Wandelpin Blog

Dutch Mountain Trail | etappe 3 | Vaals – Wahlwiller

Een late start van deze voor ons derde etappe, we wandelen van Vaals naar Wahlwiller. Deze keer kozen we bewust voor een late start. Tijdens het wandelen van het Pieterpad hadden we dat ook ooit eens gedaan (toen onbewust) en toen hebben we genoten van de ondergaande zon. Dat wilde we door laat te starten nog eens beleven.

Eerst parkeren

De ene auto eerst naar Wahlwiller, waar anders  als bij de kerk parkeren en dan samen naar Vaals om daar te starten. In Vaals kun je goed parkeren, dicht bij het hoogste punt van Nederland.

Vanaf het hoogste punt starten we deze wandeling. We weten dat we deze keer geen summit tegenkomen maar we verwachten toch wel genoeg hoogtemeters te maken.

Belgische grens

Direct na de start wandel je naar beneden om dan een heel stuk kort langs de Belgische grens te wandelen. Ondanks dat je er niets van merkt dat je soms wel of soms niet de grens passeert is er wel een zichtbaar verschil. Je ziet het in de stroomvoorziening, er zijn hele andere manieren van bekabeling. In Nederland zie je (bijna) nooit kabels van huis naar huis gaan, toch is dit in België nog steeds “normaal”. Verder zie je het natuurlijk aan de bordjes, niet vanwege de taal maar gewoon omdat elk land zijn eigen kenmerken heeft wat betreft bewegwijzering.

Grenspalen

We komen landgrenspalen tegen, ik verbaas me er telkens weer over hoe hoog die eigenlijk zijn. We kijken over de heuvels in de verte als we een groot stenen beeld van een duivel tegen komen. Zomaar ergens in het niets zonder een bordje met uitleg erbij.

Grafheuvels

Een stukje verder zien we na allemaal kleine heuveltjes een stenen pilaar met daarop Archeologisch monument. Omdat zo’n dingen mij altijd nieuwsgierig maken ben ik thuis gaan opzoeken wat ik daar zag. Nu blijkt dat de heuvels geen “gewone” heuvels zijn maar Grafheuvels.

Reeds in de prehistorie was het gebied waarin het Vijlenerbos ligt bewoond blijkt uit de verschillende grafheuvels

Dit is niet de eerste keer dat ik daar iets over hoor. Deze hebben we in Venlo in het Jaomerdal ook maar ook daar loop je er voorbij zonder dat je weet wat je ziet. Nu werd ik getriggerd door de pilaar met Archeologisch monument.

Bossen en open velden

We wandelen heerlijk soms door de bossen, soms door open velden. We komen regelmatig flinke plassen water tegen waar we veilig omheen kunnen wandelen.

Als we bijna aan het eind zijn komen we een wel hele grote en diepe plas tegen. Wij lopen hier veilig omheen, net als andere wandelaars. Er staat er echter ook 1 midden in. Nieuwsgierig als we zijn vragen we waarom meneer zo midden in die plas gaat staan met zijn schoenen aan.

Natte schoenen

Eerst grapt hij dat hij de waterdichtheid van zijn schoenen wil testen wat ik zelfs nog best aannemelijk vind want dat heb ik ook ooit eens gedaan met mijn nieuwe wandelschoenen.
Direct daarop zegt meneer dat hij hele warme voeten heeft en dat omdat hiermee de buitenkant koud wordt de binnenkant zonder nat te worden ook afkoelt.

Leuk idee, ik blijf toch liever op het droge, ik heb deze keer lage schoenen aan en al zijn ze waterdicht, dan loopt het er vanaf boven in. Ik ben bijna bij de auto en trek dan mijn schoenen uit en verruil die voor open schoentjes, vind ik ook altijd weer lekker.

Wahlwiller

In Wahlwiller aangekomen rijden we samen naar Vaals vanwaar we ieder weer naar huis rijden. Deze wandeling was ruim 14 kilometer en te vroeg voor een mooie zonsondergang. We houden onze Pieterpadwandeling dus maar in onze gedachte en wie weet lopen we een andere keer over de heuvels als de zon ondergaat. Onze volgende etappe wandelen we naar Heijenrath.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juni

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Deze wandeling was een etappe van de Dutch Mountain Trail. Kijk voor de hele trail op de website van Visit Zuid-Limburg

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over de Dutch Mountain Trail ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over de Dutch Mountain Trail
Hier lees je alle blogs van de Dutch Mountain Trail

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print