Wandelpin Blog

In het spoor van de natuur in Terhills

Een lang weekend in de buurt van Nationaal Park Hoge Kempen betekend….wandelen in het park. Onze eerste dag gaan we naar Terhills omdat de hoge industriële gebouwen ons heel er aanspreken.

Industrie, shoppen en natuur

Onderweg naar Terhills verbaas ik me over het feit dat industrie, shoppen en natuur elkaar hier zo dicht bij elkaar raken. Het is helemaal in elkaar verweven. De torens van de oude mijnschachten die we vooraf op foto’s zagen staan op nog geen 200 meter van het mega shoppingpark afstand. Het hele gebied ligt rondom een industrieterrein wat mij niet erg uitnodigt om te gaan wandelen maar, we hebben het gepland, de route bekeken en gaan dan ook zeker daar starten

Wij parkeren de auto en zien een informatieplek van de Hoge Kempen. We lopen hier even naar binnen om te kijken voor een plattegrond en ik maak hier ook even gebruik van het toilet. Ze hebben hier verschillende routekaarten. Ik neem de kaart van dit gebied en van de Mechelse Heide mee.

De paarse route

Wat we niet nodig hebben leggen we in de auto en met de kaart van Terhills gaan we aan de wandel. We hebben besloten om de paarse route van 9,5 kilometer te gaan wandelen. Ik had er geen GPS van gedownload omdat ik niet echt wist wat we zouden gaan lopen en ik dat op internet ook niet echt kon vinden. Helaas blijkt later dat ik dat beter wel had kunnen doen maarja, zo leer je nog eens wat….

Vanaf het informatiepunt kom je eerst bij een groot statig gebouw waar een hotel in gevestigd is. Direct na dit gebouw zie je de herinnering aan de vroegere mijnbouw. Hier zie je het schachtbok.

Schachtbok

Deze schachtbok van de voormalige mijn van Eisden is 12 meter hoog en zou ook te betreden zijn. Als wij er wandelen zijn alle deuren met grote sloten afgesloten. Voor ons dus geen tripje naar boven. Jammer want volgens de website is het uitzicht fenomenaal.

We vervolgen onze weg en volgen de paarse markering. De wandeling gaat vooral omhoog, en omhoog en nog verder omhoog. In mijn achterhoofd denk ik “dan heb ik straks toch m’n uitzicht wat ik bij de mijn niet had”. Het omhoog lopen gaat soms via trapjes en soms kun je gewoon lekker klimmen.

Fotomomentjes

Als wij er wandelen is het aardig warm, we houden tussendoor even een fotomomentje en drinken voldoende water. Op een bordje staat dat we een stijging hebben van 11%, altijd leuk als dat zo nadrukkelijk wordt weergegeven.

Tijdens de fotomomentjes maken we natuurlijk foto’s van onze Wandelpins maar ook van de vele bloemen die we tegenkomen. Van kleine lieve bloemetjes tot flinke struiken met gele en paarse bloemen. Al die bloemen geven de natuur kleur, ik vind dit echt genieten.

Niet verdwaalt wel de weg kwijt

Als we bij een uitzichtpunt zijn zien we de kerk van Maasmechelen en heel veel water. Vanwege het heldere weer kunnen we heel ver kijken.  Als we verder lopen en de intentie hebben om het rondje om de Grote Plas te lopen missen we ergens een bordje. We komen op een deel waar geen bordjes staan. Vlak voordat we merkte dat we fout zaten hadden we tegen elkaar gezegd dat we het zo’n duidelijk markering vonden, we geen GPS nodig hadden en dan gaat het toch fout. Omdat we merkte dat we geen bordjes meer zagen maar geen GPS hadden konden we het ook niet controleren.

De analoge manier

We pakken de kaart en de telefoon en besluiten om er een eigen draai aan te geven en richting de kleine plas te lopen. Daar lopen we naar het horecapunt bij een waterskipunt. We drinken er iets en kijken naar alle waterskiers, leuk om naar te kijken en om soms te lachen als het toch even mis gaat.

Mijnschachten

Vlak voor we weer bij het eindpunt zijn zien we de 2 mijnschachten in vol ornaat. Oke, nog even wat foto’s en dan naar het eindpunt waar we (in onze wandeloutfit) een klein stukje door het outlet wandelen. Toch leuk want hier koop ik nog een paar nieuwe wandelsokken en dan gaan we terug naar onze auto.

We hebben deze dag afgesloten met een kleine 5 kilometer op de teller. Heel anders dan we gepland hadden maar zo fijn als je gewoon je plannen kunt aanpassen omdat het nu éénmaal zo loopt.

Het netwerk

De markering is ondanks dat wij een paaltje hebben gemist echt heel goed. Ze staan er duidelijk, zijn netjes verzorgd en hebben veel mogelijkheden. Zo kun je ook allerlei wandelingen aan elkaar combineren. Op de paaltjes staan soms wandelwissels. Wil jij hier meer over lezen, kijk dan op deze website 

Wandelperiode
Ik wandelde hier in mei
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze belevingsfoto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen
WE
Ik was deze dag met mijn man op pad daarom is deze blog voor een deel in de WE vorm geschreven
Wandelpins
Tijdens onze wandelingen maken we veel foto’s van onze Wandelpins, kijk eens in onze webshop voor een leuke Wandelpin voor op jouw rugzak
Nog meer wandelingen in België
Ik wandelde ook op de Mechelse Heide. Wil jij weten waar ik nog meer wandelde in België, kijk dan hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print