Wandelpin Blog

Wandeling over de Groote Heide in Venlo

Nog nooit eerder had ik meegelopen met een georganiseerde wandeling onder leiding van een gids maar er was zoveel media aandacht geweest dat ik nieuwsgierig was naar de wandeling op de Groote Heide.

Infocentrum

Om 13:30 uur zou er worden gestart bij het  Infocentrum op de Groote Heide. De groep was groot, er waren 2 gidsen dus er werd vanaf 2 kanten gelopen. Ondanks de verdeling was de groep nog groot. Er liepen nog meer vrijwilligers van het Limburgs Landschap mee wat er voor zorgde dat er veel info werd gedeeld.

Als we net zijn vertrokken stoppen we, even aandacht voor de boom. Het bos heeft veel Haagbeuken. Deze zijn te herkennen aan de structuur van de stam. Leuk nog nooit eerder opgevallen maar de volgende keer zie ik dat zeker.

Onderweg zie ik nog een bouwvallig vogelhuisje. Er zal zeker geen vogel meer in kunnen huisvesten.
Dan staat er een boom die helemaal vol zit met kleine Tonderzwammen. Er wordt grappig gezegd dat de zwammen een kaboutertrap is. De gids verteld veel over de zwammen en de groei ervan. Duidelijk is dat de boom waar deze zwammen op zitten het niet gaat overleven.

We passeren de grens en wandelen verder in Duitsland. Midden in het bos staat een klein huis. Dit is een officiers woning. Deze zijn voor en in de oorlog gebouwd voor de Duitse officiers. Dit is de enige nog overgebleven (en bewoonde) woning uit die tijd.

Bossen van Schrolik

Dan komen we in de prachtige bossen van Schrolik. In deze bossen staan hele bijzondere, meer dan 100 jaar oude, bomen. Het bos bestaat uit bomen welke geknot zijn, ze zijn indrukwekkend dik.
We zien veel verschillende zwammen en de gidsen weten ze allemaal te benoemen, zo knap.

Oude hangaar

We vervolgen het pad naar een hangaar. Dit is één van de 99 hangaars die gebouwd zijn in de tijd van de 2e wereld oorlog. Deze is vervallen maar heeft wel erg mooie graffiti.
Vanuit de hangaar lopen we op kussentjes, tenminste zo voelt het. Hier zijn zo veel mossen dat het echt zacht en flexibel voelt. Er wordt ook verteld dat de mossen minder worden omdat de beheerders van het Duitse deel hebben besloten om veel te kappen waardoor de groei van de mossen minder wordt.


Onderweg terug zie ik nog een grappig hutje op wielen. Ik noemde het een mobiele toilet maar dat zie ik fout volgens de gidsen.

Na 2,5 uur en 7,5 km te hebben gelopen zijn we terug bij de vertrekplaats. De wandeling was niet lang, de groep erg groot maar wat een kennis hebben de gidsen. Vond het erg leerzaam en ga zeker nog eens mee wandelen.

Lees hier blogs over wandelingen welke we gemaakt hebben

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print