Wandelpin Blog

Visit Zuid-Limburg | Route des Vins | Meerssen

Tijdens mijn wandelingen door Zuid-Limburg was ik de bordjes van de Route des Vins al eerder tegen gekomen. Toen ik op de Facebookpagina van Visit Zuid-Limburg hieraan werd herinnert ben ik op zoek gegaan naar een leuke wandeling. Mijn keuze viel op de rondwandeling van Meerssen.

Visit Zuid-Limburg Servicepunt

Op de website had ik gelezen dat deze wandelingen allemaal een eigen brochure hadden. Ik vind iets “op papier” hebben altijd leuk waardoor ik besloot om voor mijn wandeling naar een Visit Zuid-Limburg Servicepunt te gaan. In Meerssen kon ik terecht bij Bloemenhuis de Zonnestraal. De winkel opende mijn wandeldag (maandag) om 11:00 uur, ik was te vroeg maar waar de naam voor staat Servicepunt werd ik eerder ook al geholpen waardoor ik al voor 11:00 uur aan mijn wandeling kon beginnen.

Vanaf het station van Meerssen zie ik op een paal bij een park de eerste markering. Hiermee wandel ik direct het Proosdijpark in waar een zwaan mij duidelijk maakt dat het “zijn” terrein is.

Het Proosdijpark

Een proost is een geestelijk leider van een rooms-katholieke instelling. Een proosdij is de ambtswoning van een proost. De naam van het park, het Proosdijpark, dankt zijn naam aan de geschiedenis van het park. Vroeger stonden hier diverse gebouwen (Proosten) welke ook weer werden afgebroken en andere werden opgebouwd. De naam is echter blijven bestaan.
In het park vindt je nu een mooie vijver, een theekoepel en het “Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph” welke nu zijn omgebouwd tot een appartementencomplex.

Wijngaard Raarberg

In het park wandel ik ook onder een oude poort door waarna ik als ik meer de natuur in loop een Mariagrot tegenkom. Als eerste kom ik langs Wijngaard Raarberg.

Op de wijngaarden groeien de druivenrassen Chardonnay en Pinot. Ze produceren uitsluitend mousserende wijnen welke worden gebrouwen in wijnhuis Raarberg welke in het centrum van Maastricht is gevestigd.
Ben je in voor een speciaal etentje, je kunt zelfs lunchen en dineren in de wijngaard.

Als ik de grote struiken, rijk aan druiven voorbij ben kom ik langs velden vol met kleine (nieuwe) planten. Ik loop dus van oud naar jong, mooi om de verschillende velden te passeren.

Wijngoed Raar Saint Remi

Halverwege de wandeling van circa 9 kilometer zou ik langs Wijngoed Raar Saint Remi komen. Ik volgde echter de bordjes. Ik moest op de doorgaande weg linksaf en om bij Wijngoed Raar Saint Remi te komen had ik even rechtdoor moeten lopen. Dat stukje info-duidelijkheid had ik gemist waardoor ik ook die wijngaard heb gemist helaas.

 

Domein De Wijngaardsberg

Na een wandeling langs een lange hoge stenen muur kom ik bij een beekje uit. Het kabbelt heerlijk, dat heeft altijd aantrekkingskracht op mij als ik aan de wandel ben. Als ik over wat hoogte verschillen met mooie uitzichten heb gewandeld kom ik bij Domein De Wijngaardsberg. Hier in Ulestraten zijn de oudste wijngronden van Nederland. Overal waar ik kijk zie ik druivenranken, het domein is nu 3,3 hectare groot. Naast druivenvelden zie ik ook mooie oude “boerderijen” en fijne wandelpaden. Via landgoed Vliek verlaat ik het wijngebied en wandel ik terug via de Watervalderbeek naar Meerssen.

Basiliek van het Heilig Sacrament

In Meerssen bezoek ik als ik op de markt sta de Basiliek van het Heilig Sacrament. Helaas staat de Basiliek in de steigers. Vind het altijd jammer, ziet er minder “fraai” uit als je er naar kijkt of een foto wilt maken. Natuurlijk begrijp ik dat het noodzaak is dus ga ik de binnenkant bekijken. Ik bezocht deze Basiliek al eerder tijdens mijn wandeling over de Via Belgica van Meerssen naar Valkenburg maar dit is altijd mooi en rustgevend.

Ik ben bijna aan het eind van de wandeling. Voor ik terug ben bij het station loop ik (omdat de route zo loopt) nogmaals door het Proosdijpark. Nu loop ik dicht langs de Theekoepel Gloriëtte.

Theekoepel Gloriëtte

De achthoekige theekoepel is gebouwd in neobarokke stijl en stamt uit 1888. Het dak is blauw en in de vorm van een koepel.  Theekoepel Gloriëtte is gebouwd op een heuveltje. Als je erlangs loopt zie je dat er nog interieur in staat. Later leer ik dat dit origineel is, dat is mooi om achteraf te lezen.
Theekoepel Gloriëtte is een rijksmonument.

Na 9 kilometer ben ik terug op het station.

Deze wandeling liep ik in september 2021
Wil jij deze wandelingen ook maken, kijk dan eens op de website van Visit Zuid-Limburg
Kijk hier voor de brochure van deze Wijngaardwandeling

 

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print