Wandelpin Blog

Groene Wissel Denekamp – Landgoed Singraven

Ik had al veel foto’s van olifanten voorbij zien komen van de Elephant Parade Twente 2021. De dag na de laatste dag ging ik wandelen in en om Denekamp. Toen ik Denekamp in reed zag ik nog allemaal olifanten staan, ik werd er spontaan nog vrolijker van. Deze Groene Wissel start in het centrum van Denekamp waar ik dus eerst naar de olifanten kon kijken.

Na het centrum loop je al snel de natuur van Landgoed Singraven in. Het is november en de herfst is dan ook duidelijk zichtbaar. Via lange paden kom ik bij een poort en 2 poorthuizen voorbij. Je wandelt hier via één van de ingangen het landgoed op. Vlak achter de poorthuizen staat een leuk, klein, rond maar ook oud gebouwtje. Het ligt achter een poort en ik kan het alleen van afstand bekijken. Het infobord verteld mij dat het een vakantiehuis is.

Nadat ik het leuke huisje heb bekeken en gefotografeerd zie ik als ik omdraai dat er 2 grote stenen zuilen staan. Via een lange laan zie ik Huis Singraven al in de verte liggen. Wat een mooi gebouw, ik kijk door de poort heen en zie door de zoomlens veel moois, helaas zijn ze niet open en kom ik dus niet dichterbij.

Ondertussen is de lucht strak blauw met witte vlokjes. Als ik dan langs de Dinkel wandel geniet ik van de mooie uitzichten. Met het zonnetje in mijn gezicht en de herfstkleuren is zo’n wandeling een cadeautje.

Op de Bergbosweg, een echt struinpad zie ik allerlei paddenstoelen. Ik zie een paarse paddenstoel (of zwam) die ik echt nog nooit had gezien of ik heb nog nooit echt gezocht, dat kan natuurlijk ook. Als ik naar de paarse paddenstoel aan het kijken ben zie ik een heel klein wit zwammetje en een trosje zwarte. Merk dat ik door passanten wordt aangekeken wat ik er allemaal aan het doen ben maar dat mag de pret niet drukken.

Na het oversteken van de Denekamperstraat zie ik in de verte een statig wit huis en een watertje in een +plusvorm. Dat kan ik natuurlijk niet op de foto vastleggen maar het ziet er wel leuk uit.

Slingerend langs de Dinkel bij een brug kom ik een monument tegen, “de Ontmoeting” van Karin Veldhuis. Langs het monument staat een kist met een triangel er in.
Na het maken van enkele foto’s loop ik door. Ik stop weer want ik zie een houtenbrug en een kanon.
Het kanon staat aan de andere kant van de brug, ik loop de brug over, kijk naar de koeien en maak foto’s van het kanon.

De Mauritsbrug staat op de plek waar in de tachtigjarige oorlog (1597) Prins Maurits met zijn leger over de Dinkel trok.

Aan de “wandel”kant staat een picknickbank waar ik een broodje eet. Als ik doorloop vinden de koeien mij een leuke attractie. Ze komen met z’n alle naar het hek en kijken me aan met een blik van “kijk, kijk, wat leuk, er loopt weer iemand langs”.

Bij Mekkelhorst zie ik een kruis. Dat zie je wel vaker tijdens het wandelen maar deze is erg opvallend, geen idee waarom ik dat vind. In de verte zie ik weer een picknickbank en een huisje. Op een boom zit een naambordje waarop staat “Klöpkeshoes”.
Mijn nieuwsgierigheid wint, ik ga kijken en zie dat het vrij toegankelijk is. Ik neem een kijkje in het Klöpkeshoes, daar staat een picknicktafel en er hangt een bordje dat alles netjes moet blijven.
Buiten komen een aantal fietsers voorbij die ook pauze houden. Ze zijn een fietstocht met uitleg aan het volgen. Één van de fietsers leest voor uit de info waardoor ik mee kan luisteren.

Een Klöpkeshoes is een woning voor ongehuwde vrouwen die veel tijd doorbrachten met bidden

 

Na een klein kappelletje met Maria achter het glas kom ik bij Park ’t Goor waarna ik terug loop naar het centrum van Denekamp om na 13 kilometer weer terug te zijn bij mijn auto.

Dit was een Groene Wissel. Later zag ik dat Truus Wijnen een bijna gelijke wandeling heeft. Deze is gratis te downloaden op de website van Wandelzoekpagina.

Ik wandel meestal (en nu dus ook) via GPS waardoor ik de watermolen heb gemist. Deze stond in de aanhef van de omschrijving van de wandeling en ook de basisfoto op de website van Wandelzoekpagina is de watermolen. Mij lijkt het dat je er dan vanuit kunt gaan dat deze is opgenomen in de wandeling en dus ook in de GPS. Helaas stond de watermolen alleen in de schriftelijke beschrijving en niet in de GPS. Voor mij echt een tegenvaller van deze eigenlijk heel erg mooie wandeltocht.

De wandeling kun je hier downloaden
Ik heb meer Groene Wissels gelopen. Kijk hier voor de andere wandelingen

Foutje gezien? Meld het hier

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print