Wandelpin Blog

Knopen lopen in Beegden

Een wandeling in Beegden via het wandelknooppunten netwerk van midden en noord Limburg. De bordjes zijn rood met een gele pijl en uit ervaring weet ik dat ze op afstand goed zichtbaar zijn. In Route.NL heb ik thuis een aantal plekken uitgezocht waarvan ik denk dat ze mooi zijn. Via de knooppunten heb ik ze aan elkaar geregen en ben ik aan de wandel gegaan.

De auto parkeer ik achter de kerk in Beegden. Als ik terug loop naar de kerk zie ik het eerste navigeer bordje, ik zie dat er nummer 74 op staat en daar wil ik naartoe.

Naar de Maas

Als ik het dorp uitloop wandel ik direct naar de Maas. Ik wandel langs de lokale schuttersgilde, door een klappoortje de dijk op waar ik de Maas of eigenlijk een zijarm van de Maas al zie. Hier wandel je langs het Lateraalkanaal.

Het Lateraalkanaal ligt tussen Heel en Buggenum en heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer. Het kanaal sluit een aantal scherpe bochten en men passeert dan nog maar 1 sluis. Gevolg, dit gaat sneller.

De Sluis

Het is nog heiig waardoor het er boven het water erg grijs uitziet. Struinend over de dijk zie ik de schepen varen en in de verte de sluis van Heel. Als ik dichterbij kom zie ik ook de grote ovens van de Clauscentrale. Via een wildrooster kom ik in de natuur terecht. Ik wandel over een lange laan met bomen en kijk ik af en toe over het rustige water naar de andere kant. Op het water ligt een bootje, met mijn camera en de lange zoomlens kan ik zien dat ze aan het vissen zijn.

Drie op een rij

Via een modderig pad kom ik bij een plas waar ik omheen ga wandelen. Als ik rondkijk zie ik 3 grote watervogels. De één is zwart, de ander wit en de ander grijs. Op deze (dan nog) grijze dag is dat een leuk gezicht, “drie op een rij”.
De hele wandeling om de plas blijft mijn oog op hen gericht, ik zie ze van allerlei verschillende kanten. Ze kijken naar het water en vinden mijn aanwezigheid blijkbaar niet vervelend want ze vliegen niet weg. De Aalsscholver, grijze- en de blauwe reiger verlies ik uit het oog als ik naar de Polderplas wandel.

Stapstenen

De Polderplas verrast mij tijdens het wandelen. Er zijn plekken waar ik via gladde, ongelijke stapstenen naar de andere kant moet. Er is geen andere weg dan die weg of ik moet teruglopen. Dat ga ik niet doen, ik vind dit soort overstapjes geweldig. Het touw erlangs is stevig en netjes dus ik kan me goed vasthouden. Als iemand anders me zou zien zou men nu alleen maar een grote glimlach om mijn mond zien, zo leuk.

Biertje?

Na de Polderplas ga ik iets verder de bebouwde kom in naar de Boschmolenplas. Ik wandel langs een haven waar een heel aantal plezierjachten liggen via een brug naar een rotonde langs een dierenweide waar ik vreselijk moet lachen. Weet zeker dat de passanten me vreemd hebben aangekeken maar wat ik zag was ook echt om te lachen. In de dierenweide staat een tafel een stoel en op die stoel ligt een geit. Het leek wel een gezellig geitenterras waar het bier ook al werd geserveerd.

Even de weg kwijt

Hier had ik beter iets beter kunnen opletten en iets minder kunnen lachen want hier loop ik fout en dat lag niet aan de knooppunten.

Voor de rotonde staat een paal, die heb ik volledig over het hoofd gezien, hier raad ik iedereen aan om even goed te kijken. Je gaat dus VOOR de rotonde naar rechts, je steekt over, ziet een slagboom waar je langs kunt lopen (dat mag). Er is daar zelfs een looppad om de boom heen, zo vaak is er al gewandeld.

Nog even door het gras, langs het water en dan steeds meer de bebouwde kom in.

Kasteel van Heel

Het eerste monument is het Kasteel van Heel. Ik schrik, dacht een mooi verzorgd kasteel te zien. De ruimte om het kasteel is volledig afgezet en hierdoor niet toegankelijk. Tussen de hekken door neem ik de tijd om naar het toch wel imposante gebouw te kijken. Er zijn ook bijgebouwen, het is mij niet duidelijk wat wat is. Zie borden hangen over restaureren, hoop dat dit allemaal ooit doorgaat want mooi is het wel.

Ondertussen wordt de lucht blauwer waardoor de Rooms katholieke kerk in het centrum van Heel heel mooi tot zijn recht komt. Hierna loop ik verder naar kasteel – Landgoed Nederhoven.
Dit gebouw ligt niet direct aan de weg, het is wel zichtbaar en loop er even naartoe.

Het is een omgracht terrein waarop het kasteel en een Koetshuis staan.

De Lange Vlieter

Vanaf deze plek wandel ik weer de natuur in naar de Lange Vlieter. De Lange Vlieter is een door grindwinning ontstane plas met een geweldig uitkijkpunt. Slingerend over de soms verharde paden wandel ik het dorp Beegden in. Na een klein kapelletje kom ik bij de kerk van Beegden terug, ik kijk nog even omhoog, zie de tijd en loop ik naar mijn auto waar deze wandeling eindigt.

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers:
Kerk richting 74 – 75 – 76 – 31 – 30 – 28 – 27 – 19 – 18 – 15 – 11 – 12 – 20 – 92 – 91 – 90 – 74 richting 71

Weetjes op een rij

Vertrek en eindpunt:
Kerkstraat in Beegden
Afstand:
Circa 14 kilometer
Highlights:
De Maas | Sluis | Monumenten
Aanvullend:
Niet mogelijk met kinderwagen, rolstoel of als je slecht te been bent
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot

Let op:
Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print