Wandelpin Blog

Pieterpad etappe 17 Groesbeek – Millingen aan de Rijn

Op een druilerige zondag wandelen wij van Groesbeek naar Millingen aan de Rijn wandelen. Een wandeling van 20 kilometer volgens het boekje.

Na het verlaten van het centrum van Groesbeek wandelen we de eerste heuvel op.
Wegwijzers en borden bekijken en fotograferen is iets wat we vanaf het begin af aan al doen. Zo komen we direct aan het begin een bordje Panoramaberg tegen, dat beloofd veel goeds.
Als we doorlopen zien we een houten “ding” waarvan wij van afstand van zeggen dat het op een galg lijkt, beetje creepy. Dan, als we er voorbij lopen geeft het bijbehorende bord aan dat we de Galgenhei op lopen. Hadden we het toch goed gezien.

Canadese Begraafplaats

In het boekje staat de Canadese Begraafplaats van Groesbeek vermeld. Ons voornemen is om daar zeker even aan te gaan. Op het kaartje ligt deze echt aan de route. Helaas als we er in de buurt zijn is de waarheid anders. Het wordt niet aangegeven en de weg er naartoe moeten we zelf zoeken. We zijn zelfs in dubio of we het zien liggen, er is hoge begroeiing en we zien alleen een toren/kruis ergens bovenuit.
Toch besluiten we dat te doen. Dat zijn wel de bezienswaardigheden die er voor ons bij horen.

Wandelschat

Onderweg er naartoe kwam ik mijn eerste “wandelschat” tegen. Ik vond een vierluik, een instructiekaart persoonlijke bescherming tegen de uitwerking van NBC-strijdmiddelen van de Koninklijke Landmacht. Met een zoon bij de Marine vond ik dat best speciaal. Deze herinnering ga ik dan ook zeker bewaren.

Na op de begraafplaats rond gekeken te hebben gaan we onze weg terug naar het Pieterpad zoeken om verder te gaan. We lopen de Duivelsberg op. Hier zie ik wegwijzers voor de N70 Natuurwandelroute. Deze staat nog hoog op mijn wensen lijstje allereerst omdat hij mooi is maar zeker ook als training voor een wandelvakantie in minder vlakke gebieden en de wandeltocht naar Santiago de Compostela.

We houden een plaspauze bij pannenkoekenhuis de Duivelsberg. We eten geen pannenkoek wel een ander lokale specialiteit, we eten Marikenbrood, een krentenbrood met spijs en mandarijntjes.
Als we pannenkoekenhuis de Duivelsberg verlaten lopen we trappen op naar een uitzicht punt en maken we foto’s van de wegwijzers. Hier kruisen vele routes zich.

Onderaan de berg zien we een watervalletje en een waterput. We steken de streekweg over om naar het Wylmermeer te lopen. Hier ligt de grens tussen Nederland en Duitsland. Het uitzicht over het Wylmermeer is geweldig, zo rustig en stil. Hier wandelen, rennen en fietsen ook andere recreanten maar toch is er rust.

Fijne verhalen

Op de brug over het meer komen we een andere recreant tegen waarmee we een leuk gesprek hebben. Meneer legt uit wat de grens is, welke plaats waar ligt en ziet dat we het Pieterpad lopen. Dat is iets wat al snel verbind. Leuk zo’n gesprekken tijdens het wandelen, ook zo leuk dat wij hem “verkeerd om” lopen, zo kom ze veel meer andere Pieterpadters tegen. We lopen weer op Duits grondgebied, we zijn onderweg naar Zyfflich. Dan volgt er een lang n saai stuk naar Leuth. We draaien ons regelmatig op om te zien wat je ziet als je andersom loopt, alleen maar omdat we het saai vinden.

Vanuit Leuth wandelen we naar Millingen aan de Rijn. Daar passeren we nog een mooie kerk. We lopen naar de auto om deze dag af te sluiten met 23 kilometer op de teller. Nog even terug naar Groesbeek om de andere auto op te halen en dan allebei apart weer tevreden terug naar huis,

Volgende route wordt Millingen aan de Rijn naar Braamt. Deze route loopt zowel in de Gelderse Poort als de Achterhoek. Andere omgeving, andere uitzichten. Wordt een route van 24 kilometer volgens het boekje, met onze telkens terugkomende aanpassingen in de route om dingen te kunnen zien zullen het er wel 27 worden.

Wandelpin Pieterpad PAW9

 

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print