Wandelpin Blog

Modderlopen in de Franse Ardennen

In het wandelreispakket van Vita Walking zit ook een wandelreis naar de Franse Ardennen. Deze wandelreis duurt 4 dagen waar je ook 4 dagen wandelt. Je slaapt deze 4 dagen in La Férée bij Danou, een Chambres d’hôtes van Nederlandse eigenaren.

Ik vertrok een dagje eerder samen met Judith en maakte dan ook al op woensdag kennis met David en Manou. We vertrokken later in de middag want zo ver is het vanuit midden Limburg niet.

We arriveren begin van de avond en mochten nadat ik heb kennisgemaakt in hun privé gedeelte met hen mee-eten. Judith had mij al “gewaarschuwd” voor de kookkunsten van Manou en ik kan alleen maar schrijven: “ja Judith, ik begrijp wat je bedoelt”.

Wandelen en een proeverij

We slapen in een privévertrek van David en Manou, want de kamers zijn allemaal besproken voor de wandelreisdeelnemers. Donderdag rond 12:00 uur arriveren de wandelaars. We lunchen samen om daarna aan de wandel te gaan voor onze eerste wandeldag.

Tijdens de lunch maken we kennis met elkaar. Het gezelschap bestaat uit één echtpaar, twee vriendinnen en drie “singles”. Ze zijn niet singel maar wel alleen op deze wandelreis. Gelukkig ben je met een groepsreis nooit alleen daarom kies je voor een groepsreis.

Het is een leuke gevarieerde groep met zowel mannen als vrouwen in alle leeftijden.

Cidrerie Les Bulles Ardennaises

Op wandeldag 1 staat er een wandeling van circa 5,5 kilometer op de planning met een bezoek aan Cidrerie Les Bulles Ardennaises. We rijden vanuit de Chambres d’hôtes naar de Cidrerie waar we onze auto’s parkeren en gaan dan aan de wandel. David wandelt met ons mee en ook Judith die nog herstellende is van een beenblessure wandelt deze dag met ons mee.

De lucht is blauw, de wolken zijn wit en de zon schijnt er af en toe tussendoor. Het is een rondwandeling met 2 lange redelijk rechte paden. Langs de paden zien we veel opgestapeld hout en passeren we veel modder paden. Het is april, sommige bomen zijn nog helemaal kaal terwijl andere bomen al echt heel wat groen laten zien. Halverwege de wandeling lopen we door een dorpje genaamd Lalobbe. Hier fotografeer ik enkele woningen en de kerk.

Als het rondje er op zit bezoeken we de Cidrerie. We bekijken eerst een film die vertaald is door David waardoor we het wel kunnen volgen. Na de film gaan we buiten kijken, er is nog niet veel te zien, een klein beetje bloesem en verder kijken we binnen naar de grote vaten waarin alles gebotteld wordt. Na de rondleiding krijgen we een proeverij waar we allemaal naar uitkeken en natuurlijk hebben we de mogelijkheid om wat te kopen.

Weer terug bij Danou gaan we na wat opfristijd aan tafel. Hier gaan we genieten met een van de maaltijd die Manou voor ons heeft verzorgd. Iedereen gaat op tijd naar bed want morgen is het weer een nieuwe wandeldag.

Wandeldag 2 vanuit Danou

Wat een stilte was het ’s nachts. Ik heb heerlijk geslapen en sta op tijd op voor het ontbijt. Na het ontbijt gaan we aan de wandel vanuit Danou. Het is een wandeldag van ongeveer 20 kilometer.

Het weer is minder mooi dan gisteren en er staat ons volgens de weermannen ook nog wat regen te wachten. Niet te druk om maken, we zien wel wat er op ons pad komt. Ik merk zelf altijd dat als ik echt op een wandelreis ben de regen mij veel minder kan deren.

Het landschap is zoals ik het had verwacht, heuvelachtig met mooie vergezichten. Ik fotografeer heel wat bloemetjes en mijn voeten blijven droog ondanks de modderpaden (nog stees zo blij met mijn Hanwag wandelschoenen).

Na ongeveer 6 kilometer komen we bij Saint-Jean-aux-Bois waar we langs het gemeentehuis en de kerk wandelen als we bij een oude overdekte markt komen. Hier is David die ons voorziet van koffie/thee met iets lekkers, dit is toch verwennerij.

Over de paal

Na deze pauze krijgen we een splitsing in de groep. Er komt een uitdagend stuk aan waar we een watertje over moeten steken op een niet alledaagse manier. Ik ben hier donderdagochtend voor iedereen aankwam even gaan kijken en het is leuk, uitdagend en zeker niet onmogelijk. David loopt met de ene groep mee en ik met de andere groep. Judith gaat met de auto van David terug naar Danou waar ze samen met Manou de lunch voorbereid.

Na wat gebanjer door hoge struiken komen we bij het water aan. We zijn met z’n vieren en het zorgt niet voor problemen, het is “gewoon” leuk. Na deze overstap nog wat klim en klauterwerk om daarna door laag groeiende begroeiing te lopen waar één van de wandelaars wel heel erg geniet van hetgeen hij allemaal ziet. Deze gepensioneerde tuinman ziet het ene na het andere wat hij met ons deelt. Zo zien we Eenbes en Salomonszegel, nu lijkt het of ik dat allemaal heb onthouden. Ik kan je zeggen, dat is zeker niet waar, ik heb hetgeen ik wilde onthouden even opgeschreven want anders was me dat tijdens het schrijven van deze blog allang ontschoten.

Als we het dorpje Maranwez inlopen zien we de rest van de groep en komen Judith en Manou met de lunch. Vanaf de lunch lopen we weer samen, met Judith verder.

Onderweg zien we schaapjes, koeien en heel veel koolzaad in bloei. In Liart kijken we naar de kerk, naar het gemeentehuis en gaan we op het plein even “naar de kroeg”.

Op naar de kroeg!

Na 2 drankjes en enkele zakjes chips die we samen delen gaan we terug naar Danou. Iedereen neemt de tijd voor een lekkere douche om fris en fruitig aan het diner deel te nemen. Ook deze avond vertrekt iedereen weer redelijk op tijd naar zijn kamer voor een fijne nachtrust.

Wat je misschien nog wilt weten

> Onze foto's

We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

> Een Wandelpin

Wil jij als herinnering aan je wandeling in Frankrijk een bijpassende Wandel? Kijk eens naar deze of andere Wandelpins:

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print