Wandelpin Blog

Knopen lopen in Frederiksoord

Op een grijze dag ga ik onderweg naar Frederiksoord om een wandeling te maken over landgoed Frederiksoord.
Ik parkeer de auto bij Huis van de Weldadigheid – Museum de Proefkolonie waar op dat moment voldoende parkeergelegenheid is. Met de rug naar het museum en rechts een rotonde start mijn wandeling.

Bruin wandelpoppetje

Even kijken hoe de knooppuntwandelbordjes er hier uit zien en dan kan ik echt aan de wandel.
Bij de rotonde zie ik een paal met een wit bordje en een bruin wandelpoppetje. Dat bordje verteld mij dat ik linksaf moet. Een klein stukje verder zie ik het eerste nummer (nummer 4).

Het zoeken naar nummers en het volgen van het pad kan echt beginnen. Ik kom een wel heel groot houtsnijwerk tegen. Zie ze wel vaker in de bossen staan maar dit is wel een echte reus. Op een Tsplitsing waar ik naar rechts moet zie ik 2, in mijn ogen tunnels. Vreemd, geen idee wat het is. Staat er ook niet bij dus ik wandel verder.

Zeemuseum Miramar

Één van de leuke dingen aan het wandelen in een andere omgeving is dat je plaatsnamen ziet die je echt niet kent. Ik zie een bordje “Vledder”, echt nog nooit van gehoord. Als snel zie ik dat het dorp ook een museum heeft, Zeemuseum Miramar. Vreemde naam voor een museum wat zover van de zee afligt. Het is een natuurhistorisch museum waar aan de hand van de dieren een beeld wordt weergegeven van de onderzeewereld. Het museum heeft ook regelmatig tentoonstellingen zoals nu, buiten staan allemaal kunstwerken van plastic wat in de zee gevonden is.

Een deel van de wandeling gaat over langere paden. Struinen langs de boeren velden, het bos en langs het blauwe gat. Een grote waterplas met veel vogels. Op een stuk waar geen bomen staan staat een bankje waar ik even pauze neem om te kijken en te luisteren naar de vogels.

Als ik langs een iets drukkere weg loop zie ik de gaten voor het wild wat veilig van de ene naar de andere kant wil oversteken. Een deel van de paden gaat over privé grond van de eigenaar van de landbouwgrond, altijd mooi dat deze grond dan toch beschikbaar is voor de wandelaars.

Vledderveen

In Vledderveen ligt een dikke kei met een gedenkplaat voor de 2e wereldoorlog. Als er geen grote gebouwen of monumenten zijn probeer ik altijd andere mooie dingen te zien. Zo zag ik vandaag een mooie roofvogel boven het veld die met een snoekduik naar beneden vloog.

Ook zie ik in de verte vele “weldadig” grote huizen staan. Ze staan nog te ver weg om ze echt te zien maar ze zijn er wel. Een bord verteld het verhaal van Desperado koloniën. Daar leven Kolonisten die de Kolonie ontvlucht zijn. Als ze in 1 nacht een Plaggenhut met schoorsteen waar rook uitkomt kunnen bouwen mocht men er volgens het “gewoonte recht” blijven wonen.

Op de foto is te zien dat het kleine huisjes zijn. Als ik verder loop heb ik het idee dat de huisjes die ik tegenkom er vanaf stammen maar dan in een moderne versie. Zie verschillende huisjes in de velden staan die naar mijn idee kleiner zijn dan de gemiddelde woningen op de grote boeren erven. Modern zijn ze zeker want ze hebben bijna allemaal zonnepanelen in de tuin staan.

Schietbaan

Richting knooppunt 3 kom ik vanaf een andere kant op de Tsplitsing van het begin. Ik loop nu onder de “tunnels” door, dit blijkt een schietbaan te zijn. Aan de andere kant stond wel een infobordje. Leuk om nu toch te weten wat die 2 tunnels zijn.

Heel even loop ik een stuk dubbel om bij knooppunt 4 de weg te vervolgen naar knooppunt 2. Hier wandel ik echt het weldadige deel van Frederiksoord in. De weldadigheid is aan de varkens al te zien. Er lopen in een wel hele grote modderpoel 2 hele grote varkens die mijn aanwezigheid wel interessant vinden, al knorrend komen ze naar me toe en laten ze zich fotograferen.

Sterrenbos

In het Sterrenbos wandel ik over vele paadjes, moet ik de bordjes goed volgen want er zijn veel bochten en houten bruggetjes.

Het Sterrenbos, ontstaan in 1770 is een parkachtig bos is Franse stijl

De bruggetjes zijn volgens mij allemaal redelijk nieuw, ze zien er goed uit. Op het landgoed staan ook allemaal bankjes met bordje eraan vast. Op de bordjes staat info over de plek waar het bankje staat, leuke info.

Weldadige huizen

Het eerste grote huis wat ik passeer is huis Westerbeek een weldadig huis uit 1770. Mooi dat dit (en later blijkt nog veel meer huizen) huis een infobord heeft zodat ik weet waar ik naar kijk. Bij knooppunt 5 ben ik bij de weg waar de parkeerplaats gelegen is waar mijn auto staat. Ik kies bij knooppunt 5 voor de richting naar nummer 4. Als ik richting mijn auto loop zie ik nog het oude postkantoor, opzichterswoning, ambtenarenwoning, koloniewoning en een dokterswoning.

Zo dat waren heel wat statige gebouwen met veel info op de borden. Na ruim 15 kilometer leg ik mijn tas in de auto en drink ik nog een kopje koffie bij Huis van de Weldadigheid – Museum de Proefkolonie om even op te warmen van deze frisse maar fijne wandeling

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers:
Parkeerplaats rechtsaf richting  4 – 3 – 94 – 93 – 95 – 96 – 5 – 24 – 45 – 21 – 44 – 42 – 32 – 47 – 18 – 16 – 14 – 13 – 3 – 4 – 2 – 85 – 5 richting 4

Weetjes op een rijtje

Vertrek en eindpunt:
Majoor van Swietenlaan 3 in Frederiksoord
Afstand:
Circa 14 kilometer
Highlights:
De Maas | Sluis | Monumenten
Aanvullend:
Niet mogelijk met kinderwagen, rolstoel of als je slecht te been bent
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot

Let op:
Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Wandelpin Knooppunten

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print