Wandelpin Blog

Heuvelrughike, de kennismaking

Connecties maken, ik houd ervan. Op de Wandelbeurs waar wij in 2023 voor het eerst stonden ontmoeten ik Marianne. Marianne heeft een wandelroute ontwikkeld over de Heuvelrug. Met deze route, de Heuvelrughike, was zij genomineerd tot beste route van de Benelux.

Bij de beste 5

De Wandelbeurs vindt plaats in België en Nederland en in 2023 had de bekendmaking in België plaatsgevonden (deze beurs was in 2023 een week eerder). De Heuvelrughike werd niet bekroond tot winnaar maar hoorde bij de beste 5 nieuwe wandelpaden van 2023. Een mooie klassering als je start met meer dan 20 wandelroutes in de hele Benelux.

Tijdens de Wandelbeurs was Marianne aanwezig om een lezing te geven en bij de stand van Gegarandeerd Onregelmatig de Heuvelrughike te promoten. Samen met Wanda van de Wandeltrainer kwam Marianne naar onze stand. Nadat we aan elkaar waren voorgesteld was ik blij verrast toen Marianne vroeg of we wilde nadenken om een Wandelpin van de Heuvelrughike te maken. 

Heuvelrughike wandelpin

Na de beurs zochten we contact en ik ontwikkelde in samenspraak en op aanwijzing van Marianne een Wandelpin. Leuk om samen dat traject te starten en uit te voeren. Marianne vertelde over de unieke kenmerken van de route en ik zette dat om in beeld. Na verschillende tekeningen kwamen we tot het beeld wat er nu is en daar zijn we beide enthousiast over.

Het ontstaan van de Wandelpin

Achter de afbeelding zit ook een gedachte. De Heuvelrug is een Nederlands stuwwallenlandschap en die historische ontwikkeling wilde we graag laten terugkomen in de Wandelpin. Je ziet de golvende stuwwallenlandschap vol bos en heide en de omliggende waterrijke gebieden . De wandeling en de Heuvelrug starten bij de oude Zuiderzeekust in Huizen en loopt door tot en met de Grebbeberg, nog voorbij Rhenen. Je loopt dan ook van de provincie Noord-Holland naar de provincie Utrecht.

Gegarandeerd Onregelmatig

De wandelroute die Marianne in eerste instantie voor zichzelf had bedacht is, nadat zij het heeft bewandeld, verder ontwikkeld en uitgewerkt met SNP Natuurreizen waarna het de naam Heuvelrughike kreeg. Er is een samenwerking met het Geopark ontstaan om meer over de achtergrond te weten te komen. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig heeft in samenwerking met Marianne de wandeling als wandelgids uitgegeven.

De wandeling is inmiddels ook verzorgd (of ontzorgd) als wandelvakantie te boeken bij SNP natuurreizen en ook op de Wandelzoekpagina kun je informatie terug vinden

Aan de wandel

Na al deze ontwikkelingen en het uitbrengen van de Wandelpin kon een gezellige wandeling dan ook niet uitblijven. Op een mooie lente dag in juni heb ik met Marianne afgesproken in Amerongen. We starten op het terras met koffie waarna we aan de wandeling beginnen.
We hebben afgesproken om een rondje te lopen, we lopen het grootste deel over de Heuvelrughike en om er een ronde van te maken wandelen we gewoon hoe we denken dat het leuk is, over paadjes welke we er leuk vinden uitzien.

Kasteel Amerongen

We lopen vanaf het terras direct de route op en komen langs kasteel Amerongen. Het kasteel blijkt op maandag gesloten te zijn dus ik kijk van afstand naar dit stukje historie. Later “leer” ik dat het geen vrije toegang heeft en dat je er (online) kaartjes voor moet kopen. Door het hek kijk ik naar de entree van het kasteel en wandelend langs het water zien we de lange kasteelmuren en de torens van het kasteel.

Na het kasteel gaan we naar de Tabaksschuur. Zoals ik wel eens eerder heb geschreven zie je in de verschillende omgevingen ook verschillende bouwstijlen en hier was het mij al eens opgevallen dat er lange, relatief lage “boerderijen” zijn. Deze dag leer ik dat het geen boerderijen zijn maar oude tabaksschuren welke nu soms omgebouwd zijn tot woonhuis.

Tabaksveld

Zelf zou ik het niet gezien hebben, voor mij is het een gesloten stukje land waar ik planten zie staan maar Marianne leert mij dat het een tabaksveld is. Ze vertelt mij dat we in Nederland vroeger groot waren in de tabaksteelt en dat er hier en daar op kleine schaal nog wat tabaksvelden zijn. Ze legt mij uit hoe het werkt en dan zie ik ook waarom de lange gebouwen zo laag zijn. Mooi om iets te leren van iemand die er vol passie over kan vertellen.

Als je hier ooit eens meer van wilt zien, in Amerongen is een bezoekerscentrum over de historie van de tabaksschuur (welke op maandag niet open is en ik dan ook niet bezocht heb)

Grafheuvels

Je vindt op verschillende plaatsen in Nederland grafheuvels, bij mij in Venlo (je loopt erlangs als je het Pieterpad wandelt) en ook op de Heuvelrug waar ze er iets speciaals voor hebben gedaan. Ze hebben een reconstructie gemaakt waar je doorheen kunt lopen en zo kunt zien hoe een grafheuvel vroeger gebruikt werd.

Amerongense berg

We bereiken het hoogste punt van de Heuvelrug waar ik op de zuil even kijk naar alle info die erop staat. Als we op de Amerongense berg staan wandelen we naar het Sterrenbos. We eten onze meegebrachte lunch op bij de eenzame eik waar we echt niet eenzaam zijn. Rondom de boom staan bankjes en op diverse bankjes zitten mensen gezellig met elkaar te kletsen en te genieten van de mooie dag. Dit is echt een fijne plek om pauze te houden. De eik staat midden in een ‘wagenwiel’ op een 5, 6, 7 sprong en elk stukje uitzicht is anders.

Vanaf hier verlaten we etappe 5 en wandelen we een stukje van etappe 4. Wat waar elkaar kruist weet ik niet precies, dat ga ik zeker een keer zien als ik de etappes helemaal ga wandelen. Marianne is een fijne gids en ze leidt me zonder een GPS of een boekje verder over paadjes, landgoederen en door de bossen. We zien de natuur in bloei met veel kleur en ik geniet van de mooie huizen die verscholen staan.

Uiterwaarden van de Rijn

Het laatste deel gaat langs de uiterwaarden van de Rijn waarna we terugkomen in Amerongen, we onderweg nog een blik op het kasteel werpen en waar we na een verfrissend drankje op het terras afscheid nemen. Als ik terug loop naar mijn auto die ik bij de kerk geparkeerd heb zie ik nog koperen blaadjes tussen de stenen en dat elke put een blauwe rand heeft. Geen idee wat en waarom maar zo blijft er altijd weer iets over om ooit uit te zoeken en de behoefte te hebben om weer verder te wandelen.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde hier in juni
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze belevingsfoto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen
WE
Ik wandelde hier samen met Marianne waardoor de blog (deels) in de WE vorm is geschreven
Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van deze wandelroute? Klik kan hier.
Hier lees je meer blogs van de Heuvelrughike en wil je meer info over de gehele wandelroute kijk dan op de website van de Heuvelrughike
Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Wandelpins, onze collectie

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print