Wandelpin Blog

Westerborkpad | Hollandse Schouwburg – Diemen

Na de vorige etappe waar we in Amsterdam bleven en eindigde bij de Hollandse Schouwburg, lopen we nu naar het beginpunt. Bij de Hollandse Schouwburg moeten we ons even oriënteren maar dan vinden we alweer snel de juiste route.

Vlakbij de Hollandse Schouwburg zien we een beeld met een grote vuist. Ook nu lukt het niet echt om een mooie foto te maken. Overal staat wel iets wat je er niet op wilt hebben (prullenbak, container, vrachtauto).
Dit beeld is een monument voor het kunstenaarsverzet. Dit verzet heeft in de 2e wereld oorlog meer dan 80.000 persoonsbewijzen vervalst. Ook hebben ze een aanslag gepleegd op het bevolkingsregister om te voorkomen dat de Duitsers aan gegevens konden komen wat ten nadele was van alle slachtoffers van deze oorlog.

Monument voor het kunstenaarsverzet

Transvaalplein

We wandelen langs statige gebouwen en door een park met een vrolijke brug. In de reling zitten allemaal gezichten van houtsnijwerk. Dan komen we in de Transvaalstraat en het Transvaalplein.
In de Transvaalstraat liggen de zogenaamde Struikelstenen. Dit zijn stenen die je ondertussen in heel Nederland terug ziet komen (ook de vorige etappe). De eerste stenen zijn in 1997 gelegd. Eerst in Duitsland en later ook in Nederland.

Op het Transvaalplein, het plein waar vele Joodse middenstanders woonde maar waar ook vele razzia’s plaatsvonden en waar het plein als algemene verzamelplaats fungeerde. De houten Davidster is geplaatst ter nagedachtenis aan de geen die hier werden weggevoerd.

Houtsnijwerk op het Transvaalplein

Muiderpoort

Halverwege deze route passeren we station Muiderpoort. Op het plein in het plantsoen bij het station staat een gedenktablet, ook op een bank staan herinneringen geschreven.

Gedenkplaat bij station Muiderpoort

Na wat slingerwegen komen we bij een hoge (vervallen) muur. Hierachter is een Joodse begraafplaats. Deze kunnen we niet betreden, hij is ook erg oud. We kunnen door de tralies heen wat foto’s maken en de indrukken opslaan in onze gedachte.

Joodse begraafplaats

Vanaf hier zijn de gedenkplekken tijdens deze wandelingen op . We lopen door om te genieten van al het stadse moois wat we tegenkomen.
We lopen langs het Merwedekanaal, langs hoge pijlers met kleurrijke graffiti. We lopen door tot station Diemen, daar nemen we de trein naar Amsterdam om ook deze route af te sluiten en plannen te maken voor de volgende route.

Weetjes
Kijk hier voor nog meer foto’s
Kijk hier voor nog meer Westerborkpad wandelingen

Wil jij een herinnering aan je wandelingen, kijk dan eens naar deze Wandelpin. Kijk hier hoe je die kunt bestellen
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print