Wandelpin Blog

Wandelen in Helenaveen

Deze wandeling haal ik 2 dingen door elkaar, Trage Tocht en de Groene Wissel van Helenaveen. Eigenlijk scheelt het niks op een klein lusje na maar als je thuis de routebeschrijving van de Trage Tocht print en als back-up navigeer je op je telefoon (GPS – Komoot) de Groene Wissel gaat het ergens niet helemaal goed.

Starten in de Deurnsche Peel

Het begint al bij het startpunt. De Trage Tocht start in het bos bij de Deurnsche Peel en Mariapeel wat wordt verzorgd door Natuurmonumenten. De Groene Wissel start in het “centrum” van Helenaveen.

Mijn route, Trage Tocht Helenaveen start dus in het bos. Direct na de start wandel ik het natuurgebied in, honden aan de lijn en afstand houden van de dieren is de altijd terugkomende bebording. Ik vind dat prima advies en houdt wel van herhaling. Honden aan de lijn, we zijn hier in de habitat van geiten, schapen en runderen. Ervaring heeft wel geleerd dat afstand houden niet altijd lukt. Hoe goed ik dat ook probeer, beesten komen ook naar je toe zelfs als je wegloopt.

Mooie geiten

Als ik door het klaphekje ben wandel ik langs een grote schaapskooi. Ik ben nog aan het oriënteren wat ik allemaal te zien krijg in deze natuurlijke omgeving als ik een  kudde landgeiten tegen kom. Ze hebben vele verschillende kleuren en wat een hoornen hebben ze. Deze dieren houden gelukkig afstand. Ze hebben verder weinig aandacht voor mij als wandelaar. Ik houd dan ook zoals gevraagd gepaste afstand. Ik kijk en fotografeer alleen maar, ze vinden het wel goed dat ik er langs loop (lijken de dieren dichtbij op de foto dan zijn ze ingezoomd).

Als ik deze wandeling maak is de hemel blauw met witte wolken wolkjes. Zo boven de groene omgeving is het net een ansichtkaart waar ik de hele tijd in mag rond wandelen. Het voelt deze dag echt zo, of ik op bezoek ben en mag mee genieten van al het moois.

Deze wandeling gaat door het natuurgebied Mariaveen en Mariapeel. Het is inderdaad een echt veengebied. Grote vlaktes met heide achtige begroeiing en vele kleine en grotere wateren. In het allergrootste water zie je mooie rijen met een soort struiken.
Het is stil in het gebied, ik kan dan ook genieten van het harde kikker gekwaak. Als ik een plekje zoek om te kijken of ik ze kan zien zie ik een paar kikkers die het druk hebben met elkaar. Ze kwaken met opgeblazen wangen tegen elkaar en misschien ook wel tegen mij.

Schaapjes in de lucht

Dan verlaat ik dit gebied om verder te wandelen langs de Helenavaart naar het Broemeerbos. Wat een verschil in natuur. Van een voor mijn gevoel best droge omgeving van de heide en de peel loop je een natte omgeving in die helemaal niet meer lijkt op het peellandschap.

Heerlijk struinen

Je loopt langs een dichtbegroeide vijver waar je af en toe iets van kunt zien. Hier zie ik vooral veel waterplanten. Dit is een echt struinpad. Ook loop je vaak over paden met een karrenspoor.

Hier ga ik dus de fout in voor wat betreft de wandelingen. Het was me even niet duidelijk en kijk op de GPS waardoor ik een lus mis. Hierdoor loop ik Helenaveen in, het begin- en eindpunt van de Groene Wissel maar niet van de Trage Tocht.

Langs de Helenavaart

In Helenaveen wandel ik eerst langs de katholieke kerk. Na de 2 horecalocaties wandel ik langs de protestantenkerk weer verder langs de Helenavaart naar de plek waar mijn auto geparkeerd staat.

Een heerlijke wandeling met veel verschillende soorten natuur. Water, vennen, mooie wolken, geiten, kwakende kikkers en zoemende bijen. Was het nu de Trage Tocht of de Groene Wissel. Geen idee, ze lijken erg veel op elkaar maar de combinatie war prima, ik heb genoten.

Weetjes
Deze wandelen in Helenaveen kun je hier downloaden (ps. om een wandeling te kunnen downloaden dien je “lid” te zijn van de Wandelzoekpagina of je kunt de wandelingen per etappe betalen á 2,50 per stuk. Mijn voorkeur is om een jaarabonnement te nemen)
Kijk hier voor nog meer door mij gewandelde Trage Tocht wandelingen en hier voor nog meer Groene Wissels
Kijk ook eens bij het Petranpad, ook tijdens die wandeltocht wandel je door dit mooie gebied

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print