Wandelpin Blog

Grenspark Kempen-Broek

Over het Grenspark Kempen-Broek LAW

Het natuurgebied Grenspark Kempen-Broek ligt in Nederland en in België en dan ook op de grens tussen Noord-Brabant maar het meeste in Nederlands en Belgische Limburg.

In dit natuurgebied is een Lange Afstandswandeling ontwikkeld van ongeveer 105 kilometer met een wel hele mooie markering. De markering is een kleurrijke libelle die middels een pijl iedereen de weg wijst.

Deze LAW ga ik wandelen met Ellen van Wandelboswachter Ellen en Judith van Vita Walking en J Loves to Travel. Tijdens deze wandelingen bespreken we hoe we kunnen samenwerken, hoe we elkaar kunnen helpen en versterken maar bovenal genieten we van de natuur en de wandeling.

Wandelpin Grenspark KempenBroek

Tungelroy – Stramproy

Ook deze wandeling blijven we nog even Nederland. Auto’s op een bospad in Stramproy en dan samen met één auto naar Tungelroy waar onze vorige wandeling eindigde. Onderweg naar Stramproy regende het. Nadat ik de Maas was overgestoken was het droog en dat bleef het, het werd zelfs een hele heldere dag met soms een straks blauwe lucht of een paar kleine witte wolkjes

Als we net onderweg zijn komen we bij een vlonderpad uit, we maken om en om wat foto’s want dat blijft toch altijd leuk. Als we bij Swartbroek in de buurt zijn zien we een groot meer met een uitkijk – vogelspotpunt. Ik wil daar gewoon even kijken, stil zijn en luisteren naar de stilte.

Luisteren naar de stilte, ja want ook al fluiten de vogeltjes, ritselen de blaadjes is dat stilte en daar kan je zo fijn naar luisteren. Deze wandeling gaat vooral door heel veel natuur, ik zie paarse bloemen, rode blaadjes, de kleine dingen. Kan er niet veel woorden aan besteden omdat het gewoon mooi is.

Aan het eind van de wandeling knuffel ik nog even met een grenspaal. Dat heeft te maken met een grapje wat ik deelde met mijn wandelvriendinnen. Deze foto is dan ook speciaal gemaakt voor mijn thuisfront. Onderweg ook nog een schaduw selfie en een boom met wel heel veel boven de grond liggende wortels.

Het was een prachtige dag van ruim 20 kilometer op de teller

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in november

IJzeren Man – Tungelroy

We spreken af in Tungelroy vanwaar we met 1 auto naar ons gekozen startpunt de IJzeren Man rijden. Dit is een grote parkeerplaats en na het wisselen van schoenen kunnen we starten aan onze wandeltocht. We zien al direct de eerste markering wat het wel lekker makkelijk maakt.

Het informatiepaneel geeft ons info over het kleine onderwater leven in de Kempen-Broek waarna we een mooi uitzicht hebben over het water. Met al die verschillende kennis van ons 3 maar vooral de natuurkennis van Ellen worden we regelmatig geïnformeerd over hetgeen we zien als we ergens langs lopen. Ellen zegt steeds “oeps, dat moet ik misschien niet doen want dat is mijn werk” en wij zeggen “jawel graag is super interessant”.

Als we langs een dode boomstronk lopen met mos erop laat ze ons “heksenboter” zien. Zelf zou ik er zo voorbij lopen, nu vind ik het reuze leuk. Heksenboter is een slijmzwam die zich langzaam verplaatst.

Een wandelende zwam, het moet niet gekker worden…….

Zelf zou ik dit nooit gezien en daarna geleerd hebben. Is toch fijn dat Ellen dit met ons deelt (nooit te oud om te leren).

We laten natuur en recreatiegebied de IJzeren Man achter ons en gaan via de Altweerterheide naar de Tungelroysche beek. Onderweg zien we nog enkele kruizen en velden vol met lelies in vele verschillende kleuren. Ook passeren we het Kerke-Brökske en zien we een info plateau van de Altweerterheide. Na ongeveer 11 kilometer zijn wij terug in Tungelroy. Nog even heen en weer naar de IJzeren Man zodat iedereen zijn auto weer heeft en onderweg een lekker broodje eten waarna deze eerste wandeldag op Grenspark Kempen-Broek voorbij is.

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juni

Weetjes op een rij
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Wil je meer weten?
Wil jij meer lezen over Grenspark Kempen-Broek, kijk dan op deze website

Zo is onze vriendschap en samenwerking in 1 afbeelding zichtbaar. De Pin-Collector uit onze eigen webshop, Wandelpin Oude Bondswandelweg samen met Ellen ontwikkeld en te koop in onze webshop. De Vita Walking Wandelpin krijg je als je met Judith meegaat op wandelreis, leuk setje zo 🙂

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print