Wandelpin Blog

Wandelen in de Eifel over HeimatSpur MaareGlück

Een rondwandeling waarin 3 meren centraal staan. We starten vanaf het centrum van Schalkenmehren en vinden hier al snel de juiste bordjes. Op het bordje staan de letters MA en de tekst MaareGlück. We lopen al snel  het dorp uit en beginnen direct aan een pittige klim.
Onderweg houden we regelmatig even stil om ons om te draaien zodat we over het Schalkenmehrener Maar kunnen uitkijken.

Schalkenmehren

We zien niet alleen het mooie rustige meer maar ook de glad gemaaide grasvelden, de bomen die ineens veel kleiner zijn als dat we ze zien als we eronder staan. Ze zijn soms zo klein dat je denkt dat er een miniatuur treintje tussen door kan rijden.

Ook hebben we hier uitzicht op het dorp Schalkenmehren. We denken regelmatig dat we op het hoogste deel zijn en elke keer wandelen we na een kort plat stukje toch weer omhoog.
Bij een kruis zonder begeleidende info wat de reden is dat dit grote kruis daar staat zijn we op de TOP.

Hier gaan we even op het bankje zitten en kijken we alleen maar vooruit over het water naar Schalkenmehren en alles wat er omheen staat.

Oppassen voor de geiten

Van het Schalkenmehrener Maar lopen we naar het Weinfelder Maar. Onderweg komt een kudde geiten ons tegemoet die natuurlijk net als wij daar wandelen van boven naar beneden naar het meer willen. Ze kijken ons aan of ze zich afvragen “waarom lopen jullie hier”. Ze snuffelen wat, de grote nemen de kleintjes onder hun hoede en ze gaan verder naar het water waar de meeste hun buik vullen met een slok water.

Dronketurm

Wij bekijken dit tafereel en lopen naar het kerkje van Weinfeld waar ik mijn ogen uitkijk naar de muur met allemaal tegeltjes maar waar we ook een kaasje aansteken en denken aan de mensen die we missen. Het kerkje ligt aan het middelste meer van deze 3 meren. Tussen het Weinfelder Maar en het Gemündener Maar ligt de Mäuseberg. Op de Mäuseberg staat een opvallende toren die je ook mag beklimmen. Met mijn rugzak op m’n rug beklim ik de smalle trap waar ik 360graden om me heen kan kijken over de meren in het dal. Ook zie ik het kerkje waar we net nog waren.

Als ik naar beneden ga merk ik dat het mee naar boven nemen van mijn rugzak niet de meest handige keuze was. De trap is zo smal dat als ik mijn rugzak op m’n rug houd ik de draaitrap onmogelijk kan aflopen. Keuzestress en dat tijdens mijn wandeling.

  1. Achterste voren naar beneden
  2. Rugzak op mijn buik (dan wordt het een buikzak)

Ik heb gekozen voor optie 2, rugzak op mijn buik en langzaam de trap af lopen zonder dat ik iets kan zien. Was wel weer een leermoment voor de volgende keer, smalle trap…. dan zonder rugzak naar boven. Ondanks de “stress” met de rugzak was het uitzicht geweldig en kijk ik uit naar het 2e deel van deze wandeltocht.

We volgen de groen-witte markering met de tekst MaareGlück

Wandelpin Eifel MaareGluck

Oranje water

Het 2e deel van deze wandeling gaat vooral door de bossen. Bossen met bomen waar de wortels duidelijk zichtbaar van zijn en ze mij laten zien dat ze al redelijk op leeftijd zijn. Het is een mooie zonnige dag en de zon laat zich regelmatig zien tussen de bomen door. Als we pauze houden probeer ik een “sterretje” te fotograferen van de zon tussen de bomen. We zien soms een watertje stromen als we ineens een wel heel opvallende kleur tussen de groene vlaktes zien. Het is knal oranje, ik dacht dat het water oranje is maar dat is niet het geval. Het water is kraakhelder zie ik als ik er dichtbij ben. De bodem is echter wel knal oranje er zal dus wel veel ijzer in het water zitten.

Na enkele foto’s wandelen we verder en komen we na een wandeling van ongeveer 12 kilometer bij ons hotel aan. In  Hotel Schneider am Maar staan onze koffers al in onze kamer en mogen we ‘s avonds van een goed verzorgd driegangen diner gebruiken maken.

Met dank aan

Deze wandelreis is mogelijk gemaakt door Eifel Toerisme in samenwerking met Vita Walking.
Wil jij meer weten over wandelen in de Eifel kijk dan op de website van Eifel Toerisme 
Deze wandeling komt in het pakket van wandelreizen van Vita Walking. Kijk eens op de site van Vita Walking voor nog meer volledig ontzorgde wandelreizen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print