Wandelpin Blog

Watervallen bezoeken in Istrië – Pazin

Als je al jaren in Kroatië – Istrië komt en nog nooit van de watervallen in de buurt van Pazin hebt gehoord ben je ook verbaasd als een overbuurvrouw op de camping verteld dat ze met de kinderen naar 2 (kleinere) watervallen is geweest. We hebben er naar geluisterd, haar foto’s bekeken en gedacht, dat willen wij ook zien.

Pazin

Eerst wilde we net als hun, naar de watervallen lopen en weer terug gaan. Omdat een beetje beweging op een zonnige vakantie geen kwaad kan heb ik gezocht naar een route die langs de watervallen komt.

We waren al eens in Pazin geweest en wisten uit ervaring dat parkeren bij de Zippline niet handig was. Toch was dat de plek die de route op komoot aangaf. Na wat puzzelwerk en andere keuze maken besloten we om in het centrum van Pazin op zoek te gaan naar een parkeerplaats. We vonden een parkeerplaats bij de lokale voetbalvereniging, geld in de automaat en aan de wandel.

Wat kun je verder nog lezen in deze blog

Langs de trein

Rugzak op de rug, broodjes in de hand en gaan. De route start in het centrum en van het stadspark wandelen we naar de treinrails. Het eerste deel van de wandeling gaat over smalle stoepen, verharde wegen maar ook over een stuk stad wat echt niet toeristische is en dat is ook erg mooi om te zien.

Vlinders

Als we na ongeveer 1,5 kilometer de natuur in gaan zie ik al direct 2 vlinders waar ik echt even stil voor blijf staan. Ik ben vandaag op pad met onze “grote” camera en kan dus afstand nemen en ze toch van dichtbij zien. Het zijn 2 vlinders die vleugels hebben waar je zo doorheen kijkt. Ik heb bij de caravan opgezocht en denk dat het een groot geaderd witje is. Deze leeft niet meer in Nederland maar hier dus wel.

Ook deze vlinder zag ik parend, tenminste, ik denk parend want anders waren we wel erg close met elkaar.

Zarečki Krov Waterfall

Na korte tijd komen we bij een waterval uit, deze heet de Zarečki Krov Waterfall. Dit is toch wel een trekpleister want in het hoogseizoen is er ook een plek waar je koffie en frisdrank kunt kopen. We lezen dat je niet van de rots mag springen maar er wel in mag zwemmen, alles natuurlijk op eigen risico.

We maken nog wat foto’s, van elkaar, samen en van de Wandelpins voor we verder wandelen. Al snel twijfel ik of we daar wel moeten lopen maar ja, er is een pad dus er hebben ook al andere wandelaars gewandeld. We gaan door en de ondergrond is rotsig, ongelijk, wortelig en onstabiel. De op- en afstapjes zijn soms hoog en ik pak mijn stokken erbij. Dat geeft mij meer vertrouwen en zekerheid.

Onderweg zien we een moeder met een kleuter van ik denk nog geen 2 jaar en een stel wat aan het trailrunnen is. Het zal dus toch wel een “gewoon” pad zijn alleen niet zo alledaags als ik gewend ben.

Pazinčica

We passeren de Pazinčica, een rivier van ca. 18 kilometer met verschillende stroomversnellingen en in de buurt van Pazin dus 2 watervallen. Na een oversteekpunt komen we bij Ruina mlyna
Hier kijk je uit over de verschillende lagen in het water. Zo stonden wij te kijken naar een vis die telkens probeerde om in een kleine overgang naar het volgende bassin te komen. Of het gelukt is, geen idee.

Deze ruïne is een ruïne van door water draaiende korenmolen. Het gebouw bestaat al vanaf eind 17e eeuw. In de tweede wereldoorlog was hier het garnizoenshoofdkwartier van het Duitse leger gevestigd waarna het in verval is geraakt. Tegenwoordig is het een echte ruïne en kun je vooral van het mooie plekje genieten.

Pazin Roof waterfall

Na dit stukje geschiedenis komen we bij de tweede waterval, de Pazin Roof waterfall. Voor ik zie dat het een waterval is zie ik heel veel grote platte stenen waar het water overheen kabbelt. We zien in de verte mensen over de stenen dwalen en wij gaan kijken of we daar ook kunnen komen.

Als we zien welke grote stappen die mensen gemaakt hebben besluiten wij dat we dat niet gaan doen maar we zien dan ook direct de waterval. Als wij er zijn zien we 2 plekken waar het water naar beneden valt. Later zien we op foto’s (op internet) dat bij hoger water er veel meer plekken zijn waar het water naar beneden valt. Ook hier mag je in zwemmen, dat gaan wij niet doen. We kijken onze ogen uit, we bedenken dat we onze “camping buren” dankbaar zijn dat ze dit met ons hebben gedeeld.

Pazinski Kaštel

We vervolgen ons pad, zien een hoge brug en komen bij het Pazinski Kaštel. Als we er toe lopen zien we hoe groot het is. We gaan er even een kijkje nemen maar bezoeken het niet. Dit is wel mogelijk maar omdat wij dit enkele jaren geleden al gedaan hebben doen we dat dit jaar niet. We kijken vanaf de stadsmuur de mensen die schreeuwen omdat ze hebben besloten aan een zippline te gaan hangen.

Het kasteel is al van de 10e eeuw en kent dan ook vele bewoners. Tegenwoordig is het een museum. Het heeft een mooie binnenplaats. Je kunt verschillende kamers bezoeken op de diverse etages.

Ook de Zippline slaan we over. Dit heb ik in 2021 samen met onze jongste zoon gedaan. Supergaaf om samen te doen maar niet om nu nog een keer te doen.

Koffie

Na een korte wandeling om het kasteel wandelen we naar het centrum terug, drinken we op het terras een kopje koffie en gaan we weer naar onze auto. De wandeling was een kleine 8 kilometer met soms wat onbegaanbare ondergrond maar ik had het niet willen missen

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in juni 2023
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken de foto’s in onze blogs niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
De route is niet gemarkeerd. Je kunt hem bewandelen via Komoot, daar hebben wij hem opgeslagen
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Komoot
Nog meer Kroatië
Meer lezen over mijn wandelingen in Kroatië, klik hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print