Wandelpin Blog

Groene Wissel Helden

Deze Groene Wissel wandeling in Helden heb ik gekozen omdat er op de Wandelzoekpagina vermeld staat dat dit een echte paddenstoelenwandeling is. Camera klaar, batterijen vol, leeg fotokaartje en op pad. Leuk, 2 hobby’s samenvoegen, wandelen en fotografie.

Parkeren

Ik parkeer de auto in het centrum van Helden en loop als eerste tegen een ouderwets muziekkapel aan. Het plafond van dit kapel is erg leuk. Er staan allemaal plaatsen uit de omgeving vermeld.

Al snel na de start loop ik de natuur van de Heldense bossen in. Daar spot ik de eerste paddenstoelen. Lieve kleine (bruine) paddenstoelen. Het is zoeken naar het licht om de mooiste foto te kunnen maken. Onderweg passeer je verschillende bankjes, altijd fijn want tijdens deze wandeling kom je geen horeca tegen, zelf voorzienend zijn is wel verstandig.

Stuifduinen

Het gebied tussen de gemeenten Helden, Kessel, en Maasbree wordt begrensd door een omvangrijk stuifduinengebied. Het gebied omvat ongeveer 500 ha en bestaat voornamelijk uit naaldbos dat in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw werd aangeplant.

De wandeling gaat van natuurgebied naar natuurgebied. Hier tussenin kom je dan ook hoogspanningsmasten tegen. Ondanks dat dit “industrie” is vind ik ook dat dit in het natuurbeeld hoort, het hoort nu éénmaal bij de huidige moderne tijd.

Turf

Van de Heldense Bossen loop je naar de Eikele Peel, een moerassig gebied waarin in het verleden turf is gestoken. Je voelt aan de ondergrond dat het drassig is. Onderweg kom ik vele paddenstoelen tegen. Mooie rode, met stippen zonder stippen. Grootte en kleine maar ook hele grootte en ieniemienie paddenstoelen.

Van de Eikele Peel loop je via Kesseleikerbroek naar het gebied Gruise Epper.

Het Kesseleikerbroek is een natuurgebied ten noordwesten van Kessel-Eik. Het is een vochtig gebied dat zich bevindt tussen de Heldense Bossen en het Afwateringskanaal Meijel-Neer aan de Maas. Er zijn bossen, weilanden en vochtige delen.

Gruise Epper

In het gebied Gruise Epper heb ik al eerder gewandeld tijdens de Trage Tocht Helden. Ondanks dat het gebied hetzelfde is, de tijd van het jaar gelijk is (dat is toeval) is het echt een hele andere wandeling. De wandeling gaat door de bossen maar ook vaak langs de bosrand waardoor je aan de andere kant de landbouwgrond ziet en ruikt. Als ik over een lang zandpad loop met landbouwgrond aan beide kanten geniet ik van het uitzicht, van de donkere lucht, de groene velden en de bruine grond. Wat kan een stukje natuur een mooi plaatje “geven”.

De zon laat zich tussendoor zien, het wordt warmer tijd voor een korte pauze. Ook hier zijn voldoende bankjes, heerlijk. Tijdens de “pauze” neem ik de tijd om te “spelen” met de instellingen van de camera en de zon op de foto met mooie strepen vast te leggen (en dat is gelukt).

Ik geniet nog van de herfstkleuren voor ik terug ben bij de auto. Een wandeling van ongeveer 16 kilometer met heel veel paddenstoelen.

De wandeling kun je hier downloaden
Ik heb meer Groene Wissels gelopen. Kijk hier voor de andere wandelingen.

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print