Wandelpin Blog

Nederlands Kustpad | Den Helder – Callantsoog

Wandelen over het Kustpad, ik denk dan, wandelen langs de zee, ik heb er zin in. Voor mij betekende dat ook dat ik deze dag ga wandelen met een flinke wind. Ik wandel deze kustpad wandeling van noord naar zuid, een bewuste keuze, dan heb ik deze dag veelal de wind in de rug, dat wandelt met deze flinke wind wel zo lekker. De etappe start in Den Helder, het is een extra etappe, hij hoort niet bij de basisroute. In het boekje heet het dan ook “etappe V”.

Vanaf het station loop je al direct naar de zee. De geur van het zeewater komt me tegemoet. Als ik bovenop de dijk sta zie ik de zee, ik word er ondanks het weer vrolijk van. De golven hebben witte schuimkopjes en zijn, vind ik redelijk hoog. Dit samen met dikke wolken maken het een gure ontmoeting daar aan de zee.

Over de dijk

Ik loop over de dijk, kijk links naar de huizen en het monument in het centrum van Den Helder. Hier is nog geen strand dus ook geen schelpen. De zee klotst tegen de betonnen wand aan. Al snel zie ik Fort Erfprins. Het Fort wordt sinds 1950 gebruikt door de Koninklijke Marine. Het heeft verschillende doelen gehad, het fort is nu in gebruik als opleidingscentrum voor de marine.

Ik krijg hier een apart gevoel bij, hier “wandelde” mijn zoon in juli 2019 onder de toegangspoort door om daarna beëdigd te worden als Matroos 1. Ondertussen groeit hij verder binnen de marine en is zijn vaste werklocatie Den Helder.

Ik zie in de verte “Lange Jaap” welke nu nog steeds van belang is als verkenningslicht. Sinds 1988 is het een Rijksmonument in beheer van Rijkswaterstaat. Als ik naar de vuurtoren loop zie ik ook een marineschip passeren. Op de grijze zee en op die afstand moet ik goed kijken en inzoomen met mijn camera om hem ook echt op de foto te zetten. Ik wandel voorbij de kustwachttoren in Huisduinen.

Fort Kijkduin

Dan ben ik “om de bocht” van Noord-Holland heen en heb ik de wind in de rug. Na Fort Kijkduin (wat voor mijn gevoel in Zuid-Holland hoort te liggen want daar ligt ook de plaats Kijkduin) wandel ik verder tussen de duinen. Duinen zijn zonder bos en toch loopt het heerlijk. Daar waar ik vaak dacht dat de bossen het natuurgevoel weergeven doen de duinen dat ook.  Ik voelde me daar soms echt helemaal alleen (in de positieve zin).

Wandelend tussen de duinen zie ik als ik hoog loop overal slingerpaadjes. Wat een mooie vergezichten, soms tussen de duinen in en soms over de duinen heen.

Bij Julianadorp (wandelend links van mij) wandel ik weer een stuk echt langs de zee. Hier is een zandstrand, ik wandel daar over de vlonders die er voor de strandhuisjes liggen. Toch roept de zee mij, ik wandel naar de schuimkopjes op het zand en wandel daar een heel stuk langs de waterrand en kijk naar het schuim.

Schuimalg

Het schuim wat ik zie zijn algen, deze heten heel origineel “schuimalgen”. Het is een algensoort die in grote groepen bij elkaar leven. Als er delen afsterven worden de resten door de golven opgeklopt. Zo ontstaat het schuim. De golven nemen deze schuimalg dan mee naar het strand en bij de flinke wind die er was werd het er echt op geblazen (in mijn video is dat ook goed te zien)

‘t Botgat

Natuurgebied ‘t Botgat is een aangelegd natuurgebied op het oude defensieterrein. Je wandelt er tussen de hekken door want het natuurgebied is beschermt. Hier huisvesten vele vogels, konijnen en groeien diverse duingrassen. Ook hier staat een vuurtoren, de “Groote Kaap”.

Daarna verlaat ik de duinen, wandel ik door naar Callantsoog waar na 20 kilometer mijn wandeling stopt. Dit was mijn eerste maar zeker niet de laatste wandeling over het Nederlands Kustpad.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in april

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Deze wandeling was een etappe van het Kustpad. Kijk op de website van Wandelnet voor meer info over deze LAW

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over het Kustpad ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over mijn wandelingen over een LAW
Hier lees je meer blogs van mijn wandelingen 

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print