Al 2000 jaar geleden is de Via Belgica ontstaan, de naam is echter pas in de 20e eeuw ontstaan. De Romeinen liepen vanaf Boulogne sur-Mer aan de Franse kust naar Keulen in Duitsland (en Vice versa). Tijdens deze wandeltocht passeerden ze Zuid-Limburg. Ze kwamen bij Maastricht Limburg in en verlieten het via Rimburg.
Nu ruim 2000 jaar later en veel onderzoek verder is de route via de Romeinse hoogtepunten in Nederland weer te bewandelen over de Via Belgica LAW.
Via Belgica LAW laat je op een andere manier kennismaken met Zuid-Limburg. Volg de bordjes, gebruik de app, en ontdek het Romeinse erfgoed. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. Maak je gebruik van de app dan kun je Romeinse villa’s vanuit een kale akker laten opdoemen op je telefoon en luisteren naar verhalen die het verleden tot leven wekken.
De app is echt een waardevolle toevoeging van deze historische wandeling en ook erg leuk om met kinderen te doen. De LAW is 70 kilometer lang en op te delen in kortere wandelingen. Onderweg kom je 8 treinstations tegen waardoor je een eigen planning kan maken.
De makers van het pad hebben de route in 5 etappes opgedeeld.
Het begin is telkens op een treinstation:
Maastricht – Meerssen | ca. 11 kilometer
Meerssen – Valkenburg | ca. 13 kilometer
Valkenburg – Heerlen | ca. 22 kilometer
Heerlen – Eygelshoven | ca. 12 kilometer
Eygelshoven – Rimburg | ca. 13 kilometer
Mijn pad
Maastricht naar Valkenburg
De start is op het mooie station van Maastricht. Ik loop hier in eerste instantie via de kaart in de app. Bordjes zoeken in een drukke stad vind ik niet altijd prettig. Ze staan altijd net daar waar ik niet kijk waardoor ik dan ook steevast verkeerd loop.
Op de app zie ik dat ik naar de Maas ga wandelen, ik steek de Maas over via de Hoge Brug om aan de andere kant van de Maas het oude centrum in te gaan. Op de brug heb je een mooi uitzicht op de Sint Servaasbrug. Je wandelt door diverse kleine straatjes en passeert dan als eerste de Bisschopsmolen, de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. Deze had ik zonder routewijzers of app zeker niet gevonden.
In de app kun je ook een audiofragment beluisteren over de Bisschopsmolen. Dit fragment zorgde ervoor dat ik echt binnen ben gaan kijken, dit gaf mij een inkijkje in de molen. Het audiofragment verteld je nog veel meer over de producten van de Bisschopsmolen.
Over de vele keien van Maastricht loop ik via de Sint Servaasbrug weer terug naar de andere kant van de Maas vanuit waar ik verder wandel langs de Romeinse brug naar Meerssen. Ik zie mooie gebouwen maar ook industrie. Na een klappoortje loop ik langs een watertje waar aan de andere kant Galloway runderen onder de bomen liggen. Ze genieten daar van de schaduw, ze kijken mij aan net zoals ik naar hun kijk.
Als ik over het pad loop zie ik “ineens” de Via Belgica munttegels.
Een stukje verder passeer je weer een klappoortje om daarna over de paden van Kasteel Vaeshartelt te wandelen. Kasteel Vaeshartelt is een kasteel met een bekende geschiedenis vanaf 1381. Wandelend over een lange laan met grote bomen, de portierswoning en de poort verlaat je het gebied weer. Een klein stuk verder kom ik bij station Meerssen wat het eind van etappe 1 is.
Ik wandel verder, in Meerssen loop ik de Basiliek in. Deze basiliek is een architectonisch pelgrimsoord. De binnenkant is schitterend, de zon schijnt door de ramen wat mij een speciaal momentje bezorgd (wat weet ik niet echt maar het voelde fijn).
Na dit bezoek verlaat je Meerssen en passeer je de A79 om de natuur weer in te wandelen. Je ziet telkens wel ergens de Geul of een aftakking van de Geul. Heerlijk dat kabbelende water.
Ook wandel je door natuurgebied De Dellen. Aan de rand van het steile hellingbos zie je de indrukwekkende Curfsgroeve, een oude mergelgroeve. Dit stuk natuur is niet beschikbaar voor ons als wandelaar. Mooi als natuur ongerept is en de flora en fauna zijn gang kan gaan.
Onderweg loop je over het landgoed van Chateau St. Gerlach. Hier zijn een kasteel, klooster een kerk en een beeldentuin allemaal te bezichtigen. Zelf ben ik deze dag doorgewandeld maar het is echt een aanrader. Normaal zou ik zeker gaan kijken maar ik was er 3 dagen eerder al geweest tijdens een weekendje weg kan dan ook uit eigen ervaring zeggen dat het de moeite waard is.
De kerk heeft ook een museum met veel oudheden. Wandelen door de beeldentuin is heerlijk rustig en het verbaasd telkens weer wat voor een kunst er allemaal gecreëerd wordt. Om dit extra stukje te bewandelen volg je niet de zwarte bordjes maar de oranje, dit is een extra stukje in de route welke niet bij de basis afstand hoort.
Als ik in Valkenburg ben is er veel herkenning. Herkenning doordat we “vroeger” altijd met oma in Valkenburg naar de grotten en de kabelbaan gingen maar ook omdat Valkenburg in verschillende wandelingen is meegenomen.
Als laatste kom ik langs de Romeinse Katakomben. Hier kun je de ondergrondse geschiedenis zien van de Romeinen. Zelf ben ik niet naar binnen gegaan. Op mijn wandeldag was het 28 graden en zonder vest vond ik het temperatuurverschil te veel. Deze ga ik zeker nog bezoeken maar deze wandeling passeer ik hem alleen. Als ik ergens naar binnen kan kijken doe ik dat natuurlijk wel, daar voel ik de kou van de grot, een goede beslissing dus.
Op station Valkenburg wacht ik op de trein om weer terug naar Noord-Limburg te reizen.
Met ruim 23 kilometer op de teller was het een mooie wandeldag waarin ik weer veel geleerd heb van een oude geschiedenis. De andere etappes volgen zeker, een beetje om en om. De ene keer de Dutch Mountain Trail en en de andere keer de Via Belgica, allebei mooi en zeer verschillend.
Kijk op de website van Via Belgica LAW als ook jij interesse hebt in het wandelpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de Via Belgica wandelpin, je vind ze hier
Hier lees je alle blogs van de Via Belgica
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina