Wandelpin Blog

Knopen lopen in Geldermalsen

Op zoek naar de bloesem heb ik besloten om in Geldermalsen te gaan wandelen. Mijn knooppuntwandeling start op het station. Thuis had ik de knooppunten opgeschreven dus ging op zoek naar het eerste knooppunt. Op de app kon ik zien dat deze niet bij het station staat dus even de app erbij pakken en weten welke richting ik uit moet lopen.

Met de trein

Vanuit het station moet ik de rails aan mijn linkerhand houden. Ik ga hierna op weg naar mijn eerste knooppunt. Het eerste knooppunt is nummer 50 en hier zie ik dat er net als bij het wandelknooppuntennetwerk bij Ommen geen volgend nummer staat maar een gekleurde pijl. Onderaan mijn blog staan alle nummers met de te volgen gekleurde pijl.

Op zoek naar mijn eerste knooppunt heb ik het vaak zo druk dat ik de omgeving een beetje vergeet. Toch zag ik een bord waar ik direct een glimlach van krijg.

Let op voetgangers

Dat zouden we toch vaker willen zien zeker op wandelingen die veelal over verharde wegen gaat zoals deze wandeling. Ook zie ik een houtduif die bijna vraagt om gefotografeerd te worden zo mooi blijft hij zitten.

De Linge

Via de brug loop ik de Linge over. Aan de andere kant van de brug maak ik een slinger naar beneden om onder de trainrails door te gaan. Vanaf daar start het kijken en genieten van de bloesem. Wat mij verrast is dat ik er echt een verkeerd beeld van had. Bloesem is voor mij de bloem van de appel en de peer. Natuurlijk weet ik dat de kersen ook bloesem hebben maar ik heb me nooit zo gerealiseerd dat dit op zo’n grote schaal in Nederland wordt geteeld. De informatieborden die ik overal zie vertellen mij dat ik naast appel en peren ook kersen en pruimenbloesem tegen kom.

Omdat ik op een soort dijk loop kan ik op de bloesem neerkijken waardoor ik de rechte lijnen goed kan zien. Ook al hebben de “lijnen” en boog toch zie je de lijnen mooi in het veld.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Als ik via een brug over het water ga zie ik gemaal Tricht. Dit gemaal is al meer dan 100 jaar oud, is een rijksmonument en in 2020 even van zijn plaats af geweest zodat er een nieuw, vergroot gemaal geplaatst kon worden. Het oude gemaal is nu niet meer in gebruik.

Vanaf hier loop ik Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in en gaat een stuk van de wandeling dicht langs de Linge. Overal staan fruitbomen en ik vraag me af wie dat fruit oogst of dat het “zomaar” geplukt mag worden.

Gezellig gesprek

Omdat weinige bankjes bezet zijn en ik wel een groot betonblok tegen kom besluit ik om op een betonblok te gaan zitten en daar mijn yoghurt op te eten. Ik ben niet de enige die dat bedacht.
Zittend op het blok kletsen we samen over de omgeving. Mevrouw komt daar vandaan en is aan het trainen voor de Nijmeegse 4daagse. Ik stel mijn vraag over het fruit in de bomen langs de Linge aan mevrouw.

Zij weet niet zeker wie het plukt (ze denkt de beheerders van Landgoed Mariënwaerdt ) maar ze weet wel dat je het niet “zomaar” mag plukken. Ze herinnert zich nog dat ze als klein meisje met haar moeder een appel plukte en dat ze daar over aan werden gesproken door handhaving. Daar hebben we samen over gelachen, ik heb haar onze Wandelpin gegeven en ik ben weer verder gegaan.

Altijd leuk zo’n gesprek tijdens het wandelen.

Na het gesprek loop ik verder langs de Linge. Naast de gekleurde bloesem is de berm ook erg geel van alle “onkruid” waardoor het nog veel kleurrijker wordt. Als ik bij keuzepunt E32 een scherpe bocht naar rechts maak loop ik verder Landgoed Mariënwaerdt op. Op deze lange laan staan allemaal naambordjes bij bomen en zie ik in de verte een duivenhuis met allemaal witte duiven.

Bierkelder

Bij knooppunt E31 staat een gebouw waar vroeger een bierbrouwerij stond. De brouwerij staat er niet meer maar een bierkelder is wel bewaard gebleven. Deze is open en ik neem dan ook even kort een kijkje. De ruimte is klein maar wel leuk om te zien.

Na nog een stukje gewandeld te hebben kom ik bij het Kasteel en het Koetshuys uit. Veel kan ik er niet van zien, bordjes weerhouden mij er van om dichterbij te lopen. Op de landerijen om het kasteel heen wordt gewerkt en de 2 hooibergen zijn goed gevuld. Het landgoed verlaat ik alweer redelijk snel met de molen in de verte.

Molen de Vlinder

Molen De Vlinder zie ik vanaf dat moment regelmatig. In eerste instantie van verre maar uiteindelijk passeer ik hem van dichtbij.

Ik moet weer terug naar de andere kant van de Linge en dat doe ik via een fiets- voetveer (Enspijkse veer) Voor 1 euro brengt meneer mij naar de andere kant waar een schommel hangt en waar ik dan ook als een puber even heerlijk slinger. Wandelend langs de Linge richting Geldermalsen zie ik schaapjes en lammetjes en de kippen komen me tegemoet.

Als ik de molen passer zie ik ook de velden waar de wilgen flink gesnoeid zijn en loop ik het centrum van Geldermalsen in. Hier kijk ik naar de statige huizen, de bloesem in de tuinen van de woningen en mijn laatste knooppunt. Ik volg als laatste de grijze pijlen waarmee ik bij het station uitkom en waar mijn wandeling eindigt.

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers:  
Station rails aan de linkerzijde op weg naar knooppunt E50
E50 blauw rechtdoor – E61 grijs onder de treinrails door – E64 grijs rechtdoor – E78 groen rechtdoor – E32 groen rechtsaf – E14 oranje rechtdoor – E85 blauw rechtdoor – E31 grijs linksaf – E33 grijs rechtdoor – E51 paars rechtsaf – E38 geel linksaf – E13 grijs linksaf – E40 rood linksaf – E69 grijs rechtdoor

Weetjes

Vertrek en eindpunt:
NS Station Geldermalsen
Afstand:
Circa 14 kilometer
Highlights:
Bloesem (afhankelijk van de tijd van het jaar) | Rivier de Linge | Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt | Molen De Vlinder
Aanvullend:
Deze wandeling gaat grote delen over verharde paden. De weides met fruitbomen staan veelal langs de doorgaande wegen achter hekwerken en zijn niet toegankelijk voor publiek (net als bollenvelden). Bij een georganiseerde tocht worden de weides vaker opengesteld. Op zo’n dag soms mogelijk  om tussen de fruitbomen te lopen, dat zijn unieke momenten en niet van toepassing op deze wandeling
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in april
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
Deze is in beheer van Wandelnetwerk Rivierenland.
Op zoek naar andere knooppuntwandelingen, kijk dan hier

Let op

Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print