Wandelpin Blog

Roots Natuurpad | van Arnhem naar Doorwerth

Ik reis met de trein en bus naar het beginpunt in Arnhem. De bushalte ligt aan het wandelpad, ik kan dus direct beginnen. Zoals altijd heb ik de route in mijn telefoon gezet. Hiervoor gebruik ik Komoot. Deze “praat” tegen mij als ik iets moet doen, voor mij werkt dat prima. Het boekje zit in mijn rugzak voor als ik het nodig heb.

Vanaf de bushalte loop ik natuurgebied Berkenhove in en wandel ik langs Euro Parcs “de Hooge Veluwe”. In Limburg was het erg mistig maar hier in Gelderland is de lucht blauw en zie ik allen wat laag hangende wolken welke duidelijk zichtbaar zijn door de zonnestralen.

Sommige bomen hebben nog groene bescherming verder is het kaal in het bos en zie ik de blauwe lucht er goed doorheen. De paden zijn grauw door de bladeren maar wel heerlijk om te bewandelen.

Het pad kruist de A12, in de verte hoor ik het verkeer maar door de bomen wordt dat ook gedempt. Om aan de andere kant van de A12 verder te kunnen wandelen loop je door een tunnel welke best lastig te bereiken is vanwege de vele modderpoelen die ervoor liggen (later blijkt dat het nog erger kan).

Warnsborn

Na de tunnel wandel ik landgoed Warnsborn op. Dit gebied is in beheer van Het Geldersch Landschap en ligt tussen de drukke wegen A12 en N224. Het gebied zorgt in de afgelopen jaren voor verschillende archeologische vondsten waaronder grafheuvels. Grafheuvels zijn ontstaan in vele periodes, van de late steentijd tot de Romeinse tijd. In deze regio zijn ze naar alle waarschijnlijkheid van ongeveer 2400 voor Christus.

Warnsborn betekent ‘heldere bron’. Born staat voor Bron en Warn staat voor Zuiver, zo ontstond de naam Warnsborn (bron Wikipedia)

Zonneharpen

Ik geniet van de Zonneharpen, wat zijn die toch mooi om te zien en wat geeft dat een rust. De modderpoelen zorgen voor iets minder rust. Dat is af en toe hink, stap, sprong maar zorgt ook voor leuke foto’s met reflectie.

Wandelpin Roots Natuurpad

Als ik een open vlakte oploop zie ik een gedenksteen en daar waar die vaak aan de 2e wereldoorlog refereren is deze ter nagedachtenis aan het eerste slachtoffer in de luchtvaart in 1910. Na het maken van de foto bedenk ik me dat dat wel heel lang geleden is. Wist niet eens dat er toen al gevlogen werd. Luchtvaart is een ruim begrip, het slachtoffer hoeft natuurlijk niet in een vliegtuig te hebben gezeten zoals ik dat in mijn hoofd heb.

Van noord naar zuid

Voor nu laat ik het rusten, ik wandel lekker verder over lange slingerpaden met de zon nog steeds in mijn gezicht. Deze wandeltocht gaat van noord naar zuid wat betekend dat als de zon schijnt je die dus heel vaak in je gezicht hebt. Voor nu heerlijk maar bij echte warmte misschien iets minder.

Wij liepen het Pieterpad van zuid naar noord en vonden de warme zon in de rug vaak erg aangenaam.

Warnsborn is een landgoed met grote statige gebouwen. Ik kom onderweg een aantal grote witte huizen tegen waaronder het landhuis wat nu een restaurant is en in de verte de Kapel. De poorten zijn echter dicht van de kapel waardoor ik besluit om geen korte omweg te lopen en hem alleen van afstand te bekijken.

Wat soms mooi zichtbaar is is dat omdat het een landgoed is er ook lange lanen zijn met aan beide zijde hoge (nu nog kale) bomen.

Landgoed Lichtenbeek

Na landgoed Warnsborn moet ik een wel heel drukke weg oversteken (N224). Voor ik oversteek kijk ik nog even naar een leuk, lief, klein huisje met opvallend groene luikjes. Na de oversteek kom ik op landgoed Lichtenbeek met verschillende akkervelden en boerderijen.

War Cemetery Arnhem Oosterbeek

Als ik langs een bosrand loop zie ik in de verte een begraafplaats. Van afstand zie ik dat de stenen op de graven allemaal gelijk zijn wat meestal wijst op een begraafplaats van oorlogsslagoffers.
Een bezoek aan de begraaf- gedenkplaats is niet opgenomen in dit traject maar dat weerhoud mij er niet van om een stukje om te lopen zodat ik hier wel even kan gaan kijken.

Bij de ingang wordt duidelijk dat het om War Cemetery Arnhem Oosterbeek gaat. Bij de entree staan 2 gelijke gebouwen waarin de informatie over deze begraafplaats. De info verteld onder andere dat er bijna 2000 graven zijn van veelal Britse soldaten. Na een korte rustige rondgang ga ik verder met mijn wandeling. Ik passeer het station van Oosterbeek, kom langs monumenten uit de 2e wereldoorlog en een Vegetarisch Woonpark (nog nooit eerder van gehoord of gezien).

Ik loop de Bilderbergbossen in Renkum in. Wandel over een pad waarvan ik me afvraag of men het verhard of onverhard vind maar ik vind het een onmogelijk wandelpad met over uitstekende bakstenen. Geen idee wie zoiets doet of bedenkt.

Achter een hek staan witte huisjes. Omdat ik er steeds naar blijf kijken en mijn nieuwsgierigheid groot is vraag ik aan een passant of hij weet waar het voor is. Het blijkt privesanitair te zijn van een camping. Zonder “bewoning” ziet het er veel spannender uit, ik had er al van alles van gemaakt in mijn hoofd maar zeker niet dat. Ik bedank meneer en loop met een grote glimlach door.

Grafheuvel

Vlak voor het eind zie ik een paaltje dat mij “verteld” dat als ik naar de heuvel kijk (wat voor mij een gewone heuvel is) ik naar een Archeologische Grafheuvel kijk. Mijn blik gaat verder naar een hoge toren. Ik loop er voorbij, wandel over een pad waar wel heel veel is gekapt door nog een klein bosgebied voor ik in Doorwerth bij de kerk nog een oorlogsmonument zie maar ook de bushalte.

Dit traject kent hier zijn eind, ik ga met de bus en trein terug naar huis om een volgende keer hier of ergens anders verder te wandelen over het langste NATUURPAD van Nederland.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in januari

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Roots als ook jij interesse hebt in “het langste NATUURPAD van Nederland”

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van het Roots Natuurpad? Klik kan hier.

Meer over het langste Natuurpad van Nederland? 
Hier
 lees je meer blogs van het langste NATUURPAD van Nederland

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print