Wandelpin Blog

Westerborkpad | Soest – Amersfoort Vathorst

Nog steeds Covid19 dus weer met 2 auto’s naar Amersfoort Vathorst en met 1 auto naar Soest om daar verder te gaan aan onze wandelingen op het Westerborkpad.

Alle horeca is dicht dus ook de toiletmogelijkheden. We worden er steeds beter in om het (uit het zicht) in de vrije natuur te doen maar onze voorkeur heeft het niet. Als we Soest weglopen merken we allebei dat we graag naar de toilet willen. In de verte zien we een blok, het idee is dat het een toiletunit is maar dat lijkt ons sterk. Als we dichterbij komen blijkt dat het wel te zijn, speciaal voor de toeristen die passeren, dat is toch geweldig, wat een opluchting.

Kamp Amersfoort

De bordjes wijzen ons verder langs loopgraven en stellingen. Deze zijn ongelooflijk smal, het is passen en meten om er door te komen. De natuur is er mooi maar de graven zijn indrukwekkend.
Op het open veld waar we op uit komen staan allemaal foto’s van mannen. Deze mannen zijn op leeftijd. Later horen we dat dit overlevende van Kamp Amersfoort zijn en ze deze helden op deze manier een stem geven.

We lopen naar het schuilplaatsverlenersmonument. Een monument welke vanuit elke kant een ander beeld geeft. Deze wandeling lopen we op 6 mei en ondanks dat er geen grootse dodenherdenking is geweest liggen er wel bloemen. Dat maakt deze wandeling, op deze dag, op deze plek extra speciaal.

Als we vanuit het monument naar de ingang van Kamp Amersfoort lopen zien we een lange loopbaan met aan het einde een beeld. We lopen deze lange baan op en lezen dat dit de schietbaan-fusilladeplaats is. Als we aan het eind zijn ben ik onder de indruk van de uitdrukking van de man. Het beeld heet “de stenen man”.
Dit beeld maakt ongelooflijk veel indruk op mij. Wat een uitdrukking zit er in dit beeld. Ben op zo’n moment al redelijk stil maar wordt er nog veel stiller van.

De Stenen man.
Gevangene voor het vuurpeloton in Leusden

We lopen naar de ingang van Kamp Amersfoort. Hier staat een wachttoren, betreden kunnen we hem niet maar kriebels geeft hij mij wel. Het kamp is vanwege Covid19 niet geopend, hier gaan we zeker nog naartoe, even wachten tot ze open zijn.
Voor we de omgeving van kamp Amersfoort verlaten lopen we langs de ladder.

De Ladder is een monument dat gemaakt is voor het vroegere concentratiekamp Kamp Amersfoort. De ladder staat symbool voor een vluchtweg, troost en de gedachten van de gevangenen.

Een stuk verder lopen we langs een begraafplaats met oorlogsgaven en een Sovjet Ereveld, ook deze staat niet in de gids vermeld. Nu wordt deze gerenoveerd. Ook hier staan allemaal bloemen bij de graven, dit vanwege dodenherdenking.

We lopen Amersfoort in, een mooie oude stad met veel geschiedenis. Langs één van de grachten lopen we langs gekleurde bollen, we zien dat dit het geboortehuis van Piet Mondriaan is. Heeft niets met de wandeling te maken maar wel leuk om te zien.

Tijdens deze wandeling praten we over dodenherdenking. Iedereen beleefd en bekijkt dat op zijn eigen manier. Ik kijk met mijn gezin altijd naar de Waalsdorpervlakte (hoewel de lege dam van 2020 ook wel indrukwekkend was geweest). Ik ben nog nooit op de Waalsdorpervlakte geweest (staat nog op mijn wensenlijstje) maar die grote klok maakt altijd indruk op mij. Tijdens de uitzending voorafgaand aan de dodenherdenking vertelde de verslaggever dat er ca. 250 mensen op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht. Op het aantal overledenen tijdens de tweede wereldoorlog vind ik dat weinig, als we dat bespreken komen we een Struikelsteen tegen waarop de vermelding staat dat de overledene is vermoord op de Waalsdorpervlakte.

Deze wandeling eindigt in Amersfoort Vathorst. We gaan samen met de auto die in Amersfoort Vathorst staat naar Soest vanaf waar we ieder voor zich weer naar Limburg rijden.

De volgende keer wandelen we “maar” 7 kilometer. Omdat vanaf 1 juni de musea weer open mogen kunnen we naar Kamp Amersfoort. Dit gaan we doen voor we gaan wandelen. Verder willen we graag het verscholen dorp zien. De wandeling er naartoe slaan we over. Dit combineren we dus allemaal samen op één dag. Een korte wandeling met 2 bezoeken aan speciale plekken.

Kijk hier voor meer foto’s van deze wandeling
Lees hier alle blogs van het Westerborkpad

Heb jij die leuke pin al? Kijk hier voor meer info
Foutje gezien? Meld het hier




Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print