Wandelpin Blog

Bloesemwandeling in Borgloon

Borgloon in België, het stond al langer op een lijstje waar ik wilde wandelen. Niet om het dorp, niet omdat het België is maar omdat er een kerkje staat wat ik gewoon heel grappig vind. Het kerkje heet heel origineel “doorkijkkerkje”. Als je de foto ziet snap je wel waarom.

Het kerkje was ik al enkele keren tegen gekomen op social media en in boekjes maar om nu 100 kilometer te rijden voor een kerkje gaat misschien ook wat ver. Daarom wilde ik er ook wandelen. Toen ik las dat er ook veel bloesem is, was het nu de juiste tijd om te gaan want de bloesem staat schitterend in bloei.

Koffie

Via, via allerlei kliks kwam ik op de website van Wandelen in Limburg (België) terecht. Daar vond ik in Bordloon meerdere wandelingen van verschillende afstanden. Ik koos thuis voor de langste wandeling en zou dan de gele markering gaan volgen. De auto kon ik gratis parkeren en ik wandelde naar de het centrum waar het centrum begint.

Voor de start begin ik met een kopje koffie op een erg gezellig plein. De paaltjes zie ik al van verre en ik kijk op mijn gemak even rond langs en in de Sint Odulphuskerk, een monument voor 2e wereld oorlog slachtoffers en de vele terrasjes.

Kattesteeg

Na de kerk volg ik de gele streepjes en ga ik via een smal steegje genaamd “Kattesteeg” naar de “achterkant” van het centrum. Hier heb je uitzicht op een klein kasteel (wat niet toegankelijk is voor publiek, verder dan een afstandsfoto kom ik niet) en zijn de paden dalend maar zeker ook stijgend. Geen bergen maar ik merk wel dat ik hoogte meters maak.

Het Doorkijkkerkje

Ik kom als snel het doorkijkkerkje tegen. De foto’s die ik gezien heb bedriegen niet. Het is een leuk kerkje, heeft voor zover ik kan zien verder geen doel maar de naam doet zijn eer wel aan. Je kijkt er doorheen en kunt zo het mooie landschap blijven zien. Het is even lastig om een foto te maken zonder andere kijkers op de foto te zetten. Uiteindelijk lukt dat. Ik loop ook het kerkje in, kijk naar de structuur en kijk ook even omhoog in de toren.

Schitterende uitzichten over de heuvels door het kerkje heen

Fotohart

Na een fruitpauze op een bankje tegenover het doorkijkkerkje wandel ik verder. Een stukje verder wandel ik echt tussen de bloesemvelden door. Daar waar ik in Geldermalsen door de hekken en dijken (en duidelijke bebording “privé terrein”) op afstand wordt gehouden mag ik er hier gewoon langs wandelen, kan ik foto’s maken van de bloemen en de lange lijnen die overal te zien zijn.

Hier gaat mijn fotohart van kloppen. Beetje spelen met de functies en hopen dat ik mooie plaatjes schiet (ik vind van wel maar dat mag iedereen zelf beoordelen). Na deze fotosessie loop ik tussen heggen en houten afrasteringen door. De uitzichten zijn (mede door het mooie weer) magnifiek, ik kan ver kijken en overal is bloesem.

Bordjes volgen

Op dit deel van de wandeling zie ik steeds een kerkje van het dorp Grootloon. Ik volg nog steeds de gele rechthoekjes. Naast het gele rechthoekje staat er ook een oranje kruis op de paaltjes. Ergens op de wandeling komt er een moment dat ik zie dat geel rechtdoor gaat en oranje (een wandeling van 9 kilometer) rechtsaf. Wikken en wegen, op borden had ik een gaaf kunstwerk gezien maar dat ligt rechts van mij en ik weet niet of de gele route er langs komt.

Omdat ik denk dat ik er goed aan doe om mijn plan te wijzigen en voor de oranje route te gaan ga ik in plaats van rechtdoor toch rechtsaf. Later kan ik zeggen, dat was een goede keuze. Ik wandel verder, stijg weer enkele meters en zie dan het kunstwerk. Mmmmm het is een stalen kronkelende lijn, het is wel groot. Toch weet ik dat als ik “ergens” ga staan ik er iets moet kunnen lezen.

Kunstwerk in de natuur

Als ik er langs loop blijf ik kijken, ik zie dan wel het eerste deel van het woord. Ik ga op de kop van de lijn sta en zie “TWIJFEL”…….Ik wil er twijfelaar van maken maar een lage letter zoals een J een F of een G zegt mij dat dit niet klopt. Ook hier houd ik even pauze omdat ik het niet zie.
Ik maak foto’s, kijk, blijf kijken maar kom niet verder als ik een wandelaar met een hond zie. Aan mevrouw vraag ik of zij hier vandaan komt en of ze weet wat er staat. Mevrouw verteld mij dat er TWIJFELGRENS staat. Als je het eenmaal ziet dan kun je er ook niets anders meer van maken.

Je ziet een glooiende lijn in het landschap tot je op het juiste punt staat, dan kun je de tekst ontcijferen

Romeinse villa en uitkijkpunten

Ik ben blij, kijk nog een keer en wandel weer verder. Tussen de nu weer groene bomen door zie ik dorpjes en kom ik langs een markering van een Romeinse Villa en een mooi aangelegde uitkijksteiger.
In de verte zie ik een kasteel, zie ik nog wilde hyacinten en kom ik via een tunnel terug het centrum van Borgloon in waar ik terug kom bij mijn auto.

Deze wandeling was met alle stukjes die ik extra heb gelopen was uiteindelijk toch ruim 11 kilometer. 

 

Wil je meer weten van deze wandeling of de andere wandelingen vanuit Borgloon kijk dan even hier
Deze wandeling liep ik in april

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print