Wandelpin Blog

Water.Wandel.Wereld | Galgenvenn

In Limburg en Duitsland zijn er door samenwerkende wandelregio’s een heel aantal mooie natuurlijke wandelroutes gemaakt door Water.Wandel.Wereld. Eerder wandelde ik al in het Leudal en deze keer wandelde ik dichtbij huis. Op nog geen 15km van mijn woonplaats wandelde ik de wandeling van Water.Wandel.Wereld de route genaamd Galgenvenn.

Deze wandeling wandel je het grootste deel door Duitsland. Na wat zoekwerk om een parkeerplek te vinden kan mijn wandeling beginnen bij Haus Galgenvenn.  Als ik deze wandeling maak is de natuur nog groen en de heide paars. Het is ook regelmatig nat geweest (zeg maar gerust veel heel regen) en dat is merkbaar op de paden.

Soms moet ik echt zoeken naar een droog stukje pad om niet tot over de rand van mijn schoenen in de modder te stappen. Als eerste wandel ik door natuurgebied Heidemoore. Tussen de veelal dennenbomen zie ik vele vennetjes en heide vlaktes.

Voor ik vertrok had ik me niet gerealiseerd dat dit ook een heide wandeling zou worden. Daar waar ik vaak de bekendste wandelingen voorbij zie komen in de media kom ik hier in alle rust grote heidevelden tegen. Samen met de waterpartijen is het een heerlijk natuurgebied.

In deze periode zijn er ook veel zwart parelmoer kleurige mestkevers op de paden. Daar waar we enige tijd geleden slalomde tussen de naaktslakken doe ik dat nu tussen de mestkevers door, ze hebben het maar druk. Overal zie ik mooie groene varens, de kleur zal wel snel verdwijnen met de herfst die alweer op de loer ligt.

Halverwege de wandeling begint het pad ineens met aardige stijgingen en de daarbij horende dalingen. Dit had ik niet verwacht en verbaasde maar verraste me ook zeer.
De bomen zijn hier groot en hoog en worden afgewisseld met mooi verborgen watertjes en een oude grindgroeve die is teruggegeven aan de natuur. De natuur mag daar weer zijn gang gaan en doet dat ook graag.

Onderweg kom ik een heel aantal (minimaal 5) uitkijk”hutten” tegen. Zelf beklim ik deze niet, vind de meeste er niet heel stabiel uitzien.
Als ik aan de Nederlandse kant loop zijn de heuvels soms nog moeilijker begaanbaar door de vele regenval en het daardoor wegspoelen van het zand op de heuvels. Na wat klim en klauterwerk kom ik op het uitkijkpunt. Hier heb je een mooi uitzicht richting de Maas.

Verder wandelend hoor ik water (heerlijk) en kom ik de bordjes tegen van Staatsbosbeheer die info geven over de omgeving. Ze vertellen wat over kleiputten, vogels en amfibieën.
Nog even wandel ik door Duitsland kijkend naar de voor mij echte kleuren, blauwe luchten en groene velden. Aan het eind kom ik nog een fotoplek tegen.

Deze wandeling is 2 kanten uit bewegwijzerd en is ca. 12 kilometer. De wandeling werd in 2016  uitgeroepen tot de op één na mooiste wandelroute van Duitsland, toch mooi zo net over de grens bij Venlo.

Wil je deze wandeling ook wandelen kijk dan hier op de website.

Ik vond de uitleg over de start op de website wel wat lastig. In Googlemaps heb ik Haus Galgenvenn in getypt waarna ik op de juiste startplaats kwam.

Als je onverhard wilt wandelen is dit een echte aanrader. Denk dat ik nog geen 500mtr op afvalt heb gelopen (volgens mij helemaal niets maar durf dat niet met zekerheid te zeggen).

Wandeling gewandeld in augustus 2021

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print