Wandelpin Blog

Westerborkpad | Muiden – Naarden Bussum

De vorige etappe zijn we gestopt vlak voor het Muiderslot in Muiden. Deze wandeling gaan we met de trein naar Weesp en met de taxi naar Muiden want de bussen rijden maar 1 keer per uur en die hebben we net gemist. Best luxe want zo stopte we ook echt voor het Muiderslot.

We gaan deze keer van Muiden naar Naarden – Bussum, we overnachten in Naarden en gaan dan weer verder naar Loosdrecht om vanuit Hilversum met de trein weer naar huis te gaan.

Het Muiderslot is “gratis” met de Museumjaarkaart. Fijne kaart om zo enkele extra’s mee te pakken tijdens de wandelingen. Met een digitale gids wandelen we door het Muiderslot. Leuk om zo de weetjes te horen over het slot, de geschiedenis en de bewoners. Na het Muiderslot moeten we even zoeken naar het eindpunt van vorige route (beginpunt voor deze route). Éénmaal gevonden gaan we verder met het Westerborkpad.

We wandelen langs het water, door het gras en zien van afstand het Muiderslot. Ik bedenk me dat het een prachtig slot is, knap hoe het is gemaakt maar ook hoe het al die jaren heeft weten te overleven. Hoop dat nog vele na ons er van mogen genieten.

De dagen voor onze wandelingen heeft het flink geregend en dat merken we met wandelen. Ik waardeer nu ook des te meer mijn nieuwe waterdichte wandelschoenen. Wat een modder paden zijn het, soms is het echt zoeken naar een plekje waar je je voeten neer kunt zetten om niet te ver weg te zakken. Tijdens het wandelen komen we overstapjes tegen en hekken waar we onze klim en klauterkunsten kunnen laten zien. We kunnen ver kijken over het Gooimeer.

Op de dijk komen we aspergeversperring tegen. Nog nooit gezien en we wisten ook pas wat het was toen we ’s middags het Nederlands Vesting Museum bezochten (ook gratis met de museum jaarkaart). Thuis heb ik dit ook nog opgezocht.

Deze palen staan er om de pantservoertuigen tegen te houden. Nederland heeft er in de 2e wereldoorlog vele geplaatst. Veel zijn er verwijderd, deze, bij Muiden zijn dan ook omschreven als oorlogsmonument.

Aspergeversperring , de naam vind ik wel grappig. Als je er goed naar kijkt zie je het zelfs de “asperges”.

Nadat we de schoenen zo goed en zo kwaad als mogelijk hebben “schoon” gemaakt wandelen we verder over een verhard deel. We komen bij de Joodse begraafplaats Muiderberg uit. Dit is de grootste Joodse begraafplaats van Nederland, het is erg indrukwekkend. Deze begraafplaats wordt ook nu, anno 2020 nog steeds gebruikt. Na de begraafplaats gaan we verder naar Naarden. Met een kleine omweg komen we bij het Vesting Museum uit. Het is al laat, we worden door de receptie er op geattendeerd dat we op tijd moeten stoppen met onze bezichtiging. Na een korte, toch indrukwekkende wandeling door het museum en over de muren gaan we naar onze slaapplaats, een appartement in het centrum van Naarden.

Hierna gaan we verder met de wandeling van Naarden naar Loosdrecht.

Kijk hier voor meer foto’s van deze wandeling
Lees hier alle blogs van het Westerborkpad

Heb jij die leuke pin al van het Pieterpad? Kijk hier voor meer info
Foutje gezien? Meld het hier


Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print