Wandelpin Blog

Pieterpad etappe 13 Vorden – Laren

Dit is één van de kortste wandelingen van het Pieterpad. Voor ons de 1e wandeling van boekje 1, voor andere de laatste wandeling van het boekje waar ze mee starten.
Wij starten bij het station in Vorden. Kasteel Vorden hebben we de vorige route gezien daarmee ook de gedenkplaat aan de grondleggers van het Pieterpad. De auto staat in Laren dus vanaf station Vorden wandelen we terug naar Laren waar we onze auto hebben neergezet.

In Vorden is het rustig op de zondag. We wandelen al snel de natuur in met de lange lanen en de hoge (nog kale) bomen. Tijdens één van de lange lanen zien we ook een kasteel aan het eind. Net als de vorige route, omdat wij hem “verkeerd om” lopen lopen we ook dit kasteel tegemoet. De bordjes en het boekje vertellen ons dat dit Kasteel Den Bramel heet. Het kasteel wordt ook wel een spookkasteel genoemd, we hebben dus gepaste afstand genomen (of waren het de hekken erom heen die het voorkwamen dat we dichter bij kwamen?).

Statige gebouwen

Kort hierna lopen we lang Landgoed het Enzerinck met een Koetshuis. Als we op ons gemak aan het kijken zijn naar al het moois wat we zien komt er een oudere dame vragen of we wel weten waar we naartoe gaan. Natuurlijk weten wij dat en geven aan dat we het Pieterpad bewandelen.
Mevrouw bevestigd dat we dan goed zitten waarna ze ons verteld dat ze in het Koetshuis woont en of we niet vergeten om er een foto van te maken. We merken dat mevrouw aan het genieten is van het mooie weer maar ook enigszins verward is. Ze geniet van de natuur, de passanten en maakt een praatje met iedereen. We wensen haar een fijne dag en wandelen verder. Dat zijn de leuke kleine dingen tijdens een wandeling.

Op kaartje 2 van deze route gebeurt niet veel. We zien mooie natuur, watertjes en veel tegemoetkomende Pieterpadters. Het worden er uiteindelijk 16 op deze korte route.

Kaartje 3 heeft daarin tegen weer leuke kijkpunten. We hadden gelezen dat er een trekpontje naar de Staringkoepel is. Hiervoor moeten we 800 meter van de route afwijken. Omdat de route zo kort is zijn we blij met deze extra meters. We wandelen naar het trekpontje en gaan de Berkel over naar de Staringkoepel. De Staringkoepel is open, we wandelen de trap op en hebben daar een geweldig uitzicht over de velden, het water de natuur.

De Staringkoepel

Vanuit daar moeten we zelf zoeken hoe we terug komen op de route. Eigenlijk mopperen we wat dat dit niet gewoon standaard in de route zit. We struinen door de velden en bossen op zoek naar de route. Als we op het laatste stukje zijn begrijpen we waarom het niet in de route zit.

We lopen over een erf van een boer welke GEEN toestemming geeft om naar de Staringkoepel te lopen. Er staat duidelijk dat dit via de andere kant van het water moet. Dan zou je dus heen en weer moeten lopen. Wij hebben dat niet gezien omdat we de route andersom lopen.
Samen hebben we SORRY gezegd tegen het bordje en zijn we doorgelopen. Jammer dat zoiets moois, in een relatief korte route niet gewoon kan worden bezocht omdat er geen weg naartoe is.

Na onze sorry zaten we weer op de route, dus door……We passeren het Twentekanaal via een smalle brug. Na de brug open velden met 2 wel heel erg leuke borden. Al kwebbelend over smalle paadjes zien we nog leuke huisjes en zijn we al in Laren, ons startpunt de volgende keer. Kopje koffie, iets zoets en in de auto naar huis.

De volgende routes, startend met Vorden-Laren zullen we gaan inplannen met een overnachting, dan gaan we 2 of later nog 3 dagen achter elkaar wandelen. Ik heb er zin in. 

Wandelpin Pieterpad PAW9
Foutje gezien? Meld het hier

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print