Wandelpin Blog

Open kerken dag | 1 jarig jubileum

Op uitnodiging van de bedenkers van de route Wegen met Zegen ben ik “on tour” geweest tijdens het 1 jarig bestaan van het Wandelpad. Deze dag waren alle katholieke en prostestanten kerken geopend die langs de route liggen.

Nijmegen

De start was in de pelgrimskapel die vorig jaar is omgedoopt tot Wegen met Zegen pelgrims kapel. Er was een kort openingswoord, een gebed en een rondleiding langs 5 prachtige glas in lood ramen. Van deze ramen kreeg ik van de spreker een kaart waar een benaming van de kunstwerken op staan.
In deze kerk is maandelijks een openings- wandel ceremonie.

Elst

Van Nijmegen gingen we naar Elst. Daar werd in de ochtend een 2e Wegen met Zegen pelgrimskapel geopend in de Werenfriduskerk. Rondom de kerk waren feestelijkheden georganiseerd  om passanten en bezoekers welkom te heten.  In de kerk branden de Wegen met Zegen kaars, er was een openingswoord en de deur werd symbolische geopend, de vrijwilligers werden bedankt en ik nam de tijd om tussendoor rond te lopen en foto’s te maken.

Valburg

In Valburg bezoeken we eerst de katholieke kerk waar we gezellig worden ontvangen met een kopje koffie. Dit is een relatief kleine maar lichte kerk. Daarna lopen we naar de protestanten kerk waar ik voor het eerst zie dat dit een veel summierdere uitstraling heeft maar dat er wel prachtige muurschilderingen zijn.

Homoet

Ik heb gehoord dat de vrijwilligers hier nog nooit binnen zijn geweest maar dat het op een prachtige plek ligt. Ze noemen het een heuvelkerkje en is protestante kerk. Bij aankomst zie ik wat er bedoeld wordt. Het ligt op een heuvel, heeft een bescheiden inrichting en een vriendelijke gastvrouw. Bij de kerk is een ambachtsmarkt georganiseerd die druk bezocht is.

Indoornik

Hier is wel een kerk maar die is geen eigendom meer van een gemeenschap. Deze katholieke kerk zal tijdens je wandeling dan ook niet geopend zijn. Achter de kerk staat sinds het verkopen van de kerk een kapel, gemaand “Mariakapel”. Deze is een bezoekje waard en met het verhaal van de gastvrouw nog mooier. De kapel ligt tegen de begraafplaats aan en er worden kleine bijeenkomsten gehouden.
De gastvrouw verteldt dat de glas in lood ramen een replica zijn van de ramen in de kerk.
Samen met mevrouw mogen wij kort in de oude kerk kijken en dan zie ik inderdaad de originele ramen, wat zijn de replica’s mooi nagemaakt zeg.

Voor de wandelaar. Bij deze kapel staat ook altijd een picknickbankje. Ben je toe aan je eigen koffie met een broodje, neem gerust plaats de bank staat er niet voor niets.

Hemmen

Deze vond ik het mooist. Bij aankomst vond ik het kleine, smalle oude kerkje al prachtig maar binnen was het nog veel mooier. Dit kerkje staat op landgoed Hemmen. Je wandelt ook over het landgoed, er is een kasteeltuin en je ziet er resten van het oude kasteel. De tuinen zijn zeker een bezoekje waard. Alles is verdeeld in vakken met kaartjes van wat er staat, een kleine vijver met heel veel kikkers en mooie muurschilderingen.
In deze kerk wonen we een dienst bij. Tijdens de dienst waarvan ik niet denk dat het een dienst is maar ik eigenlijk niet weet hoe ik het wel zou moeten noemen daarom noem ik het toch maar een dienst.

De dienst begint met een orgellied, een korte uitleg door één van de initiatiefnemers en dan gaat een mevrouw vertellen over de geschiedenis, leuk, interessant maar iets te lang in mijn ogen. Na haar verhaal wordt het pelgrimslied gezongen. Dit lied is een voor Wegen met Zegen bedacht lied en dat klinkt met het orgelgeluid erg mooi.

Driel

In Driel bezoeken we een kerk welke (zo word mij verteld) altijd geopend is. Hier is ook een toilet waar je gebruik van mag maken. Dit is zeker een gastvrije wandelaars / pelgrims kerk. De kerk is groot en ruimtelijk en heeft een verbond met Polen. Als je binnenkomt ontgaat je dat zeker niet. Er staan verschillende infoborden en gedenkartikelen in vitrines die daar ook aan refereren.

Eind

Ik eindig in Elst, daar neem ik de trein naar Nijmegen om naar de eerste kerk terug te lopen waarna ik naar huis rijd.

Tijdens de lunch

Als we in Indoornik zijn maken we gebruik van de picknicktafel en eten we ons meegebrachte broodje op. Tijdens onze lunch word mij  de vraag gesteld welk geloof ik heb.
Voor vertrek had ik deze vraag verwacht en dacht ik, welk geloof heb ik?
Ik heb geen geloof, ben niet gedoopt en zeker niet met een geloof opgevoed.
Ben ik gelovig, nee ik denk het niet, niet zoals het van vroeger uit bedoeld is maar ik vind de kerk geen vervelende plek om te zijn. Ik “pelgrimeer” over de Camino. Wandel stukken van Camino Brabant en ondersteun ook goede doelen zoals Walk for Homs.
Voor mij is de kerk stilte en rust en mijn Camino is rust en tijd nemen voor dat wat op je pad komt.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in mei

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Wegen met Zegen als ook jij interesse hebt in deze wandeling

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van deze wandelroute? Klik kan hier.

Hier lees je meer blogs van Wegen met Zegen

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print