Wandelpin Blog

Knopen lopen in Overasselt

Ook deze keer had ik thuis uitgezocht wat mij mooi leek aan de hand van foto’s die ik tegenkom op verschillende Facebook groepen zoals “Ik wandel graag”. Ik had mooie foto’s gezien over een natuurgebied in de buurt van Overasselt. Vanuit al die info maak ik dan met het programma Route.NL een wandeling. Ze zijn niet altijd mooi, ik maak er ook niet altijd een blog van maar deze was echt TOP.

Start in Overasselt

Ik heb de auto op de parkeerplaats aan de Hessenbergseweg 5 in Overasselt geparkeerd. Vanuit de parkeerplaats loop ik richting de doorgaande weg waar ik een bordje tegenkom dat knooppunt 66 aan de andere kant van de weg is. Eenmaal bij knooppunt 66 start mijn wandeling.

Sint-Walrickkapel en de Koortsboom

Bij de start kom ik al meteen een oude kapel tegen. Deze ruïne is de 15e -eeuwse Sint-Walrickkapel. In de kapel zijn nog 2 mooie beeldjes te zien. De Sint-Walrickkapel was lange tijd een einddoel van verschillende pelgrimages.

Tegenover de kapel zie ik een boom met allemaal lapjes. Dit heb ik wel eens eerder gezien maar had geen idee wat het doel was. Toen ik thuis de info over de kapel opzocht zag ik wat de betekenis van deze “lapjesboom” is.

Lapjesboom

Deze lapjesboom wordt een koortsboom genoemd. Een oud (bij)geloof is dat als je er een lap inhangt de boom de koorts overneemt. Het lapje moet dan wel door de persoon gedragen zijn die de koorts heeft.

Overasselt- en Hatertsevennen

Na de Sint-Walrickkapel loop ik direct het heide en vennen gebied in (Overasseltse vennen). De heide is in deze tijd droog maar de vennen zijn helder en met dit weer mooi blauw. Ik kijk mijn ogen uit tussen al het water door. Ga soms omhoog en omlaag. Als ik op een hoger gelegen punt sta en overal om me heen vennen en heide zie kan ik alleen maar genieten met een grote G.

Hieronder 3 foto’s vanuit 1 punt, heerlijk toch

 

Ik volg de knooppunten verder, steek een doorgaande weg over om verder te wandelen over het natuurgebied “de Overasseltse Vennen”. Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer. Onderweg zie ik met enige regelmaat bordjes met de tekst “kwetsbaar gebied” en “Geen toegang”.
Mooi dat de beheerders dit allemaal onderhouden en dit dus ook een toekomst heeft.

Wijchense Ven

Een stukje verder heet het natuurgebied “Overasselt- en Hatertsevennen”. Na dit gebied wandel ik verder naar “Wijchense Ven”. Hierna veranderd de omgeving. De heidevelden liggen achter me en ik ga richting de autobaan (A73). Deze kan ik soms zien, soms horen maar storend is het niet (wat mij betreft). De natuur waar ik doorheen wandel laat genoeg zien waardoor het niet vervelend is.

 

Berendonck

De wandeling komt langs Thermen Berendonck en de daarbij behorende parkeerplaats. Bij de parkeerplaats moet ik even zoeken naar knooppuntnummer 76. Deze staat voorbij de rotonde richting het water. Als ik deze gevonden heb wandel ik via een brug over het water wat de gelijknamige naam heeft (Berendonck) richting knooppunt 74. Op dit water is een Wakebord parcours maar voor nu is het een pauzeplek voor allerlei soorten watervogels. Ze hebben allemaal het hoogste woord. Bij knooppunt 74 gaat de wandeling terug langs de Berendonck en het Wijchense Ven.

Van oorsprong is dit geen ven maar een rivierarm welke stamt uit de laatste ijstijd (meer dan 10.000 jaar geleden).

 

De natuur veranderd

Voorbij knooppunt 89 veranderd de omgeving weer. Vanaf hier wandel ik door een bosrijke omgeving. Daar waar het andere deel voornamelijk over verharde wandelpaden gaat wandel je over de bospaden tussen de boomstronken door maar wel met uitzicht op de vele vennen die er overal zijn.

 

In de verte zie ik runderen grazen en beschermde natuurstukken. Als ik terug ben bij knooppunt 66 volg ik knooppunt 52 want dan kom ik bij de parkeerplaats waar mijn auto staat geparkeerd.

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers: Parkeerplaats richting doorgaande weg 66 – 69 – 50 – 68 – 67 – 87 – 82 – 83 – 78 – 77 – 76 – 74 – 73 – 84 – 89 – 79 – 81 – 65 – 64 – 88 – 66 richting 52

Weetjes

Vertrek en eindpunt:
Parkeerplaats Hessenbergseweg 5 in Overasselt
Afstand:
Circa 13 kilometer
Highlights:
Sint Walrickkapel | Overasselts en Hatertse Vennen | Natuurgebied Berendonck
Aanvullend:
Deze wandeling gaat zoals ik eerder schreef grote delen over verharde paden. Mij kan dat niet storen. Ik heb niet altijd de voorkeur voor verhard of onverhard als de omgeving mooi is.
In deze omgeving zie je dat de paden mooi zijn aangelegd ze zijn dan ook goed begaanbaar voor de minder valide wandelaar. Je kunt er op vele delen ook langs lopen. Langs de verharde paden zijn onverharde ruiterpaden, dat heeft niet mijn voorkeur, ik wandelde dus rustig op de verharde paden met geweldige uitzichten.
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in maart
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
Deze is in beheer van Visit Nijmegen. Compliment voor de goede, duidelijke en verzorgde markering.
Op zoek naar andere knooppuntwandelingen, kijk dan hier

Let op

Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Lees ook.....

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print