Wandelpin Blog

Camino Brabant | R08 | Oisterwijk – Tilburg

Deze keer wandel ik samen met Judith van Oisterwijk naar Tilburg. Volgens de website ongeveer 20 kilometer met Moergestel als middelpunt voor een lunchpauze. We kozen voor deze route omdat deze ook door het natuurgebied in Oisterwijk gaat en dat vonden we erg mooi tijdens onze Roots wandeling

Vanaf het station waar we de auto hebben geparkeerd lopen we naar het centrum van Oisterwijk. Leuk centrum waar we via een prieeltje over een bomenlaantje naar de kerk lopen. In de kapel van deze kerk ligt het eerste stempel van de dag. Als we buiten zijn zoeken we de eerste markering en gaan we op pad.

St Jozefkerk

In de beschrijving op de website lezen we dat we naar de St Jozefkerk op weg zijn met waarschijnlijk één van de mooiste Maria Kapellen op het hele pad. Inderdaad, als we daar staan zien we een hele mooie kapel met een Maria beeld in een afgeschermde sokkel.

We kijken even rond, maken enkele foto’s als we worden aangesproken door een mevrouw op leeftijd. Zij heeft zojuist een kaarsje aangemaakt en vraagt of ze ons iets mag vertellen. Nu houden wij beide van deze ontmoetingen en zeggen dan ook “ja graag”.

Mevrouw verteld ons dat zowel Maria als het kindje een gouden kroon op hebben welke zijn “gedoneerd” door de inwoners van Oisterwijk. Haar moeder† heeft zoals toen werd gevraagd sieraden ingeleverd waarmee de kroontjes van Maria en het kindje zijn bekostigd. Mevrouw straalt als ze ons dit verteld.

Zij geniet dat ze ons dat mag vertellen en wij genieten omdat we de passie van mevrouw kunnen voelen.

Wij kijken nog even rond, steken een kaarsje aan en ondertussen verteld mevrouw kleine weetjes over de kerk, waarom je er niet helemaal in kan, waarom er hekken staan en waarom de collecte bus voor de kaarsjes achter het hek staat. Ook laat ze ons weten dat ze er graag komt maar niet meer naar de kerk gaat. Mooi dat deze mevrouw dit allemaal met ons, wildvreemde van elkaar wil delen.

Als we buiten zijn zeggen we tegen elkaar, “heerlijk zo’n ontmoetingen”. We wandelen ieder met onze eigen gedachte verder.

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Voor we de Oisterwijkse Bossen en Vennen inlopen komen we langs het informatiepunt van Natuurmonumenten. Hier waren we eerder en we hadden het idee dat ze lekkere lunches serveerde. Iets vroeger dan gedacht besluiten we hier te lunchen en niet in Moergestel.

Na een lekkere lunch (goed gedacht dus) lopen we de echt prachtige natuur in. We kijken naar de vennen welke we passeren, genieten van de kleurige bloemen en de fladderende beestjes boven het water.

Toch even pauze

De lunch hebben we al gehad maar als je in een dorp komt waar je ook kunt stempelen maar ook graag even naar de toilet wilt kun je natuurlijk ook gewoon een drankje doen. We kiezen voor een alcohol vrij pilsje, het is warm dus een heerlijke dorstlesser. Voor we pauze houden willen we eerst stempelen. Als ik binnenkom zie ik een oudere dame rozenkrans bidden. Ik besluit haar niet te storen, me om te draaien, pauze te houden en daarna terug te lopen.
Als ik na de pauze terugloop is het kapelletje leeg en neem ik op mijn gemak een kijkje en stempel ik mijn stempel in de kaart.

Landgeiten

Nu gaan we onderweg naar Tilburg. Op de kaart zie ik dat we langs een stuk wandelen waar we tijdens onze Roots wandeling zagen dat er een Abdij – kerk was maar waar we niet onderweg naartoe waren. Ineens bedachten we, “daar zullen we vandaag wel langs wandelen”.
In het informatieboekje van  Roots stond bij dat stuk vermeld dat daar landgeiten leefde.

We hebben ze die dag niet gezien, best jammer. Tot onze verrassing waren ze er nu wel en hebben we even gezellig een praatje gemaakt. Wat een mooie vacht hebben die dieren.

Niet in België

In de verte zien we de spitse torens van de abdij toen nog niet wetende wat we nu wel weten. We verlaten de natuur, passeren een kruis en komen bij de poort van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Op de website stond dat in de Mariakapel een stempel ligt. We wandelen naar de kapel en zien veel reclame van La Trappe, dan zien we een winkel. Verbaasd vragen we ons af of dit de brouwerij van La Trappe is. In mijn gedachte is dat een Belgische bier, waarom ik dat dacht, geen idee.

La Trappe

Bij de Mariakapel halen we een stempel en kijken we even rond. Dan gaan we terug en kunnen we de verleiding niet weerstaan om ook hier even op het terras te gaan zitten.
Ze hebben van verschillende soorten La Trappe proefglaasjes, dat is leuk. We besluiten een drankje je bestellen met nachos waarvan de kaas dan weer is voorzien van een La Trappe smaakje.

Wat een heerlijke plek, wat zijn we verrast, dat hadden we nergens gelezen en hadden we ook geen idee van dat dit hier was. We genieten en kijken hoe we verder moeten. We zien dat we nog 4 kilometer moeten lopen en dat we alleen maar “stad” krijgen. Wetende dat er kermis is besluiten we om onze wandeling hier te beëindigen, we nemen de bus terig naar Tilburg waar we de trein naar onze auto nemen.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juli

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Camino Brabant als ook jij interesse hebt in deze Camino

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van deze Camino? Klik kan hier.

Hier lees je meer blogs van Camino Brabant

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Niet alleen daarom geschreven in WE vorm
Ik wandelde deze wandeling samen met Judith van Vita Walking en J Loves to Travel

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print