Wandelpin Blog

De Schneeberg beklimmen

De Dutch Mountain Trail die in de volksmond ook wel DMT wordt genoemd is een wandelpad van ongeveer 100 kilometer. Wandelend over deze trail maak je voor Nederlandse begrippen heel wat hoogtemeters. Natuurlijk zijn het niet alleen hoogtemeters maar kun je genieten van de vele uitzichten, passeer je verschillende beekjes en heb je soms het gevoel om te verblijven in een uitgestrekt berglandschap. 

Naast de A naar B (lineaire) route zijn er ook rondwandelingen. Antonette, bekend van haar website We12Travel schreef een blog over haar wandeling over de Schneeberg welke ik hier mag plaatsen zodat de Wandelpin lezers hiervan kunnen meegenieten en hopelijk inspiratie opdoen.

De Schneeberg beklimmen

Een leuke wandeling die ik deed vanuit Landal Hoog Vaals was het beklimmen van de Schneeberg, een van de Seven Summits, de steilste zeven toppen van Zuid-Limburg. Destijds wist ik nog niet dat het onderdeel was van de beroemde Dutch Mountain Trail die ik een jaar erna zou lopen. Ik zag de pukkel in het landschap liggen en ging op onderzoek uit of ik hem zou kunnen beklimmen.

De top van de Schneeberg ligt officieel in Duitsland, maar het grootste deel van de wandelroute voert je door Nederland. De route is niet bewegwijzerd, maar ik downloadde de GPX op de website van Visit Zuid-Limburg. Omdat ik in Landal Hoog Vaals verbleef, maakte ik er een eigen route van met behulp van Gaia GPS, mijn favoriete wandelapp. De route zoals deze in het GPS bestand staat is 8,8 kilometer lang en begint en eindigt in Lemiers. Ik liep hem met de klok mee.

Start in Lemiers

Daar waar je in Vaals omver gelopen wordt door toeristen, lijkt het in Lemiers een stuk rustiger. Zelfs op een zondagmiddag in het voorjaar. Ik ben vanuit Landal Hoog Vaals naar Lemiers gewandeld en heb hier de route van de GPX opgepakt. Al snel steek ik de grens met Duitsland over en loop ik door weiden richting het gehucht Orsbach. Net bij binnenkomst van het dorp steek ik de grote weg over en begin ik aan de lange, geleidelijke beklimming van de Schneeberg.

Wandelen met uitzicht

De aanlooproute naar de Schneeberg deed ik inmiddels drie keer en het is absoluut een van mijn favoriete wandelpaden in dit deel van Nederland (okee technisch gezien misschien Duitsland). Je hebt namelijk prachtige uitzichten over het fraaie heuvelland van Zuid-Limburg en ziet het glooiende landschap overal om je heen liggen. In het voorjaar was het pad ontzettend drassig en hield ik de voeten niet droog, dus het is slim om waterdichte schoenen met stevig profiel aan te trekken. 

Naar de top

Na enkele kilometers over dit prachtige pad sla je linksaf het bos in en ga je aan de laatste klim naar de top van de Schneeberg beginnen. Het pad is op sommige plekken vrij steil en het is soms even zoeken naar de juiste manier om je voeten in de modder te plaatsen. Net voordat het bos eindigt sla je rechtsaf een breed bospad op en wandel je met uitzicht op Duitsland aan je linkerhand.

Op de top van de Schneeberg

Niet veel later sla je rechtsaf en even verderop ben je op de top van de Schneeberg aangekomen. Helaas sta je middenin het bos en dus heb je geen uitzicht, de top is ook niet als zodanig gemarkeerd. De Schneeberg is 257 meter hoog en dankt zijn naam aan de kalkgrond, die ’s zomers een bijzonder witte kleur heeft. De afdaling terug naar Lemiers is snel en eenvoudig, af en toe even glibberen maar dan mag de pret zeker niet drukken. Uiteindelijk steek je de Lemierserweg over, vanaf hier kun je ook richting Vaals wandelen of vanaf de top van de Schneeberg volg je de Dutch Mountain Trail naar het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg.

Handig om te weten

De route is niet bewegwijzerd maar met behulp van de GPX op de website van Visit Zuid Limburg makkelijk te volgen. Onderweg is geen horeca dus neem zelf wat te drinken en een snack mee. De route is niet moeilijk maar wel een goede oefeningen voor wie wil oefenen met bergwandelen in Nederland.

Banner Dutch Mountain trail

Download de wandeling via Visit Zuid-Limburg

Meer lezen over de ervaringen van Antonette over de Dutch Mountain Trail en Limburg, kijk dan even op haar website.
De Dutch Mountain Trail: alles wat je wilt weten
Wandelen Zuid-Limburg: de mooiste wandelingen vanuit Landal Hoog Vaals
Ook ik wandelde verschillende etappes, die vind je hier

De ingevoegde foto’s zijn geplaatst met toestemming van Antonette.

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print