Wandelpin Blog

Welke route ga ik lopen naar Santiago de Compostela

Ik houd van social media en lees daar dan ook graag verschillende verslagen over bijvoorbeeld de route in de diverse groepen. Ik bereid me voor door veel te lezen in de facebookgroep Camino de Santiago – NGSJ. Soms zijn er vragen waarvan ik dan denk, tjuu die vraag heb ik al tig keer voorbij zien komen maar er staan ook verslagen en verhalen met foto’s van mensen die me juist extra prikkelen om te gaan starten.

Welke periode?

De periode wanneer ik wil gaan wandelen blijft een dingetje. Ik wilde oktober 2020, toen dacht ik, zo lang wil ik niet wachten dus april/mei 2020. Nu bedacht ik me dat onze jongste volgend jaar examen heeft. Allereerst wil ik dan thuis zijn om hem te steunen (zo noem ik dat eigenlijk is het gewoon controleren of hij leert) maar daarnaast hebben wij het idee dat omdat hij eindexamen heeft wij volgend jaar vroeg vakantie nemen.

Vakantie voor de drukte en de dure periode. Mij lijkt het een uitkomst. Dat wordt dan ergens half mei tot begin juni. Om dan ook nog eerst te gaan pelgrimeren naar Santiago is dan wat veel. Dus eigenlijk zou het dan oktober 2020 moeten worden maar dat is nog zo ver weg dat ik ook wel in 2019 zou willen gaan, VOOR mijn 50e verjaardag. Maar……ik denk dat dat niet haalbaar is. Misschien ga ik dan wel de Walk of Wisdom lopen, dan kan ik alvast oefenen.

Eigenlijk wil ik gewoon vertrekken (wanneer dan ook) en wandelen met de gedachte “go with the flow” maar voor het thuisfront is het wel fijn om te weten wat mijn route is. Ook voor mezelf wil ik dingen weten, ik zie zoveel moois en interessants dat ik het maar eens ga uitwerken. Is het dan definitief, nee hoor, maar een beetje planning ook voor de terugvlucht is wel belangrijk. Daarnaast houd ik er wel van als ik doelen heb.

De afgelopen periode heb ik verschillende wandelaars gevolgd via Polarsteps en dan zie je dat de route maar zeker de datum van het eind wel vooraf gepland is dan zul je toch “iets” van een planning moeten maken.

Route

Naast het lezen op diverse media heb ik ook het boekje Caminho Portuguès besteld en wil ik nog het boek van John Brierley hebben. Of ik ze ga meenemen bepaal ik later maar ik zou hem wel graag willen hebben. Denk dat ik die op mijn verlanglijstje van Sinterklaas en/of Kerst schrijf.
Bij het boekje van Hans van den Breul heb ik ook alvast een credencial besteld. Dit zodat ik zeker weet dat ik er straks één heb maar eigenlijk wil ik die als reserve bewaren en er bij vertrek één kopen.

Als ik in Porto vertrek kies ik zeker voor de kustroute. Dat wil ik al vanaf het begin, gewoon omdat de zee mij aantrekt, daar is dan ook geen twijfel over mogelijk. Na veel te hebben gelezen is mijn plan nu dat ik na Pontevedra de Variante Espiritual ga bewandelen. Daarnaast ga ik me waarschijnlijk niet aan de in het boekjes staande route per dag houden. Er zijn op elke etappe meerdere slaapmogelijkheden. Als iedereen dan de voorgestelde afstand aanhoud verwacht ik meer kans op drukbezochte (overvolle) slaapgelegenheden. Ik verdeel het dan liever iets anders zodat ik altijd uitwijkmogelijkheden heb als het helemaal vol is.

Overnachten

Ik wandel het liefst tussen de 18 en de 25 km per dag en liever niet meer. Dan zijn sommige etappes die 25 kilometer zijn bij een overvolle slaapgelegenheid niet handig, dan worden het er als je moet doorlopen al direct meer. Daarom ga ik de etappes anders indelen (zeg ik nu) .

Misschien, heel misschien wandel ik dan nog wel verder naar Fisterra en Muxia maar dat weet ik echt nog niet zeker. De kustroute met de Variante Espiritual zal ongeveer 300 km zijn. Wellicht moet ik de ruim 100 km naar Fisterra en Muxia uitstellen voor een andere keer. Een reden hebben om terug te gaan is ook leuk.

Ik ga nu eerst op zoek naar een rugzak. Verder ga ik kijken in de zomeruitverkoop of ik alvast kleding kan kopen die geschikt zijn voor een zonnige route en uitzoeken wat ik nog meer nodig heb. Oja, ik ga in september alvast 3 dagen voorproeven in Porto, samen met mijn zusje en tevens Pieterpadwandelmaatje lekker naar Porto. Genieten van het mooie weer, de terrasjes, de portwijn en Pastéis de nata proeven. Nog nooit gehad maar het lijkt me heerlijk.

Kan ik dan ook alvast kijken hoe ik vanuit het centrum van Porto het beste kan starten want ik wil niet met de bus naar de kustroute. Verder ga ik rondkijken hoe alle pelgrims vanuit Lissabon de stad Porto aandoen en hebben we het idee op gedaan om een eerste stuk tot een albergue te wandelen, gewoon om eens te gaan kijken. Ook wil ik naar een schelp gaan kijken en misschien daar ook alvast een credencial kopen.

Verder is het allemaal nog heel erg grijs en ga ik verder met het dagdromen.

Lees hier nog meer over “mijn weg naar Santiago”

Wil jij ook zo’n mooie Buen Camino Wandelpin, kijk dan hier
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print