Wandelpin Blog

Via Belgica | Eygelshoven – Rimburg

Deze wandeling van de Via Belgica is een rondwandeling. Je loopt van het station in Eygelshoven naar Rimburg en terug. Rimburg is het dorp aan de grens met Duitsland waar de Via Belgica Nederland binnenkomt (of zoals ik hem wandelde, je Nederland uitgaat).

Koloniale villa

Het eerste stuk(je) van deze wandeling loop ik door straten waar er 13 van in een dozijn zitten. Kan mijn draai nog niet helemaal vinden maar nu ik dit typ weet ik dat dit echt anders gaat worden maar laat ik niet te veel vooruit lopen in mijn blog.

Na de woonwijk en een trap omlaag loop ik over een drukke weg. Als een wandeling mij niet direct aantrekt zoek ik altijd naar “dingen” die ik wel interessant vind. In de verte zie ik een groot hek en een oprijlaan. Dat hek triggert mij en ik vraag mij af wat er achter schuil gaat. Om hier achter te komen steek ik over en zie ik in de verte een statig gebouw. Het tegeltje aan de voorkant leert mij dat het gebouw Villa “Glück auf” heet en dat het een oude (begin 1900) koloniale villa is waar nu appartementen in zitten.

Watertoren

Hierna loop ik langs en om het oude kerkje zoals het bordje aangeeft. In dit kerkje zijn Romeinse bouwfragmenten verwerkt. Als ik de natuur in loop zie ik een watertoren die je een groot deel van deze wandeltocht altijd wel ergens blijft zien.

Na een kort stukje over het asfalt ga ik rechtsaf waar ik het bord D’r Slieënberg passeer.
Links zie ik eerst een soort Heksenkring. Tenminste, zo voelt dat voor mij aan op dat moment. Als ik doorloop zie ik dat het een plek is wat wordt beheerd door de vrijwilligers van het IVN Ubach over Worms. Het zal dan ook geen heksenkring zijn maar een leuke plek om samen te zitten.

Sint Jozefkapel

Een klein stukje verder zie ik een kapel. Kapelletjes zijn in mijn beleving altijd heel oud en hebben met geloof te maken. Ik loop de brokkelige trap op en zie tot mijn verbazing dat deze kapel (de Sint Jozefkapel) er is ter nagedachtenis aan alle “gevallenen” van de tweede wereldoorlog met in het bijzonder de oud strijders uit dit gebied.

Zittende kunst

Hierna wandel ik Rimburg in. Eerst zie ik een kleurrijke bank en daarna een beeld wat mij doet denken aan Dorus. Ik heb op internet gezocht maar kan geen connectie vinden tussen Dorus en Rimburg, heb dan ook geen idee wat dit bijna levensgrote beeld is.

Het beeld zit in ieder geval pontificaal op de stenen schutting.

En dan kom ik op de plek waar je Duitsland inloopt. Hier eindigt (fictief) de wandeling. De route is echter zo gemaakt dat je ook weer terug loopt naar Eygelshoven omdat de etappes allemaal zo gemaakt zijn dat je op een station start en eindigt (vind ik zo ideaal).

Op de brug, waar vroeger een andere brug stond (een Romeinse brug, hoe kan het ook anders op dit Romeinse wandelpad) staan 2 grote schildpadden, ze kijken naar elkaar. Aan de Duitse kant staat een mooi monument – gedenkplek.

Weet die u de haat leert zal u niet verlossen

Er staat een monument met elf smalle zuilen met de tekst “weet die u de haat leert zal u niet verlossen”. Het monument stamt uit 1969 (mijn geboortejaar, nog lekker jong dus). Er werden toen 2 zuilen geplaatst, in beide talen (Duits en Nederlands) één. In jaren daarna zijn er nog 9 toegevoegd met als laatste in 2019 toen het monument 50 jaar bestond.

Aan de Nederlandse kant wandel ik verder langs de Worm, een zijrivier van de Roer. Grappig om te weten dat het aan de andere kant Duits grondgebied is. In de verte zie ik oude gebouwen, wie weet ontdek ik ooit nog eens welke gebouwen er staan. Nu wandel ik door en zie ik de watertoren weer verschijnen.

Wandelcafé

De watertoren blijkt een “wandelcafé” met uniek uitzicht te zijn.

Het café heb ik bezocht, het unieke uitzicht heb ik niet gezien. Wellicht had ik de watertoren in gekund om daar te genieten van het uitzicht maar voor zover ik kon zien was dat niet mogelijk.

Het was wel een heerlijk plekje om pauze te houden.

In Eygelshoven loop ik nog langs een kerk met een aparte voorkant. Daarna loop ik nog een heerlijk stuk langs een watertje, hier geniet ik van de laatste meters op deze zonnige dag. Het allerlaatste stuk loop ik terug langs hetzelfde watertje maar dan 10-15 meter hoger.

Als ik vlak bij het station ben zie ik nog een mooie muurschildering om daarna Strava te stoppen met een kleine 14 kilometer op de teller.

Wist niet wat ik kon verwachten, zag op de GPS weinig groen maar heb genoten van de vele mooie natuur, gebouwen en watertjes die ik vandaag heb gezien.

Wandelperiode:
Ik liep hier in september
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken de foto’s in onze blogs niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Via Belgica
Kijk op de website van Via Belgica LAW als ook jij interesse hebt in het wandelpad. Hier lees je alle blogs van de Via Belgica
Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling de Via Belgica wandelpin, kijk dan even hier
Nog meer lezen
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print