Wandelpin Blog

Camino Brabant | R04 | Son en Breugel – Eindhoven

Camino Brabant een nieuwe pelgrimstocht in Nederland. Deze pelgrimstocht is een rondwandeling. Officieel start deze in ’s Hertogenbosch. Ik start hem in Son en Breugel. Dit is voor ons dichter bij huis en goed te doen met het openbaar vervoer.

Op zoek naar de markering

Met de trein naar Eindhoven en dan een kort busritje naar Son en Breugel. De bus stopt op het plein bij de kerktoren waar de wandeling begint.
Zoals altijd met alles wat er nieuw is ga ik eerst op zoek naar de markering, hoe ziet die er uit, is die goed zichtbaar, kan ik het vinden. Nou dat alles ging erg snel. Plaatjes zijn goed zichtbaar en gedurende de wandeling merk ik dat er verschillende plaatjes – markeringen zijn.

Sint-Petrus-Bandentoren

Mijn dag begint bij de kerktoren in Son en Breugel. Deze Sint-Petrus-Bandentoren heeft al heel wat overleefd en heeft een groots klokkengeheel. Nu is de toren in gebruik om het klokkenspel te spelen en zijn ze het historische en monumentale hart van Son en Breugel.

Zoekend naar de plaatjes op de verschillende palen kom ik bij de Piet Rendersbrug waar ook een kale toren staat. De brug is opvallend aanwezig, hij is blokkerig, weinig aangepast aan de natuur en fel van kleur en toch ziet het er leuk uit, waarschijnlijk omdat hij zo opvallend is.

De kale toren staat op het land van een boerderij waar veel paarden en pony’s staan die het best gezellig vinden dat ik er langs wandel. Het infobord verteld mij dat dit de toren is van de Oude Lambertuskerk. De kerk is al sinds 1900 niet meer in gebruik en alleen de toren is blijven staan waarna in 1938 de spits er ook nog eens vanaf is gewaaid.

Via het dorp Nederwetten waar ik ook een kerk passeer wandel ik naar Neunen. In natuurgebied “het Broek” houd ik even pauze, kijk ik naar de runderen die (veilig) achter een hek aan het grazen zijn en probeer ik wat foto’s te maken met de timerfunctie zodat ik zelf ook op de foto sta.

Het dorp van Vincent van Gogh

Als ik Nuenen in wandel wordt de connectie met Vincent van Gogh direct duidelijk. Overal kom ik info bordjes tegen over plekken vanaf waar schilderijen zijn gemaakt of waar een connectie met Vincent van Gogh is.

Zo zie ik molen de Roosdonck die veelvuldig is gebruikt maar ook de weeffabriek van de familie Begemann waar Vincent van Gogh zijn schilderijen mocht bewaren.

In de omschrijving had ik gelezen dat de route niet langs het Vincent van Gogh kerkje komt maar dat met een kleine buiging naar links ik het wel kan zien. Ik ga daarom een kijkje nemen bij het kerkje wat helaas maar erg beperkt geopend is. Op het plein staat een Lindeboom uit de 17e eeuw. Deze wordt helemaal ondersteund door een hek, zo zwaar zijn de takken.

Stempelplaats

Daarna ga ik op zoek naar mijn eerste stempel. Deze hangt in het kapel van de Clemenskerk. Voor ik bij de kerk ben zie ik nog een groot bronzen beeld van Vincent van Gogh zoals hij er volgens de onderzoekers zou hebben gelopen als buitenstaander.

In het kapel ga ik op zoek naar het stempel. Deze hangt aan het kaarsen rek.
Trots zet ik mijn eerste stempel en wat denk je……verkeerd om. Ik dacht nog, het logo naar voren en dan lukt het zeker. Helaas, aan de andere kant staat ook een afbeelding en die had naar voren gemoeten. Hieronder even een spoedcursus in beeld over hoe te stempelen. Ik maak ook nog een foto met onze Wandelpin en verlaat hierna het centrum van Neunen.

Goed gesprek

Wandelend langs de vele boeren velden zie ik een groots kruis. Je ziet dit al van verre staan, even een foto en weer verder als er een moeder met dochter en een shetland-pony voor me loopt. Ze lopen op hun gemak en als ik over wat langere vlakke wegen loop heb ik een wat hogere snelheid dus ik haal ze in. Als ik ze inhaal zeg ik “goeiemiddag” en eigenlijk wil ik dan mijn pas doorzetten.

Het meisje vraag aan mij “maak jij overal foto’s van”.

Grappig dat het haar opvalt dat ik een fotocamera om mijn schouder draag. Ik vertel haar dat ik het leuk vind om foto’s te maken en dat ik zo thuis nog eens kan zien wat ik allemaal zag op mijn wandeling. Als ik dan verder wil lopen gaat ze verder in gesprek met mij. Ze heeft een ijsje in het dorp gehaald en samen met haar moeder de pony uitgelaten. Inwendig moet ik lachen, ik laat mijn hond uit maar zij laat haar pony uit.
Ze is samen met haar moeder naar het dorp gewandeld, ze heeft daar een ijsje gehaald en is weer terug gewandeld. Ik zeg haar dat ik dat super leuk vind, zij verteld me dat ze nu weer thuis is. We zeggen elkaar gedag en als ik verder loop heb ik een grote glimlach, heerlijk dat zo’n meisje mij aanspreekt en een heel gesprek met mij aangaat.

Dommel

Voor ik Eindhoven in wandel passeer ik de Dommel via de Willem Hikspoorbrug.

Een bord verteld hier dat de zwakte van de brug de kracht van de brug was in de 2e wereldoorlog omdat de vijand daar niet verder kon.

Overal hoor en zie ik de Dommel, soms wat smaller maar meestal redelijk breed. Het laatste deel wandel ik over het terrein van de Technische Universiteit. Ook hier wandel ik langs de Dommel welke mij soms verrast door de stroomversnellingen die er in zitten.

Via een tunnel onder de trein door kom ik bij de hoofdingang van het station uit. De volgende stempelplekken zijn na het station. Deze sla ik deze wandeling over. Dat deel wandel ik als ik de volgende keer vanaf het station start anders loop ik dat stuk 3 keer, dit lijkt mij leuker.

Deze wandeling liep ik in april en was circa 17 kilometer lang

 

Kijk op de website van Camino Brabant als ook jij interesse hebt in deze Camino
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van Camino Brabant? Klik kan hier.
Hier lees je meer blogs van Camino Brabant
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print