Wandelpin Blog

Groene Wissel Arcen

Vanaf de parkeerplaats aan de Maas in Arcen start ik de Groene Wissel Arcen. Ik wandel via het Raadhuisplein naar de Kasteeltuinen Arcen. Via een bruggetje wandel je naar de parkeerplaats van het kasteel. Dit bruggetje heet het Casper Bruggetje. Casper van Riel was de laatste dorpsomroeper van Arcen en liep dagelijks met zijn geiten over dit bruggetje.

Op de parkeerplaats van de Kasteeltuinen staat een theehuisje. Je kunt deze alleen op afstand bekijken. In 2009 werd Inaborg, de theekoepel bij kasteel Arcen, herbouwd. De oorspronkelijke theekoepel is vermoedelijk rond 1760 gebouwd. In de jaren ’70 werd Limburgs Landschap de eigenaar van het kasteel en daarmee ook van de restante van het theehuisje. Aan de hand van een oude afbeelding is het theehuisje opnieuw opgebouwd.

Zoals in veel wandelingen worden de Kasteeltuinen als bezienswaardigheid benoemd echter zie je er weinig (of eigenlijk niks) van. Je ziet het poort gebouw en op afstand achter de sloot het kasteel. Meer zie je van de Kasteeltuinen niet. Mocht je die willen bezoeken (en dat raad ik iedereen aan) neem dan de tijd en combineer dit niet met een wandeling zoals deze Groene Wissel.

Breng ooit een bezoekje aan de Kasteeltuinen, ik adviseer het iedereen!

Na het kasteel steek je een drukke weg over en dan wandel je ca. 8 kilometer in de bosrijke natuur van Nationaal park De Maasduinen. Als eerste kom je langs de Dolgaard, het historisch doolhof van Arcen. Deze doolhoven zijn in 2015 ontdekt en zouden tot de oudste van Nederland behoren.
Zelf zie ik er niets van, ik zie een hobbelige omgeving waarvan ik mij met enige inleving wel kan voorstellen dat het een doolhof is geweest. Wil je er meer over lezen klik dan op deze link.

Verder lopend zie ik veel mos. Ik neem even de tijd om hier enkele foto’s van te maken. Het bos is stil, ik kom niemand tegen en geniet van de geluiden om me heen.
Op de Leeremarksche heide zie ik de uitgebloeide heide maar ook een hele oranje boomstam. Van afstand is die echt heel erg fel als ik dichterbij kom is hij nog steeds heel erg fel en zie ik dat het een schimmel is. Ik vind het apart om te zien.

 

Halverwege de wandeling staat een bankje met uitzicht op het Gelders Vlies. Hier eet ik mijn appel en droom ik even voor mij uit. Ik zie dat ik de bank niet alleen gebruik. Op het hoekje zit een insect die dezelfde richting uitkijkt als mij, leuk om te zien.

Wandelpin GroeneWissel Arcen

Ik loop verder en zie ook nog mooi paars bloeiende heide. Heerlijk die kleuren die te zien zijn. Ook paddenstoelen zie ik voldoende onderweg en telkens neem ik de tijd om ze te fotograferen. Je loopt door Lingsfort, langs het water naar de andere kant van de drukke autoweg.

Aan de andere kant van de weg wandel je langs de landerijen. De lucht is donker en de koeien staan aan het te wachten op dat wat komen gaat. Een stukje verder kom je langs Bierbrouwerij Hertog Jan en aan de andere kant de Hertog Jan proeverij. Altijd lekker om daar even te pauzeren. Zelf ben ik doorgelopen vanwege de donkere lucht, ik hoopte voor de regen terug te zijn bij mijn auto (en dat is gelukt).

De laatste 2 kilometer wandel je langs de Maas. Vanaf de Maas heb je ook een mooi en ander uitzicht op de Bierbrouwerij. Het eerste deel langs de Maas loop je langs een hek, een stukje verder is het hek weg en loop je echt dicht langs de Maas.

Op het laatste stuk kom je langs de schanstoren. Dit is een restant van de vestingwerken van Arcen en dateert uit de vijftiende eeuw. Het is een zogenaamde traptoren, die destijds onderdeel was van een veel grotere verdedigingstoren. Deze toren achter mij latend is deze Groene Wissel in Arcen ook aan zijn einde. Een heerlijke herfstwandeling die in andere seizoenen zeker ook erg mooi is.

Als laatste nog een kleine fotocollage van alle paddenstoelen / schimmels die ik heb gespot.


Hier kun je de Groene Wissel Arcen wandeling downloaden
Ik wandelde nog meer Groene Wissels, wil je weten welke, kijk dan hier

Ik wandelde hier in oktober 2020

Foutje gezien? Meld het hier

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print