Wandelpin Blog

Roots Natuurpad | van Oisterwijk naar Biest-Houtakker

Traject 31, het één na laatste traject uit de gids van Het langste NATUURPAD van Nederland. We starten vanaf het station in Oisterwijk. Daar start niet de etappe maar stopt wel het openbaar vervoer en vanaf daar is de route wel beschreven in een extra kader.

De wandeling naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is ruim 2,5 kilometer. Na dit traject willen we direct het volgende traject lopen wat de route kilometers al op ruim 23 zet. Met deze 2,5 erbij wordt het een pittige wandeldag.

Natuurpoorten

Als we richting het bezoekerscentrum wandelen lopen we over de Van Tienhovenlaan. De aanvullende info verteld ons dat dit de medeoprichter is van de vereniging Natuurmonumenten, toch mooi dat deze weg naar het bezoekerscentrum leid.

In Noord-Brabant heb je Natuurpoorten. Dit zijn start- en eindpunten van fiets- en of wandeltochten. Ze zijn te vinden in mooie natuurgebieden en er is altijd horeca aanwezig. De Natuurpoorten zijn te herkennen aan een sleutelvormig metalen beeld welke we hier ook duidelijk aanwezig zien.

Specht en varens

Na de horeca ga je direct de natuur in. Als eerste horen en zien we een specht, wat een geluid kunnen die produceren met hun snavel, geweldig. Het gebied waar we inlopen heet Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dat kunnen we ook direct zien want het eerste vennetje is een feit. Op mijn “verlanglijstje” staat ook nog de wandelroute van Natuurmonumenten, de 14 vennen route. Deze hoop ik aan het eind van mijn wandelweek ook nog te lopen.

In het natuurgebied ligt de Oude Hondsberg waar wel heel erg veel varens groeien, zoveel dat je soms bijna alleen maar varens ziet. Ook passeren we de Reusel, een beek die door Noord-Brabant stroomt. Als we de Reusel passeren kijken we uit over het water en nemen we de tijd voor enkele foto’s.

Heide en gagel

Onderweg naar een plas genaamd Galgeven zien we enkele vlaktes waar heide en wilde gagel groeit. We lezen in het boekje dat gagel vroeger werd gebruikt voor de productie van bier. Dit werd gebruikt  in plaats van hop. Wij hebben gezocht naar de gagel maar niet gevonden. Wikipedia leerde mij dat gagel in april en mei bloeit, als je er in juli wandelt is de kans dus ook klein dat je dat nog bloeiend kan vinden en omdat we niet exact wisten wat we zochten hebben we het ook niet gevonden.

Mariakapel

Voor we bij de Galgeven aankomen passeren we eerst een Mariakapel. Deze kapel is gebouwd in 1939 door een (ik denk) dame die daar een zwaar ongeluk heeft overleefd. Nu heeft het de naam O.L Vrouw van de Vrede en is er een gedenksteen met de namen van de inwoners van Moergestel welke zijn omgekomen in de tweede wereldoorlog. Wij steken hier een kaarsje aan en denken even in stilte aan de mensen die we lief hebben of missen.

Galgeven

Het Galgeven is prachtig mooi. We moeten er bijna helemaal omheen en kijken onze ogen uit naar al het fraais we zien. Natuurlijk maakt de mooie blauwe lucht het plaatje compleet maar wat een heerlijke, zeer stille plek. Er zitten veel ganzen in het ven en als we dichterbij komen vinden ze ons vooral indringers (wat we wellicht ook wel zijn).

Nederlandse landgeit

Via de Kerkeindse heide waar we hopen de Nederlandse landgeit te zien komen we steeds dichter bij ons eindpunt van deze wandeling. De landgeit zien we helaas niet, wel komen we 2 grote stenen zuilen tegen met de tekst “kluizenaar”. We wandelen ruim een kilometer langs het Wilhelminakanaal om een welverdiende pauze te houden bij de Gulle Brabander.

Weetjes op een rij
Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juli

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Roots als ook jij interesse hebt in “het langste NATUURPAD van Nederland”

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van het Roots Natuurpad? Klik kan hier.

Meer over het langste Natuurpad van Nederland? 
Hier
lees je meer blogs van het langste NATUURPAD van Nederland

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Niet alleen daarom geschreven in WE vorm
Ik wandelde deze wandeling samen met Judith van Vita Walking en J Loves to Travel

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print