met van die bogen vind ik zo mooi, ik hoop dat ik er naartoe wandel. Helaas is dat niet het geval, ik schrijf hem dus maar op mijn wensenwandellijstje. Wat ik wel tegenkom is een wel heel erg modderig pad. Dat had ik echt niet verwacht na de droogte die we de afgelopen tijd gehad hebben. Via de randjes van de holle weg zoek ik mijn weg, mijn stokken zijn echt mijn steun op dit stuk.

Beneden in het dorp eet en drink ik iets op een bankje in de zon. Na de pauze ga ik aan de tweede summit beginnen. Ik wandel de Kattenroth op, zie de mooie brug nu ook vanaf de andere kant en   passeer weer een grenspaal. Ik ben ondertussen het gevoel kwijt of ik nu in België of Nederland loop.

Met tent

Wandelend naar beneden, over een recht pad passeer ik een andere DMT wandelaar. We wandelen een stuk samen. Ik heb respect voor de mevrouw, ze wandelt met tent en alles wat daarbij hoort. Na een kort stukje verteld mevrouw mij dat ze richting Noorbeek gaat. Voor ik gedag zeg geef ik haar de Dutch Mountain Trail Wandelpin en natuurlijk onze Wandelpin welke we niet te koop is (deze vind ik nog steeds leuk om weg te geven en daarom verkopen we hem niet). Ik vervolg mijn weg verder alleen, wandel door velden en passeer onmogelijk draaipoortjes (veel te smal als je met een rugzak wandelt) en bruggetjes.

Mheer

Als ik nog maar een klein stukje hoef zie ik de dame die naar Noorbeek wandelde weer terug. We “klimmen” samen nog een stukje omhoog als we voor de 2e keer gedag zeggen. Ik wandel naar de kerk van Mheer en zij naar de camping. Het uitzicht op het dorp Mheer is mooi en de grote gebouwen en de bomen die alle herfstkleuren hebben.

Het waren 18 mooie kilometers met weer heel wat hoogte meters.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in oktober

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Deze wandeling was een etappe van de Dutch Mountain Trail. Kijk voor de hele trail op de website van Visit Zuid-Limburg

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over de Dutch Mountain Trail ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over de Dutch Mountain Trail
Hier lees je alle blogs van de Dutch Mountain Trail

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print