Wandelpin Blog

Mullerthal E1 met de Wollefsschlucht en de Wëlkeschkummer

De volgende wandeling tijdens mijn work and travel Wandelreis in Luxemburg is de Wandelroute E1. Na mijn wandeling over de W7 hoopte ik op iets beter weer. Zo nat als ik een paar dagen eerder was geworden dat hoefde voor mij niet meer. Vanaf de camping loop ik naar de bushalte waar ik de bus neem naar Echternach. De Basiliek had ik enkele dagen daarvoor al bezocht met mijn man dus ik zocht direct het dichtstbijzijnde eerste “fliepje” om met de route te starten.

De wandeling start na het centrum met een klim naar wat me direct mooie heldere uitzichten geeft. Ik word ingehaald door een snel wandelende dame met sportschoenen, het zag eruit of ze ging trailen. Later passeren we elkaar nog een aantal keren, altijd grappig als je meermaals dezelfde wandelaar tegenkomt. In de klim zie ik een kapelletje wat verscholen ligt tussen de takken en wat ik minder goed kan zien omdat er ook gewerkt wordt aan de natuur. Bij de eerste top kom ik uit bij een hut. Deze zal om te schuilen zijn want het heeft geen uitzicht.

Wollefsschlucht

Na deze zeshoekige hut gaat de wandeling verder omhoog en kom ik bij de Wollefsschlucht. Wat een rotsmassief. Je kunt hier op verschillende plekken naar boven en weer terug naar beneden. Als je hier omhoog loopt moet je ook naar beneden want de wandeling gaat vanuit boven niet verder. De keuze is dus altijd aan jezelf of je die extra hoogtemeters wilt maken. Het is er druk, soms is het lastig passeren op de rotsige trappen, de meeste mensen gaan toch graag even naar boven. 

Smile(y)

Ik heb tijd genoeg, het weer is prima dus ik neem de tijd om alle trappen op en neer te gaan. De uitzichten zijn heerlijk en ik maak verschillende foto’s van de Wandelpins. Als ik wegloop bij de Wollefsschlucht zie ik in de muur een smiley, het is maar hoe je kijkt, ik zie dat de stenen naar me lachen. Via verschillende houten, korte vlonderbruggetjes en wateroversteekjes kom ik bij een deel waar allemaal gestapelde steentjes liggen. Je zigzagt er echt doorheen.

Luxemburg Mullerthal E1 Wollefsschlucht - Wëlkeschkummer

Onderweg zie ik op de rotsen verschillende namen, een blauw vlak met witte letters. Ook zie ik de naam Huel Lee en een informatiebord hierover. Deze zandsteengrot die niet door de natuur is gemaakt maar ontstaan is omdat de Romeinen daar steen weghaalde voor gebouwen is omringt met in boog gemaakte banken. Het is een soort theater en ik neem een kijkje in de grot. Veel indruk maakt het niet op mij.
Vind het op één of andere manier te gecreëerd, ik kijk toch liever naar het ruwe wat minder gepolijste.

Wëlkeschkummer

Als ik het bordje Wëlkeschkummer zie word ik veel vrolijker. Dit is een minder grote attractie en ook wat lastiger om te komen. Langzaam daal ik af naar de grot die je gebukt moet bekijken omdat hij niet heel erg hoog is. Ik geniet van de stilte, ik hoor de stilte en luister er naar. Ik doorbreek de stilte door er even een korte pauze te houden met een koekje en wat water. Daarna neem ik nog wat foto’s en dan ga ik weer terug naar het pad.

Echternach

Een stukje verder, geen idee hoe het daar heet, wandel ik nog via een metalen trap naar een uitkijkpunt en ik kom nog een vijver tegen met een korte vlonder. Ik maak hier en daar wat foto’s, kijk mijn ogen uit naar alle rotsen en zo kom ik weer terug in Echternach. Ondanks dat ik het al had gezien neem ik toch nog even een kijkje bij de Basiliek en als toetje gaat het ook nog even regenen.

Ik ben aan het eind van deze mooie wandeling, geen probleem, ik geniet van de regenboog en ga op zoek naar een plek om iets te eten.
Mijn wandeling was ongeveer 16 kilometer met alle heen en weertjes en ik maakte ongeveer 350 hoogtemeters. Prachtig gebied, voor mij voelt het echt als anders dan anders maar het is ook wel heel toeristische wat logisch is want iedereen wil dat zien toch!

Na deze wandeling ga ik met de bus terug naar de camping waar mijn 2 dagen alleen alweer voorbij zijn. Mijn man komt ’s avonds en we genieten nog even 2 dagen samen van deze geweldige omgeving

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in augustus 2023
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken de foto’s in onze blogs niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
De route is goed gemarkeerd. Start in het centrum van Echternach, volg de bordjes E1. 
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Komoot
Nog meer Luxemburg
Meer lezen over mijn wandelingen in Luxemburg, klik hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print