Wandelpin Blog

Rondje Limburg, de start van Ophoven naar Grathem

Limburg, is ik denk wel één van de populaire wandelprovincies voor wandelaars uit binnen- en buitenland. Het idee van Sylvia en Vincent om een “Rondje” te lopen in eigen provincie is helemaal zo gek nog niet. Rondlopen is nodig om van alle kanten te genieten want onze provincie wordt verdeeld door de Maas en de provincie kent van zuid naar noord hele verschillende wandelervaringen.

Arlette, mijn mede wandelreisbegeleider van Vita Walking is gestart aan deze nieuwe uitdaging en ze vertelt er graag over. Hieronder Arlette’s eerste blog over Rondje Limburg welke in 2024 bij de beste 5 wandelingen van de Benelux hoort.

De uitdaging

Toen ik in de krant las dat er een nieuwe lange-afstandspad was gemaakt in Limburg had ik zoiets van YES die ga ik doen.

Nu ben ik zo iemand die graag wandelt, maar eigenlijk altijd achter andere aanhobbelt omdat ik in alle rust van de omgeving geniet en foto’s maak. Meestal ben ik niet iemand die oplet waar je naartoe moet, ik mis nogal eens een afslag, bordje of markering.

Bij dit rondje in Limburg wil ik dat anders gaan aanpakken, hier ben in degene die de route bepaald en oplet (tenminste, dat is het plan)

Jacky en mijn wandelmaatjes

Mijn wandelmaatje Jacky (een schat van een teckel) en ik hadden besloten om deze route niet alleen te lopen, ik heb dus een oproep op Facebook geplaatst met de vraag of iemand mee wilde wandelen.

Zo leuk, via Facebook hebben zich 2 wandelaars gemeld. We gaan de hele route samen wandelen en wie daarnaast aansluit, dat zien we per etappe.

Omdat alle 18 etappes rond de 20 kilometer of nog meer zijn heb ik besloten dan ik mijn eigen lengte van de routes bepaal (dat wordt puzzelen). Zelf vind ik iets minder kilometers prima en omdat mijn wandelmaatje Jacky 4 pootjes heeft die erg kort zijn heb ik besloten dat de routes niet veel langer mogen zijn dan 15 kilometer anders loopt Jacky na 285 kilometer met de buik op de grond. We zijn begonnen in Ophoven (België), dat is lekker in de buurt, en een bekende omgeving.

Rondje Limburg Ophoven - Grathem

België? Ja België, dat is ook Limburg!

De start van onze eerste etappe (nummer 4 op de website van Rondje Limburg) begint bij de Spaanjert. Wisten jullie dat dit hotel-restaurant al in 1753 op de kaart stond? Het was toen een schippersherberg maar dat even terzijde. Voor we aan onze tocht konden beginnen moest ik eerst het voor ons eerste scanpaaltje zoeken, want als ik het hele rondje loop wil ik ook de “stempels” oppikken.

Gescand, we gaan op pad

Het eerste stuk loopt van Ophoven via de Maasplassen richting Thorn. Deze Maasplassen zijn kunstmatig aangelegde wateren. Ze zijn ontstaan door het ontginnen van grind en worden nu gebruikt voor de recreatie en nieuwe natuurgebieden.

De wandeling langs het water is in deze tijd van het jaar wat saai. Ik ga hier in de zomer wel eens gaan wandelen en dan is er heel wat meer te zien. Toch heeft elke tijd van het jaar iets moois dus als je je ogen goed de kost geeft, zie je hier en daar toch nog wat interessants.    

Rondje Limburg Ophoven - Grathem

Thorn, het witte stadje

Voor we Thorn en dus ook Nederland in wandelen nog even een stop om onze boterhammen op te eten. Omdat Thorn bij ons bekend is lopen we hier wat snel doorheen. Ben je hier niet bekend, neem dan zeker even de tijd want het Witte Stadje is een echte trekpleister in Limburg.
Thorn heeft veel horeca plekjes, ook leuk om daar een kop koffie te drinken of om te lunchen. Als je tijd genoeg hebt wandel dan langs de monumentale panden, de Abdijkerk en….kijk ook naar beneden naar de geplaveide straatjes.

Rondje Limburg Ophoven - Grathem

Op weg naar de modder

Na Thorn gaan we onderweg naar Grathem. Vanaf hier lopen we over modderpaden wat met het weer van de afgelopen maanden en in het seizoen wel te verwachten was. We wandelen in een rechte lijn langs kanaal Wessem-Nederweert naar ons eindpunt in Grathem. Hier pakken we de volgende keer de route weer. Omdat dit geen officieel eind- startpunt is kunnen we hier niet inchecken. Dat doen we de volgende keer bij Checkpoint Leudal

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Arlette wandelde deze wandeling in maart

Info over de route
Kijk op de website van Rondje Limburg als ook jij interesse hebt in een wandeling door Limburg

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de Wandelpin van Rondje Limburg? Klik kan hier.

Meer over het langste Natuurpad van Nederland? 
Hier
 lees je meer blogs van het langste NATUURPAD van Nederland

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Rondje Limburg Ophoven - Grathem
Ook deze Wandelpin hebben wij in de webshop

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print